Breaking News

TOP3-as kérdés


Sziasztok!

Kaptam egy kérdést ask.fm-en, ami, úgy gondolom, megér egy külön posztot, úgyhogy most itt fogok rá válaszolni. 

A kérdés a következő volt:

Szia! Top 3-mas kérdés :D Az eddigi életed során, amilyen könyveket olvastál, ki az a 3 férfi illetve női karakter, akiket szeretsz és utálsz?

Remélem, érzitek, hogy ez miért egy rettenetesen nehéz kérdés. Most már talán elmondhatom, hogy elég sok könyvet olvastam életemben, és ebből a sokból - ráadásul sok kedvencből - kiválasztani 3-at pozitív és negatív értelemben is nehéz. De megpróbálom.

Mielőtt azonban hozom a választ, szeretném elmondani, hogy ezek azok a karakterek, akik most éppen eszembe jutottak, bár azért próbáltam átgondolni mindent, amit eddig olvastam. De könnyen lehet, hogy ugyanerre a kérdésre két hét múlva már teljesen más lenne a válaszom. Az mindenesetre biztos, hogy azokat a szereplőket, akiket most fel fogok sorolni, valamiért biztosan nagyon szeretem vagy nagyon nem, ez nem fog változni. 

És egyébként elgondolkodtató, hogy a női szereplőkkel mindkét irányban sokkal nehezebb dolgom volt kiválasztani 3-at.

TOP3 férfi karakter

Itt szeretném megjegyezni, hogy mivel a kérdés nem arra vonatkozott, nem álompasikat szerettem volna, ilyenből nagyon sok van, akit szeretek, és nem is tudnék 3-at kiválasztani. De ha szigorúan férfi karaktereket kell értékelni, akkor nem ez a döntő, hanem hogy milyen karakternek tartom. Ez a három szereplő, akiket most fel fogok sorolni, azért kerülhettek a listára, mert valamiért különlegesnek tartom őket.
  
Magnus (A végzet ereklyéi, a Pokoli szerkezetek és a Bane krónikák sorozat)


Magnusban imádom, hogy ennyire más. Egy félig ázsiai, félig démon, halhatatlan, biszexuális varázslóról írni, ilyen különleges ízléssel, a bulizásra való ekkora hajlammal szerintem elképesztően bátor dolog. És nagyon értékelem, hogy sikerült kilépni abból a kliséből, hogy egy öreg, bölcs és nagyhatalmú varázsló feltétlenül ősz és nagyszakállú. Magnus nagyon mély, de közben nagyon vidám egyszerre, ezért imádom. 


Piton (Harry Potter sorozat)

 
Aki a Harry Potter sorozatot olvasta - és most szeretném hangsúlyozni, hogy olvasta, nem nézte -, az szerintem tudja, hogyan kerülhetett Piton erre a listára. Rettentően jó karakternek tartom, mindig is így volt, valószínűleg mindig így is lesz. Rowling egyik legjobban átgondolt szereplője, és ez sokat mond. Imádom a múltját, a kvázi szenvedéstörténetét és nagyon szeretem hogy olyan véget ért, amilyet.


Calderon (Calderon sorozat)


Ő egy viszonylag új szerelem a listán, de hát, itt a helye és kész. Ez alatt a két rész alatt rettentően megkedveltem, nagyon sokat nevettem a beszólásain, és elképesztőnek tartom, ahogyan a Játékot játssza. Még soha nem olvastam ennyire manipulatív, ravasz szereplőről, szóval bőven megérdemli a helyét a TOP3-ban. 
 
(És szerintem majdnem megleptem mindenkit, mert első gondolatra felkerült volna a listára Lucifer Az ember tragédiájából. Őt is nagyon szeretem.)


TOP3 női karakter

Ahogy már írtam, a női szereplőkkel sokkal nehezebb dolgom volt. Nem tudom, azért-e, mert nőként a férfi karakterek jobban vonzanak vagy azért, mert kevesebb jó női karakter születik, mindenesetre sokkal-sokkal nehezebb volt. 

Rose (Vámpírakadémia sorozat)


Nagyon szeretem Rose-ban a határozottságát, azt, hogy ennyire erős és hűséges. Mindeközben bármilyen jó harcos is, végig megtartja a női tulajdonságait is, nem válik olyan érzéketlenné, amilyennek sokszor például Katnisst érzem. Megmarad a csábító, érzelmes oldala is, és ez nekem nagyon bejön. 

Vanda/Melanie (A burok)


Nem tudok őket teljesen szétválasztani, bocsi. Mindenesetre nagyon szerettem mindkettőjüket. Sokaknak nem tetszett a filmet, vagy alapjáraton Stephenie Meyer miatt bojkottálják a könyvet, de szerintem kár. Mindkettejüknek van néhány nagyon érdekes gondolata, és nagyon szeretem, hogy mennyire tudnak szeretni és mennyire önzetlenek. Még ha nem is pont ugyanúgy. 

Hermione (Harry Potter sorozat)

  
Ja, hát Hermionénak itt a helye és kész. Mindenki ismeri, nem kell bemutatni. Nagyon szeretem. Pont.  


TOP3 férfi karakter, akiket utálok

Jelentem, ez egy kicsit gyengusabb lista lesz, azt is megmondom, miért. Csak azért, mert valaki negatív karakter, nem tenném erre a listára. Egyszerűen azért, mert ettől még lehet egy nagyon jó karakter, és ha ennek szerepe van, akkor...

Gale (Az éhezők viadala sorozat)

 
Tudom, hogy nagyon sokan szeretik. Tényleg. De én egyszerűen a falra másztam tőle, nem tehetek róla. Idegesít és kész. Nehéz rá racionális magyarázatot adnom, egyszerűen csak így van. 

Sydney apja (Vérvonalak sorozat)


Na jó, szörnyű vagyok, de még a nevére sem emlékszem. Mindenesetre ilyen egy tenyérbemászó szülőt már nagyon régen láttam. Ráadásul mindent megtestesít, amit én a rasszizmusban gyűlölök, szóval... Elvakult egy figura, és ezt kivetíti mindenkire anélkül, hogy meghallaná őket.

J.P. (A neveletlen hercegnő naplója sorozat)


Van, aki még emlékszik rá? Ugye? Tök fölösleges szereplő, aki csak azért kellett, hogy meglegyen a 10 Neveletlen hercegnő rész. Mindenesetre minden percben idegesített, még akkor szerettem a legjobban, amikor a menzán a kukoricát kapargató srác volt, és ez sokat elmond. Meg az is, hogy a legjobban azt tudtam benne értékelni, hogy kreatív ötlet volt konkrét szereplőt csinálni a kukoricás srácból. De kétszínű, énközpontú, törtető, meg alapból Michael mellett mindenképp utálnám.


TOP3 női karakter, akiket utálok

Na jó, nehéz volt összeállítani ezt a listát, de sajnos végül nem tudtam 3-ra leszorítani, remélem, megbocsátjátok. 

Rio (Lúzerek és bálkirálynők)/Sandra (Dark Love)/Lia (Akkor szakítsunk)

  
Na, őket így egy kalap alá vettem, mert tökéletes megtestesítői számomra a felszínes, hisztis, hülye tiniknek, akikkel jól megcsapkodnék, hogy térjenek végre észre. Szerencsére olyan gyorsan felejtem őket, ahogy lehet, a Lúzerek és bálkirálynők és a Dark Love sorozat ráadásul olyan pokoli rossz, hogy tulajdonképpen a csajok mentségére szóljon, hogy nem volt sok esélyük... Liánál pedig...  A könyv tetszett, de komolyan küzdenem kellett, hogy Liát el tudjam viselni. Nagyon. Hülye, idegesítő, béna, nem gondolkozik, mielőtt beszél és igen, önző. Nagyon. Hogy is mondta Lupi? Taigetosz pozitívak mind a ketten. Vagy legalábbis minimum egy péklapáttal csapkodnám őket.

Umbridge (Harry Potter)


Azt írtam a férfi karaktereknél, hogy ha indokolt a dolog, akkor nem tettem őket listára. Nos, Umbridge kétségtelenül indokoltan ilyen, ettől független az egyik legtenyérbemászóbb karakter, akiről valaha olvastam. Ilyen frusztrációt kevés szereplő keltett bennem, neki sikerült. 

Zoe (Vérvonalak sorozat)

 
Hú, na, még egy karakter ebből a sorozatból, még egy Sage. És igazából a kettő nagyon összefügg, mert Sage papa nevelte bele Zoe-ba ezt az elvakultságot, de ez a csaj egyszerűen gonosz és vak. Sydney is ugyanabból a családból érkezett, de a nyitottsága lehetővé tette, hogy észrevegye, ami ott van a szeme előtt. De Zoe... Már az első részben, amikor kicsapja a hisztit, utáltam, és ez csak tovább fajult. Az utolsó résszel nálam végképp elásta magát.

Nincsenek megjegyzések