Breaking News

Holly Black: Black Heart – Fekete szív


Még egy utolsó "cselvetés"
Black Heart – Fekete szív

A blogturnéról


Cassel Sharpe a szélhámosok szélhámosa, a harmadik részhez érve már tudjuk ezt. De még soha nem volt ilyen fontos, hogy jól lavírozzon a két oldal között - a kérdés csak az, hogy melyik a jó oldal? Melyik a jó választás? Létezik egyáltalán jó oldal vagy akármerre indul, fájdalom és bűn vár rá?
Most utoljára invitál titeket turnéra a Blogturné Klub az Átokvetők sorozattal, december 7-e és 10-e között négy állomáson keresztül olvashattok még Casselről, Liláról és a többiekről, mielőtt elbúcsúzunk tőlük. És búcsúzóul azért még egy kötetet nyerhettek a befejező Fekete szívből.

Eredeti cím: Black Heart
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: ???
Fordító: Császár László
ISBN: 9789633992081
Sorozat: Átokvetők 3.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,13)
Megrendelési link

Cassel Sharpe pontosan tudja, hogy bérgyilkosnak használták, de próbál megszabadulni a múltjától. Próbál jó útra térni annak ellenére, hogy a családjában számos hivatásos szélhámos is van, és ezért a hazugság és megtévesztés mindennél természetesebb számára. Próbálja a helyes megoldást választani, bár a lány, akibe szerelmes éppen az, akit ha van egy kis esze, messze elkerül. Próbálja meggyőzni magát arról, hogy az lesz a legokosabb, ha a Szövetségiek rendelkezésére bocsátja a képességeit annak ellenére, hogy a kormány képviselőiben egész életében ellenséget látott.
Ugyanakkor miközben az édesanyjának bujkálnia kell, a szerelme éppen arra készül, hogy csatlakozzon a maffiához, ráadásul korábban titokban tartott részletek kerülnek napvilágra, a jó és rossz közötti határvonal egyre jobban elmosódik. Amikor pedig a Szövetségiek arra kérik Casselt, hogy éppen azt tegye, amivel kapcsolatban megfogadta, hogy soha nem teszi még egyszer, már csak saját magára hagyatkozhat, hogy eldöntse, mi a szélhámosság, és mi az igazság. Ebben a veszélyes játékban, amiben a saját élete a tét, lehet, hogy kénytelen lesz mindennél kockázatosabb szerencsejátékba fogni – ezúttal a szerelméért.


Véleményem

Figyelem! Az értékelés spoileres, amennyiben nem olvastad még az Átokvetők sorozat első két részét! 

Rettentő kíváncsi voltam, hogy Holly Black hogyan fogja lezárni ezt a nagyon különleges YA sorozatot. Az első két részben nyakig elmerültünk a maffiában és az FBI-ban, és Casselnek a kettő között kellene sikeresen lavíroznia, és valahogyan eldöntenie véglegesen, merre tovább. 

A maffia irányába terelné a családja és a szerelme Lila iránt, illetve az egész neveltetése. A lelkiismerete alapján azonban jó ember akar lenni, nem egy gyilkos, ez pedig a rend őrei felé húzná.

Ennek a könyvnek tehát úgy ugrottam neki, hogy választ fogok kapni a merre tovább kérdésre és arra, hogy Cassel végül összejön-e Lilával.

Viszont ennél egyrészt sokkal többet, másrészt sokkal kevesebbet kaptam. 

Ugyanis gyönyörűen megmutatja a könyv, hogy semmi sem tisztán fekete vagy fehér. A maffia sem egyszerűen a gonosz, ott is családok vannak, akik szeretik egymást, emberek, akik összetartanak, akiket összeköt a barátság, és bizony olyan is lehet, hogy a bűnt is a jó ügy érdekében hajtják végre. És az FBI-nál is előkerülnek piszkos eszközök, egyáltalán nem borítékolható, hogy a maffia a sötét út, az FBI pedig a jóság útja. Casselnek pont ezzel kell szembesülnie a trilógia harmadik kötetében. Tudta, hogy nem lesz egyszerű dolga, de hitte, hogy az FBI lehet a kiút a sötét tettek sűrűjéből. Fájdalmas a rádöbbenés: akármi történik is, Cassel átvető marad, egy eszköz, amit mindenki használni akar a saját érdekében. Nincs kiút a bűn útjából, hiszen Casselt a képessége pontosan erre kárhoztatja. És lépésről lépésre egyre inkább rádöbben erre, rájön, hogy neki nem létezik könnyű út. 

Ezért sem egyszerű ez a könyv. Lavírozni kell, ahogy eddig is, Cassel pengeélen táncol, és ott is marad. 

Egyébként ha már Cassel szóba került, még mindig imádom. Úgy tud érdekes és magával ragadó férfi főszereplő lenni egy YA könyvben, hogy a) nem lesz álompasi, azaz nem az a cukifiú gyönyörű vonásokkal és izmos hasfallal, akit azért szeretünk, mert olyan jó pasi és b) úgy tud nézőpontkarakter lenni, hogy nem semleges főhős, nem pusztán az a célja, hogy könnyen bele tudjunk helyezkedni a nézőpontjába. Cassel érdekes és ravasz, minden egyes gondolatát imádom, amikor valami stiklibe kerül, és igen, mindig, mindig tud meglepetést okozni. A sztori érdekessége nagyrészt az ő vállain nyugszik, hiszen ha nem lenne az ő csavaros észjárása, akkor a történet nagyon hamar egyik vagy másik irányba billenne, vagy egyszerűen unalmassá válna a szenvedés. Cassel azonban gondoskodik róla, hogy ne így legyen. 

Egyébként kapunk cselekményt is, több szálon is belekeveredik Cassel a sodrásba. Egyrészt egy
iskolatársa kér tőle segítséget, és Casselnek rá kell jönnie, mi is van a háttérben, hiszen azt rögtön érzi, hogy a lány nem teljesen őszinte vele szemben. Aztán egy édesanyja is újabb bajba keveri, újfent előkerül annak a bizonyos drágakőnek az ügye, amit Casselnek most meg kellene találnia. De ahogy nyomozni kezd, megint csak rájön, hogy családja múltjában sötét és meglepő titkok vannak. Harmadrészt pedig még mindig ott van az átokvetők jogainak ügye, az anyja által elcsábított politikus minden követ megmozgat, hogy az átokvetők ellen hergelje a tömegeket. És meglepő módon ennek az FBI sem örül, Cassel pedig tökéletes eszköz a megoldáshoz - a maffia és az FBI számára is. 

És az egyik kedvenc szálam ebben a történetben egy meglepő szerelmi szál, neveket inkább nem írok, mindenki lepődjön meg olvasás közben! Mindenesetre imádtam, hogy ez a szerelem mennyire ingoványos talajra építkezett. Végig a háttérben maradt, de ettől még nem lett kevésbé érdekes, sőt... Cassel ebbe is belefolyt, és őszintén szólva még mindig nem teljesen tudom, hogyan álljak ahhoz, amit végül tett. Kellő mennyiségű kérdőjel és tragédia van ebben a szerelmi szálban, nagyon-nagyon szívesen olvasnék róla egy külön könyvben. 

És ha már külön könyvről van szó... Nem mondom, hogy nincs lezárva a sorozat, de... nincs lezárva a sorozat. Le van kerekítve kicsit, félre ne értsetek, nem kapunk igazi függővéget. De bőven megértem, miért kérdezgették róla Holly Blacket, hogy tervez-e a folytatást. Annyi lehetőség van még ebben a világban, ezekben a karakterekben! Amennyire furcsa volt a világ az első rész első felében, annyira megszerettem ezt a furcsa stílust a végére. Szélhámosok előre! Szeretnék még könyvet! 

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra 
10 dolog, amit nem tudtál Holly Blackről

1. Holly Massachusetts-ben él és rendkívül büszke rá, hogy a házukban van egy titkos könyvtár.

2. Alig néhány utcányira lakik Cassandra Clare-től, A végzet ereklyéi és a Pokoli szerkezetek sorozat írónőjétől. Ez nem véletlen: ők ketten ugyanis annyira jóban vannak, hogy tudatosan költöztek egymás közelébe. Mi több, annyira jóban vannak, hogy sokszor direkt elhelyeznek utalásokat az írásaikban a másik könyveire. Sokszor turnéznak együtt a könyveikkel, ilyenkor egymás cipőit is hordják, hogy ne kelljen annyit magukkal cipelniük és gyakran összeöltöznek.

3. Az írónő gimis barátjához, Theo Blackhez ment feleségül, aki illusztrátor és web designer.

4. Holly férje, Theo ázsiai, fia pedig fekete. Ez elsőre talán furcsának tűnhet, azonban nem lehetetlen: 2013 novemberében fogadták örökbe a csöppséget, akinek  keresztanyja szintén a híres írónő, Cassandra Clare.

5. Nem mindenki tudja, de Holly Black társszerzője a Spiderwick krónikák című sorozatnak. Azt pedig még kevesebben, honnan jött az ötlet ahhoz, hogy ő és régi barátja, Tony DiTerlizzi megírják a sorozatot. Ők ketten ugyanis épp azon gondolkoztak, hogy milyen jó lenne belevágni egy közös könyvbe, ám fogalmuk sem volt, miről kellene szólnia. Ekkor azonban találkoztak három gyerekkel, akik állították, hogy ők valóban találkoztak tündérekkel. A közös sorozat témája innentől kezdve adta magát.

6. Arra a kérdésre, hogy tervez-e még könyvet az Átokvetők sorozatban, Holly azt válaszolta, hogy a jövőben nagyon szívesen írna még egy vagy két regényt a világban, de egyelőre boldog azzal, ahogyan befejezte a trilógiát.

7. Hollynak három macskája is van: Lily, Miel, és Falcor.

8. Az írónő egyik hobbija, hogy mindenféle gót dologgal dekorálja otthonát és nagyon szívesen rendez valamilyen konkrét tematikára épülő partikat.

9. Iskolás korában pocsék volt matematikából, és meglepő módon a helyesírása sem volt a legjobb. Viszont már akkoriban is nagyon sokat olvasott.

10. Holly előszeretettel változtatja hajszínét. Bár legtöbbször fekete hajkoronával láthatjuk a promóciós fotókon és a sajtómegjelenéseken, volt már lángvörös, ősz hajtincseket is festetett már a hajába, jelenleg pedig kék üstökkel turnézik a Magisztérium sorozat első részével.


Nyereményjáték

Az Átokvetők sorozat harmadik részére már megismerhettük ezeket a nagyon is egyedi szereplőket. Ki így, ki úgy látja a világot.
A mostani játékban az lesz a feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik szereplő mondja az adott idézetet a könyvben. Négy állomás négy idézettel és négy szereplővel. Hajrá!
Ha ügyesek vagytok, tiétek lehet a Fekete szív egyik példánya.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén szállít, az értesítő e-mailre pedig 72 órán belül várjuk a válaszokat.

“– Figyelj! – mondom, majd felállok, és odamegyek hozzá. – Neked van igazad. Nem kell több holdkóros összeesküvés és őrült terv. Komolyan, komolyan! Most már jó leszek.”

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

12.07. - Deszy könyvajánlója
12.08. - Könyszeretet
12.09. - CBooks 
12.10. - Dreamworld


Nincsenek megjegyzések