Breaking News

Kalapos Éva: Rázós utakon


Lassan minden előkerül
Rázós utakon

A blogturnéról



Az utóbbi években sok magyar helyszínen játszódó ifjúsági könyvsorozat látott már napvilágot. Ezek legkülönlegesebbje talán a D.A.C., ami a keserű valóságot is bemutatja, és olyan kemény témákkal is operál, mint a drogok világa, egy szülő halálának a fájdalma vagy az étkezési zavarok. Eközben megmarad a vidám stílus, és pont emiatt olyan hétköznapian tökéletes a DAC világa.
A Blogturné Klub négy bloggere most a teljes sorozatot bemutatja nektek, a kezdőktől a haladókig mindenki számára érdekességet nyújtunk. Tartsatok velünk!

Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 304
ISBN: 9786155385476
Sorozat: D.A.C. 2.
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link

Jaj, ezek a fiúk! A D.A.C. létrejöttével Flóra körül lassan rendeződnek a dolgok, de Márk még mindig tartogat meglepetéseket a számára. Bár először úgy tűnik, minden a lány reményei szerint alakul, a fiú hirtelen furcsán kezd viselkedni, mintha rejtegetne valami sötét titkot Flóra elől… Eközben a Fellegi családban is tovább bonyolódnak a dolgok: Geri viselkedése egyre aggasztóbbá válik, gyakran tűnik el ismeretlen helyekre, gyanús alakok társaságában. És mindennek a tetejébe Flóra múltjából felbukkan egy rég látott ismerős, Dani is, hogy mindent összekuszáljon. Még több szerelem, még több rejtély és még több barátság vár ebben a kötetben!

Véleményem

Kétségtelenül jó a címválasztás: a D.A.C. második része még sokkal rázósabb, mint az első rész volt. Ott is előkerültek komoly, fiatalokat valóban érintő problémák, volt bulimia, cukorbetegség, itt viszont egymás után kapunk sorban mindent. 

A történetet majdnem ott folytatjuk, ahol az első véget ért. A D.A.C. tagjai még jobban összetartanak, mint bármikor, és mindenkinek megvan a maga gondja: Ginnynek nincs szabadideje a testvérei mellett, Ákos és Ági próbálnak végre dűlőre jutni egymással, Zsani jár a pszichológushoz és próbál maga is gyógyulni. 

Azt hihetnénk, végre minden rendben lesz Flóra életében, már a körülményekhez képest. Hiszen barátai vannak, összejöttek Márkkal is. Hát persze, ahogyan azt Mári néni elképzelte... 

Előkerül Dani, a rejtélyes fiú a múltból, és el kell mondanom, ez az egyik kedvenc szálam a sztoriban. Rettentően sajnálom, hogy csak ennyit kaptunk belőle. Fúrta az oldalamat rendesen a dolog, és miután kiderült, mi történt vallójában, még mindig foglalkoztatott. Még több Danit! Mert ha már itt tartunk, én eljutottam arra a szintre, hogy Danit jobban szeretem, mint Márkot. 

De ha már Márk, akkor jöjjön ő. Amennyire szerettem Márkot az első részben, annyira nem a másodikban. A srác titkolózik, és elég egyértelmű, hogy komoly dolgok állnak a háttérben. Persze megtudunk mindent szépen lassan, de őszintén mondom, az én szememben már egyáltalán nem az a fényes lovag. Volt néhány olyan megmozdulása, amit nem vagyok benne biztos, hogy Flórának meg kellett volna bocsátania. Két komoly téma is bejön ezen a szálon, és rettentő nehéz erről úgy írni, hogy nem akarok nektek poént lelőni. Mindenesetre hiába volt minden gáz Márk életében, szerintem ez még nem indokolná a tetteit - főleg ha figyelembe vesszük, hogy Flóra gondos kezei között milyen hamar sikerül megoldást találni, vagy legalábbis elindulni a megoldás felé vezető úton.

Az első szex kérdése is szóba kerül, itt kicsit vegyes érzéseim voltak. Egyrészt Flóra gondolatai nagyon kiakasztottak, ahogyan Márk megszólalásai is. Karola néni meg Zsani szerencsére megmondták a tutit, még ha Flóra kissé nehéz felfogású is.

És akkor ott van a talán legsúlyosabb gond: Flóra öccse, Geri igazán rossz társaságba keveredett, és ahogyan ez a drogozással lenni szokott, nem lehet csak úgy egyszerűen kirángatni belőle. Azért is ezt hagytam a végére, mert talán ezt a szálat szerettem a legjobban. Egyszerűen azért, mert a környezetemben vannak olyanok, akik hasonló helyzetbe kerültek, és a drogozásról beszélni kell, mert lehet szépítgetni, meg elfordulni, ez bizony a mai fiatalság mindennapjainak a része. Nem voltam még olyan régen középiskolás, és higgyétek el, nem keveredtem rossz társaságba, de ha akarok, pillanatok alatt szerezhettem volna egy spanglit én is. Ilyen könnyen megy, és igen, kíváncsi lennék, hány embert lehetne mutatni, ki nem próbálta ki legalább egyszer. Innen pedig a menő társaság tagjaként nagyon is könnyű még jobban elmerülni a "fogyasztásban". 
Szóval nagyon örülök, hogy ez a szál még mindig ennyire hangsúlyos, nagyon nagy szükség van rá. 

Aminek viszont nagyon-nagyon nem örültem, az a befejezés. Konkrétan kiakadtam rajta, és nem csak azért, mert függővég. Hanem azért, ami történt. Mivel spoileres, nem írnék róla bővebben, de nagyon remélem, hogy az írónőnek ezt sikerül elfogadhatóan folytatni, és nem tönkretenni a komoly témákkal való foglalkozást, és elvinni a másik irányba...

Egyébként a mellékszereplőket most is nagyon szerettem. Zsani nem a kedvencem, így különösebben nem bántam, hogy most nem volt annyira előtérben, Daniról már szót ejtettem, imádtam az ofőt, Johnny bát, komolyan, legjobb pedagógus díjat neki, és minden Ági-Ákos jelenetet. Úgy tudnak cukik lenni, hogy nem lesz hihetetlen a kapcsolatuk, ráadásul Ági lassú változását, megnyílását nagyon jó követni. Karola néninek mehet a másik díj, a legjobb pótanya címe, imádtam az őszinte beszélgetéseket vele, végre nem csak forró csokit meg kávét szolgál fel. Ginnyt is bírom még mindig, és Gabe-et! Még több Gabe-nek nagyon örülnék, határozottan jobban szeretem, mint Márkot. 

Kellenek is a jó kis mellékszereplők, mert a két főszereplő mintha komolyan direkt arra hajtott volna, hogy az idegeimen táncikáljon, és feszegesse a határokat, hogy meddig bírom még. Márkra konkrétan haragudtam, Flóra meg néha annyira naiv, hogy tényleg jól megráztam volna, hogy gondolkozzon is néha. És ez ezért furcsa, mert hullámzó a viselkedése: hol nagyon felnőttes és tök jó gondolatai vannak, hol annyira sötét, mintha nem ebben a világban élne. 

Összességében nagyon jó kis könyv volt, még jobban kidomborodott benne az, amit már az első részben is éreztünk: ez a sorozat úgy foglalkozik a tinik hétköznapjaival, hogy nem marha humoros vagy éppen nagyon romantikus akar lenni, hanem a végletekig őszinte. A vége miatt akkor is haragszom. 

AJÁNLOM


Blogturné extra - A tökéletes randi

A D.A.C. sorozathoz írt nekünk Kalapos Éva egy cuki novellát is. A tökéletes randi Márk és Flóra első randiját meséli el, ebookban tölthetik le az érdeklődők fillérekért. 

Annak idején én is rögtön lecsaptam rá, értékelést is írtam róla, amit a borítóra kattintva olvashattok. 

http://www.deszy-konyv.hu/2014/03/kalapos-eva-dac-tokeletes-randi.html


Nyereményjáték

Tudtad, hogy a DAC főszereplője, Flóra imádja a filmeket? De tényleg, a megszállottja, és ez az egyik legszimpatikusabb tulajdonsága (a sok közül). A Blogturné Klub tagjai is szeretnek ám filmeket nézni, és lefogadjuk, hogy ti is. Éppen ezért a Flóra által említett filmeket kell felismernetek a képen, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Fontos: a győztesnek 72 órája van, hogy reagáljon a levelünkre, ellenkező esetben újra kell sorsolnunk. Három könyv vár gazdára a DAC legújabb részéből, amiket sajnos csak Magyarország területére tudunk postázni. Sok szerencsét, és sose hagyjon el a remény!



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

December 6 - Kelly Lupi olvas
December 8 - Deszy könyvajánlója
December 10 - Media Addict
December 12 -  Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések