Breaking News

Kody Keplinger: The Duff - A pótkerék


Nagyon jó kikapcsolós könyv
The Duff - A pótkerék

A blogturnéról



December 12-én jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadónál Kody Keplinger nagy sikernek örvendő ifjúsági novellája, melynek főszereplője Bianca egy 17 éves lány, akit iskolástársa a szoknyapecér Wesley a DUFF jelzővel illett. Mit is jelent a DUFF? A szó az undi kövér barátnőt takarja, akin keresztül meg lehet környékezni a többi csini barátnőt. Bianca Wesley szerint ilyen, de a lányban több van ennél. Menekül valami elől, és egyenes a Wesley karjaiba, aki gyógyír lehet a problémákra. Hogy mikor és miként talál egymásra a csúnya barátnőnek titulált Bianca és a nagyszájú szexis csajozógép az A pótkerékből kiderül!
Tartsatok velünk és a turné végén, ha ügyesen játszol te is megnyerheted magadnak a 3 db Kody Keplinger könyvet, amiből jövőre érkezik a mozifilm is.



Eredeti cím: The Duff
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: ???
Fordító: Szabó Krisztina
ISBN: 9789633992470
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,93)
Megrendelési link
A tizenhét éves Bianca Piper cinikus, hűséges, és még véletlenül sem gondolja azt, hogy ő lenne a legszebb a barátnői közül. Arról nem is beszélve, hogy okosabb annál, mintsem hogy elkábítsák az iskolai nőcsábász, Wesley Rush szavai. Ami azt illeti, Bianca kifejezetten gyűlöli őt. Amikor a Wesley Duffnak, azaz dagadt, undi, fárasztó fruskának nevezi Biancát, a lány ráborítja a kóláját.
Bianca élete azonban otthon sem éppen tökéletes, így figyelemelterelésre van szüksége. Azon kapja magát, hogy megcsókolja Wesleyt. És ami a legrosszabb, még élvezi is. Hogy elszabaduljon a mindennapok poklából, beleveti magát egy titkos „ellenségek extrákkal” kapcsolatba a fiúval.
És ez egészen addig működik is, amíg ki nem csúsznak a dolgok a kezei közül: kiderül, hogy Wesley nem is olyan rossz hallgatóközönség, illetve az ő élete is elég kiábrándító. Bianca elborzadva veszi észre, hogy kezd beleszeretni abba a srácba, akiről úgy gondolta, hogy mindenkinél jobban utálja.

Véleményem

Már nagyon régen szeretném elolvasni ezt a könyvet, mert Kelly annyira ajánlotta. Aztán hallottam, hogy jön magyarul, és gondoltam, kivárom. Végül annyit beszélgettünk róla, hogy nem bírtam ki, elolvastam angolul, most pedig már magyarul is élvezhetjük.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Bianca nevű lány, aki boldogan élt szerető édesapjával és sokat utazó édesanyjával. Ennek a lánynak volt két barátnője is, akikkel tűzön-vízen át összetartottak, semmi sem állhatott közéjük. És aztán egy nagy jött a herceg és...

Ó, micsoda hülyeség! Bianca története nem egy tündérmese, szóval legyünk realisták! Mert hogy a történet is az. Itt nem lehet mindenki szép, nem lehet mindenki boldog. Hiszen olyan történet ez, ahol sorolom, mikkel találkozunk: széthullott családok, alkoholizmus, egyéjszakás kalandok…

Bianca mindennél jobban utálja Wesley-t, akiről a legjobb, amit elmondhat, hogy jóképű. A probléma ott kezdődik, hogy a fiú sajnos ezt tudja is és ki is használja. Igazi csajmágnes. És egész őszintén, az első jelenetben, amiben találkozunk vele, csak az járt a fejemben, hogy mekkora paraszt! De tényleg. Ugyanis a Fészek nevű szórakozóhelyen egyszerűen leül Bianca mellé, majd közli vele, hogy azért fognak most beszélgetni, hogy fel tudja szedni a barátnőit. Ugyanis Bianca a Duff. A ronda barát, akivel jópofizni kell, cserébe pedig úgy gondolják majd a barátnők, hogy Wesley jó fej és könnyebb  lesz befűzni őket. Ugye mekkora paraszt, mondtam én! 

A cselekmény akkor indul be, amikor Bianca életében minden a feje tetejére áll. A szülei válnak, amit az apja nem tud feldolgozni, így tizennyolc év után újra inni kezd. Ráadásul még Bianca exe is felbukkan, a legjobb barátnője pedig – aki a kérdéses srác húga és semmit sem tud az egészről – folyamatosan róla áradozik, így Bianca még menekülni sem tud. Illetve tud, amint megtalálja, mi az az egyetlen dolog, ami ezt a katyvaszt képes vele elfeledtetni: Wesley és a szex.

És ez az, amit annyira szerettem ebben a sztoriban. Itt nincsenek tabuk. Próbálhatunk úgy tenni, mintha a mai tizenévesek ártatlanok lennének, de nem azok. Ez egy young adult történet, amiben bátran beszélnek túl korán elveszített szüzességről, tisztán szexuális jellegű kalandokról, és az írónő nem tesz úgy, mintha a tizenéveseknél ilyen soha nem fordulhatna elő. Azzal, hogy sokan szőnyeg alá akarják söpörni, hogy igenis előfordul, senkinek sem használunk. Olyan felszabadító érzés volt ilyen könyvet olvasni!

Wesley-vel kapcsolatban nem vicceltem. Az a fajta srác, aki nagyon is megérdemli, hogy felképeljék. Alaposan. És ne értsetek félre, ez nem fog igazán megváltozni, ez az oldala végig megmarad, amiért jár még egy piros pont. Ugyanis senkit nem változtat meg egyik pillanatról a másikra a szerelem. (Kivéve, ha tündérmesében járnánk, de ahogyan már az elején is tisztáztam, nem így van.) Viszont megtudjuk, miért ilyen és rájövünk, hogy nem olyan kőszívű. Csak így tud megküzdeni a saját problémáival. Nem lesz belőle tökéletes pasi, de legalább a motivációit megismerjük. Mindenki menekül a gondjai elől, mindenki próbálja enyhíteni a fájdalmat, Wesley úgy, hogy szoknyákat kergető szemétláda lett. Van ilyen.

Majd rájöttök, miért ;)
És persze egy ilyen srác mellé egy határozott csaj kell. Bianca pedig ilyen! Egy főhősnő, aki nem várja, hogy megmentsék, nem kezd el kavarni, nem bonyolódik szerelmi háromszögekbe… Viszont cserébe elküldi Wesley-t a melegebbre. 

Így a párbeszédeik félelmetesen szórakoztatóak. Meg azok a helyzetek is, amikor nem beszélgetnek. Nincs itt szó romantikus gesztusokról, csak a tiszta valóság van. Egy srác, egy csaj és egy megállapodás.

De ami még a romantikus szálnál is fontosabb, az a történet mondanivalója. Bianca – még ha nem is ismeri el – a történet kezdetétől rágódik a Duff címkén. Viszont minél többet gondolkozik rajta, annál tisztábbá válik számára, mit is jelent valójában Duffnak lenni. Ugyanis ez nem feltétlenül jelenti, hogy Bianca ronda. Egyszerűen csak nem ő a legszebb a baráti körében. De a barátság fontosabb, mint ez a címke, nem igaz? És ez be is bizonyosodik, amikor a barátnői ráébresztik: élete bizonyos szakaszában mindenki átéli, milyen Duffnak lenni. Még a legszebb nő és a legjóképűbb férfi is.

Egyszerűen azért, mert Duffnak lenni nem egy tulajdonság, hanem egy állapot. Mindegyikünkkel előfordulhat, hogy egy társaságban mi érezzük magunkat a leggyengébb láncszemnek – nem is feltétlenül csak külső tekintetében. És akkor arra kell emlékeznünk, amire Bianca is rájött: semmi baj nincs azzal, ha épp megkapjuk a DUFF címkét, ameddig mi magunk a helyünkön kezeljük magunkat.

Szóval világ Duffjai előre, ez a ti könyvetek és határozottan olvasnotok kell!

NAGYON AJÁNLOM



Olvassatok bele a képre kattintva!

http://konyvmolykepzo.hu/karacsony/advent2014/10the_duff.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra 

- A film egyik előzetese magyar felirattal

(Megjegyzés: érezhetően átírták a könyvhöz képest, erre azért készüljetek)




- A film, amit néznek a könyvben

A könyvben Duffy Bianca és a barátnői csajos mozizós estét tartanak, és tudtam, hogy nekem erről a filmről, a Jane Austen magánéletéről írnom kell. Első körben megjegyezném, hogy a Jane Austen magánélete egy borzalmas cím, olyan, mintha valami uncsi dokumentumfilm lenne, miközben nem az.
Jane Austen még csak az asztalfióknak írt, amikor megismerkedett a fiatal és léha Tom Lefroy-jal. Ők ketten különbözőbbek nem is lehetnének, és ennek megfelelően finoman szólva is rizikósan indul a kapcsolatuk. Mégis szerelem szövődik, hiszen a szikrák csak úgy pattognak közöttük. De néha a sors közbeszól, az időzítés, a véletlenek mind ellenük vannak.
Az a nagyon jó ebben a filmben, hogy ha nem is teljesen (gondolok itt a kiszínezésre), de bizony igaz történet. Jane Austen ismert egy bizonyos Tom Lefroyt és valóban szerelmesek voltak.
És amit még nagyon szerettem benne: gyönyörű párhuzamokat kapunk az éppen a film alatt megszülető Büszkeség és balítélettel. Az első rossz benyomás után szerelem szövődik. Két okos testvér egy viszonylag szegény családból, akik a szerelmet kutatják... Nagyon szépen összehozták azt, hogyan és honnan nyerhette az ihletet Austen a regényéhez.
Emellett nem szabad elmenni Anne Hathaway és James McAvoy mellett sem. (És a film zenéjét is imádom!)
Csodálatos film, talán senkit nem bátortalanítok el, ha azt mondom: fél órán keresztül zokogtam, miután először megnéztem.
Azoknak is, akik szeretik Austent, és azoknak is, akik talán még nem is ismerik.
*dicshimnusz vége, előzetes*




Nyereményjáték

Kody Keplinger regényében a béna lány lesz a főszereplő, aki a suli leghelyesebb fiújával randizik. Ilyen történetből már láttunk néhányat, de megunni mégsem tudjuk. Ha ügyes vagy és felismered a blogokon leírt filmes történeteket és kitalálod, hogy mi a címük, akkor máris esélyes vagy, hogy megnyert a 3 darab A DUFF - A pótkerék című könyvet.

Egyik napról a másikra megváltozott az életem, amikor a nagyanyám beállított, és közölte az elképzelhetetlent. Innentől egyenes út vezetett a kozmetikusokhoz és az illemtanleckékhez. Aztán amikor a titok kiderült, hirtelen a média is üldözni kezdett. Közben pedig választanom kellett a srác között, akibe ezer éve bele voltam zúgva - ahogy az egész suli -, és a másik között, aki viszont ezer éve ismert.



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

12.12. - Deszy könyvajánlója
12.13. - Always Love a Wild Book
12.14. - Zakkant olvas
12.16. - Dreamworld
12.17. - Media Addict
12.18. - Kelly Lupi olvas

2 megjegyzés:

  1. Hello! :)
    Egy nagyon szokatlan kéréssel fordulok hozzád,remélem hogy tudsz segíteni nekem benne..szóval:nagyon szeretném megnézni The duff c. filmet de sehol sem találok hozzá se angol sem pedig magyar feliratot,ezért arra szeretnélek megkérni,hogyha lenne rá egy kis időt,akkor készítenél nekem feliratot a filmhez?(az angollal is megelégszem természetesen:D)Vagy az egyszerűbb megoldás:tudnál nekem olyan oldalt mondani,ahol találok(normális) angol feliratot hozzá?Persze nemleges választ is elfogadok,mivel az oldalad nem ilyesmivel foglalkozik..és kérlek ne érezd ezt kötelességnek ez csak 1 kérés amelyet jogodban áll elutasítani. :)
    Várom mielőbbi válaszod!
    Üdv :Kriszta

    VálaszTörlés