Breaking News

Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg


Nagyon sokat nevettem
Szörnyen Titkos Részleg

A blogturnéról


A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Robert Paul Weston Szörnyen Titkos Részleg című mesekönyve. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere meghív benneteket, hogy egy blogturné keretein belül, együtt fedezzük fel, mit is rejt az ódon ház folyosójának végén az utolsó előtti ajtó. A körúthoz nem lesz másra szükségetek, csupán egy jó nagy adag képzeletre és gyermeki lelkesedésre!

2014. december 12-től, naponta egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Eredeti cím: The Creature Department
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 336
Fordító: Pék Zoltán
ISBN: 9786155450266
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (3,71)
Megrendelési link
Üdv ebben a csábosan csápos, szörnyesen szárnyaló világban!
Elliot és barátja, Leslie meg van győződve arról, hogy álmos városukban soha nem történik semmi. Csakis a DENKi-3000 üvegpalotájában zajlik az élet. Igen ám, de a világ ötödik legnagyobb elektronikai gyárának Kutatási és Fejlesztési Részlegébe senki emberfia nem léphet be. Kivéve Archie professzort…
A csillogó üvegtornyok között áll egy titokzatos, ódon ház. Úgy hírlik, innen ered a vállalat összes döbbenetes találmánya, többek közt a periszkalap, a rakétazokni és a transzcukorka. És azt is csak Archie bácsi tudja, mit rejt a ház folyosójának végén az utolsó előtti ajtó.
Egy nap azonban Elliot és Leslie meghívást kap a szörnyen titkos részlegbe! Ahol megismerkednek görnyedt, trollszerű lényekkel, apró szárnyas micsodákkal, amelyek szikráznak repülés közben. És találkoznak hatalmas, szőrös és szarvas nem-emberekkel meg hobkányokkal… Ugyanis ez a részleg telis-tele van bizarr és zseniális lényekkel!
Amikor bezárás fenyegeti a DENKi-3000-et, egyetlen lehetőségük marad: elő kell rukkolni egy új termékkel. De tetézi a bajt, hogy a cég egyetlen találmánya sem működik mostanában. Ráadásul Archie bácsi is eltűnik, így Elliotnak, Leslie-nek és a szokatlan, hm, „alkalmazottaknak” kell előrukkolniuk egy lélegzetelállító találmánnyal, ami megmenti a Szörnyen Titkos Részleget.

Véleményem

Foszforeszkáló könyv! Foszforeszkáló könyv! *ugrál és elbújik a sötétben, hogy nézegesse*

Most, hogy az óvodás énem kiörömködte magát, kezdődhet az értékelés. De egyébként nem ok nélkül örömködtem, tényleg teszteltem, jelentem: valóban világít a sötétben! Volt már sokféle könyvem, kemény és puha borítós, színes lapos, fényes lapos, fehér lapos és újrahasznosított, kisbetűs, nagybetűs, ismeretterjesztő és regény, színes illusztrációs, fekete-fehér illusztrációs és anélküli, zenélő és kihajtogatható, de mint Gombóc Artúrnak a csoki, nekem könyvből nem lehet elég(féle).

De azért mégis inkább a történetről beszéljek, mert bármilyen izgalmas a borító, azért ami benne van, még izgalmasabb. 


Képzeljetek el egy vállalatot, ami a világon az egyik legsikeresebb a találmányok terén. És ne unalmas kacatokra gondoljatok, hanem olyan csuda dolgokra, mint a Transzcukorka. És képzeljétek el, hogy kiderül, hogy ezeknek a feltalálói nem is feltétlenül emberek - hanem egy egész részlegnyi "lény". Bizony, szörnyetegek. 

Pontosan ezzel kell szembesülnie főhőseinknek, Leslie-nek és Elliotnak. Elliot nagybátyja a Szörnyen Titkos Részleg vezetője, és mivel a vállalat egy ideje nem eszelt ki újabb találmányt, az eladás szélére jut. A nagybácsi és a két gyerek küldetése tehát az, hogy alig néhány nap leforgása alatt kieszeljenek valami korszakalkotót. 

Ez a történet volt az egyik, amit imádtam a regényben. Ki ne akarna hős lenni? De bizony ahhoz, hogy az ember hős legyen, sokszor elég, ha csak körbenéz. Egy gyár megmentése például igen hősies feladat lehet. És ahogy szépen, lassan megismerjük a Szörnyen Titkos Részleg lakóit, egytől egyig a szívünkhöz nőnek, és elkezdünk mi is tragédiaként gondolni a DENKi-3000 bezárására. Hiszen olyan csodálatos hely, meg kell maradnia. Az nem lehet, hogy egyszerűen csak felvásárolják! 

Hiszen ott az a sok nagyon furcsa, de nagyon kedves lény. Imádtam például Jean-Remyt, a kifogástalan modorú, francia, akcentussal beszélő félig tündér, félig vámpír lényt, aki a bibelőlógiavezető. A másik kedvenc Reginald T. Poczak  ezredes-tengernagy volt, akit mindig elaltat a tea meg a csokiskeksz, de ha épp ébren van, akkor folyamatosan kitalált(?) kalandjairól zeng, háborús sztorik kifulladásig. Nos, igen, mondtam én, a lények is, és maga a gyár is rettentő furcsa. Meg a gyártási folyamatok is. De pont ettől lesz olyan izgalmas az egész, soha nem lehet tudni, mi vár ránk a következő oldalon. 

Egyébként a mellékszereplők közül még az embereket is kiemelném. Nem sokat szerepelnek például Elliot ételkritikus szülei, de amikor igen, akkor szinte garantáltan nevettem, kifejezetten vicces figurák. Azt várnánk, hogy ennyi furcsaság mellett két ételkritikus jelenti majd a biztos pontot, a normális szereplőket, de nem. 

Elliotra és Leslie-re is szükség van persze a történethez, és igen! Igazi stréberek a főszereplőink, két kis tudóspalánta. De legfőképp két gyerek, akik még hisznek, akik még látják a csodás dolgokat és mernek a megérzéseikre, a szívükre hallgatni a fejük helyett. A könyvben ki is mondják, hogy ez milyen fontos. (Mondtam már, hogy kicsit Télapu érzésem volt olvasás közben? Semmi köze nincs a történetnek ahhoz, de valahol mégis... A gyermeki hit ereje itt is megjelenik, és a nem hétköznapi gyár megmentése a küldetés. És mindkét sztorit imádtam. Ööö... Agyamra ment a közeledő karácsony szelleme? Mindenesetre tényleg éreztem a párhuzamokat.)

És még egy mellékszereplőt kiemelnék, aki úgymond a "sötét" oldalról jön, hiszen a felvásárló vállalat kémje: Chuck. Ó, Chuck szálán kapunk egy nagy meglepit, amire annyira nem számítottam, de annyira jó ötlet! Ne aggódjatok, nem spoilerezek. De a gyár megmentése mellett tetszett ez a csavar, mert míg az ahhoz kapcsolódó fordulatot előre sejtettem, erre nem voltam felkészülve. Illetve az utolsó előtti oldalon is kapunk egy ehhez hasonló csavart, a kérdőjelek ezzel kapcsolatban még mindig ott villognak az agyamban. (Talán egy észveszejtő segítene?)

Azért a kedvenc részem a hihetetlenül jól kitalált szereplőkön kívül az a jelenet volt, amikor Elliot és Leslie ténylegesen is elkezdtek a találmányokon dolgozni. Nem tudom, miért, de imádtam, ahogy elmerültek a polcok között és keresgéltek, kutattak a megfelelő összetevők után. (És nem, nem lövöm le a poént, hogy milyen összetevők, pedig azt az ötletet is imádtam.) Annyira szívesen olvastam volna még tovább, ahogy agyalnak, miközben rettentő kíváncsi voltam már arra is, hogy mi lesz a végkifejlet.

Őszinte leszek: folytatást szeretnék. Annyira jó lenne tudni, mi lett azzal a bizonyos utolsó előtti oldalas csavarral, és nagyon szívesen olvasnék róla, hogyan dolgozik Elliot és Leslie tovább, és hát, egy Jean-Remy veszett el bennem, összeboronálnám a szereplőket is, ahogy azt ő teszi, nagyon cukin, rögtön az első találkozásnál. De egyébként így is szépen lezárt történet, szóval nem függővég miatt vágyom folytatásra. Csak a kíváncsiságom hajt, lehet palackozni.

Összességében ez a történet nagyon aranyos volt, tele abszurd, de igazán megmosolyogtató ötletekkel, extra adag humorral, kedves szereplőkkel, egy kis izgalommal és néhány meglepő fordulattal. És még nem ejtettem szót róla, de az illusztrációk elképesztően szépek és nagyon jól kapcsolódnak a jelenetekhez - és sokszor nem is bántam, hogy vizuális megerősítést is kaptam ahhoz, hogy egy-egy furcsa lény vagy gép hogyan is néz ki tulajdonképpen. 

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Az íróról

Robert Paul Weston Londonban született, Angliában, de Kanadában nőtt fel. 
Számtalan minőségben dolgozott már, volt szerkesztő egy irodalmi magazinnál, trambulinezett és írt szinkronszövegeket japán animékhez.
De azért volt "rendes" végzettsége is: kreatív írás diplomát szerzett University of British Columbia-n, ekkor kezdett rövidebb történeteket publikálni.
Élete során élt már Kanadában, Japánban és Európában, jelenleg - saját bevallása szerint sokkal tehetségesebb - feleségével él Londonban, aki például az ő honlapját is készítette. (Pedig nem is ez a foglalkozása.)


Nyereményjáték

Nyereményjátékunk során nem csak Leslie és Elliot kap meghívást a Szörnyen Titkos Részlegbe, hanem Te is, kedves olvasó! Gyere, nyisd ki az ajtót, és találd ki, melyik híres szörnyeteg rejtőzik mögötte.

Feladat:
1) Minden állomáson találtok egy ajtót. Kattintsatok rá, és rakjátok ki a puzzle-t, hogy megtudjátok, melyik mesebeli szörnyeteg bujkál mögötte.
2) Írjátok be a szörnyeteg, vagy szörnyetegek nevét/neveit a rafflecopter megfelelő mezőjébe.
3) Ahhoz, hogy  részt vegyetek a sorsoláson, mind az ötüket meg kell fejtenetek! (Pszt! A www.blogturneklub.com összefoglaló bejegyzésében is rejtőzködik egy!)
4) Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. A nyerteseket pedig arra kérjük, 72 órán belül válaszoljanak az értesítő e-mailre, különben automatikusan új nyertest sorsolunk!

http://five.flash-gear.com/npuz/puz.php?c=v&id=4458997&k=13292162


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

12.12. - Deszy könyvajánlója
12.13. - Zakkant olvas
12.14. - Always Love a Wild Book
12.15. - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések