Breaking News

Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd


Könnyed kis tinirománc cuki szereplőkkel
Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd

A blogturnéról




A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Cathy Cassidy: Cseresznyés ábrándok című regénye, a Csajok és csokik sorozat első része. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Cherry Costello édes és szórakoztató történetét.

2015. május 19-től egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Eredeti cím: Cherry Crush
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 304
Fordító: Angyalosy Eszter
ISBN: 9786155450662
Sorozat: Csajok és csokik 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,02)
Megrendelési link
Öt lány, öt nézőpont, öt könyv.
Cherry története, a Cseresznyés ábránd az első.
Cherry Costello élete hamarosan örökre megváltozik.
Somersetbe költözik az apukájával, ahol egy új anyuka és egy csomó vadiúj testvér vár
Rögtön az első napon megismeri Shay Fletchert, aki annyira szívdöglesztő, hogy az már közveszélyes. Csakhogy Shay foglalt: Cherry új mostohatestvérével, Honey-val jár.
Cherry pontosan tudja, milyen kockázatos Shayjel barátkoznia hiszen ezzel mindent tönkretehet. Csakhogy ez még nem jelenti azt, hogy távol is tudja tartani magát tőle
rá.
Csajok és csokik. Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története Neked melyik lány lesz a kedvenced?
Talán a Cseresznyés ábránd főhőse, Cherry? Az a lány, akinek tejeskávé színű a bőre, sötétbarna szeme pedig mandulavágású. Akinek élénk a képzelete, szórakoztató a társaságában lenni, és aki mindig kiáll magáért.
Cathy Cassidy nyolc-kilencéves korában írta meg első képeskönyvét kisöccsének, és azóta ontja magából a történeteket.
Magyarul elsőként a Csajok és csokik-sorozata (a Cseresznyés ábránd az 1. kötet) jelenik meg, melynek a vagány Tanberry-nővérek a főhősei, de mellettük feltűnik néhány szupermenő srác is, valamint Cathy egyik legnagyobb szerelme, a csokoládé is fontos szerepet kap.
Cathy Skóciában él a családjával. Az összes munka közül, amivel valaha megpróbálkozott, az írást szereti a legjobban hiszen amikor ír, mást sem kell csinálnia, mint ébren álmodozni egész álló nap.

Az első mondat:

"Van néhány dolog a Clyde Akadémián, amit egész biztosan hiányolni fogok…"


Véleményem


A Cseresznyés ábránd az a könyv, amit tinikoromban tutira újra meg újra leemeltem volna a polcról. De tényleg, azt a korszakomat idézte, teljes egészében. Amikor könyvtárba jártam, és sorban kutattam a tinilányosabbnál tinilányosabb könyveket, az egymást kiutáló csajokról, a főszereplő vs. menő lány problémákkal, és persze a helyes pasival, akivel a végén úgyis összejön a hősnő. Hú, de imádtam ezeket. (És halkan jegyzem meg, még most is.)

Sok szempontból a sztori tipikusnak mondható. Cherry új helyre költözik, mivel apukája új párt talált. Az új helyen pedig be kell illeszkednie, ami persze nem mehet gond nélkül - ott a helyi királynő, a menő szépségkirálynő. És nyilván ott a helyes srác is, akibe első látásra bele lehet zúgni. Sok bonyodalom, beégések, happy end. 


Mitől lesz mégis olyan a történet, ami miatt érdemes elolvasni, ami miatt egyedi? Egyrészt a szereplők, másrészt a csoki. És bár azt gondolhatjátok, a csokit nem viccnek szántam. 

Ahogy az a fülszövegből is kiderül, itt a csajokat csomagban kapjuk. (Szép csokidobozokban! Na jó, nem fárasztom magam gagyi poénokkal, amit nem is ért, aki nem olvasta a könyvet.) Cherry mellett megkapjuk az új testvéreket is: Skye, Summer, Coco, Honey. Közülük hárman igazán kedvelnivalók. Skye és Summer, az ikrek nem is lehetnének különbözőbbek, de ettől még mindketten befogadják a családba Cherryt, ahogy Coco is. Honey viszont fenyegetést lát Cherryben és az apjában, nem tekinti őket a család részének, és mindent megtenne, hogy elüldözze őket. (Hogy miért, az kiderül a könyvből.) És Honey minden, ami Cherry nem: gyönyörű, vannak barátai, mindig tudja, mit kell mondani - akár bántani akar, akár kedveskedni. De az már az első pillanattól kezdve egyértelmű, hogy - Cherry szemszögéből nézve legalábbis - utálatos egy perszóna. Pont ezért érthetetlen, hogy A srác mit láthat benne. 

Mert mellékszereplőnek megkapjuk még Shayt. Shayt, aki amellett, hogy szexi és gitározik (ami már önmagában is szexi), még nagyon vicces és kedves is, és valahogy megérti Cherryt. Mit akarhat egy ilyen jó pasi a gonosz Honeytól?

Amúgy a célt sikerült elérni: nagyon megkedveltem Shayt és az ő nyári románcukat Cherryvel, és rettenetesen utáltam Honeyt. A csavar ebben az volt, hogy tudtam, a sorozat egy pontján ő lesz a főszereplőnk. És nem tudtam nem arra gondolni, hogy csak megjavul, csak van valami oka annak, hogy ilyen. (És tényleg van, még ha ettől ugyanolyan utálatos a viselkedése éppen.)

Szóval kapunk egy sor mellékszereplőt, akiket vagy kedvelünk, vagy nem, mindenesetre tényleg olyan igazi nyári kikapcsolódós hangulata van a könyvnek. Ehhez hozzájárul a szereplők mellett a helyszín is, hiszen egy kis turistafaluban járunk, a lányok anyukája pedig egy szállót üzemeltet. (Ebben egyébként látok még potenciált. Egy románc valamelyik megszálló vendég fiával? Na, na?) 



És egy pillanatra még maradjunk a szereplőknél, mert jól elkalandoztam a mellékszereplők világában, de azért Cherryt se felejtsük el! Cherry az a szereplő, akivel szerintem a legtöbben tudunk azonosulni. Bénácska, valahogy mindenhonnan kilóg, nem találja a helyét, kicsit önbizalomhiányos is. Könnyű a bőrébe bújni. Ennek ellenére azért egy-egy helyzetben tagadhatatlanul hülyén viselkedik, megkapjuk azokat a tipikus tinilány pillanatait, amikor olvasás közben nagy zászlókkal hadonásznánk neki, hogy ROSSZ ÖTLET. A legnagyobb hibája, hogy picit... nos, túlságosan is szeret füllenteni. Viszont tetszett, hogy ez nem abból fakad, hogy haragszik az apjára és az egész világra. Egyszerűen túlságosan is álmodozó típus. Ettől persze még hazugság marad minden, amit mond, de tetszett a magyarázat rá. Az édesanyja hiánya űrt hagyott benne, amivel nem tud mit kezdeni. Tetszett, hogy ebben mennyit fejlődött a könyv végére. 

És akkor a csoki! Amellett, hogy halad előre a tinisztori, van itt nekünk egy másik szál is, ami viszont tényleg egyedi: Cherry apja bonbonokat akar gyártani, és ezeket árulni. Családi vállalkozás, és mindenkit bevonnak az ötletelésbe, a vállalkozás útját végigkísérhetjük a kezdetektől. Megvannak az őrült ötletek is, és végül a kibontakozó siker is. Nagyon tetszett, hogy a tinidráma közepén egy ilyen "normális" sztorit is kaptunk, és ezzel együtt az is, hogy a szülők nem voltak elkönyvelve gonoszként, akik egyszerűen nem értik meg a fiatalokat. 

Összességében nagyon szórakoztató történet volt, igazán gyorsan elolvastam, egy szuszra, és tényleg kikapcsolt és magával ragadott erre az időre, hiába mondhatjuk, hogy már kinőttem ezt a korszakomat. (Megsúgom: szerintem soha nem fogom kinőni! :D) Rettentő kíváncsi vagyok, hogy alakul majd a többiek története, leginkább Honey sztorija fúrja az oldalamat. Furcsa lesz megismerni az ő szemszögét is.

AJÁNLOM

Blogturné extra - Játssz cseresznyéset!


http://www.cathycassidy.com/groovy/?fetchCard=1&opt1=1&opt2=1&opt3=1
Katt a képre vagy az alábbi linkre a játékért!


http://www.cathycassidy.com/groovy/?fetchCard=1&opt1=1&opt2=1&opt3=1

 

Nyereményjáték


Mostani játékunk során a csokié lesz a főszerep.
Minden állomáson találtok egy csokoládés idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik könyvből származik az aktuális bölcs gondolat. Ha ez megvan, akkor a könyv és az író nevét nevét írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe, hogy esélyetek nyíljon megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egyikét.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

“Felejtsd el a gyémántokat, és rá fogsz jönni, hogy egy lány legjobb barátja a csokoládé.”


a Rafflecopter giveaway


A blogturné állomásai


05/19 Zakkant olvas
05/22 Deszy könyvajánlója
05/24 MFKata gondolatai
05/27 CBooks
06/30 Dreamworld
06/02 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések