Breaking News

Debra Driza: Mila 2.0 - Renegát


Még bonyolódhat egy android élete

Debra Driza: Mila 2.0 - Renegát

A blogturnéról




Újabb turnéra indulunk kedvenc androidunkkal, Milával. Ki is Mila valójában? Hogyan és miért alkották meg? Ki áll az ő oldalán és ki van ellene? Rengeteg kérdésre kell választ kapnia főszereplőnknek, és mi elindulunk vele, hogy felkutassuk őket.
Nektek ennél egyszerűbb feladatotok lesz a nyereményjátékban. Csak egy kérdésre várunk választ: Tema Hunter vagy Team Lucas?

Korábbi kapcsolódó posztok:



Eredeti cím: Mila 2.0 2.: Renegade
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 392
Fordító: Fazekas Sándor
ISBN: 9789633992722
Sorozat: Mila 2.0 2.
Függővég: van!
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,94)
Megrendelési link
Anyja halála után senki sem maradt, akiben Mila bízhatna, kivéve egy fiút, akit azonban alig ismer. Hunter Lowe az egyetlen ember, akitől segítséget kérhet, és akinek ő igazán fontos.
A srácnak azonban fogalma sincs róla, hogy ki – vagy mi – is Mila valójában. A lány nem képes felfedni a titkát előtte, mert nem akarja elveszíteni az utolsó kapcsolatát is a hétköznapi léttel. Hunter mit sem sejtve csatlakozik hozzá, amikor Mila fel akarja kutatni Richard Gradyt, akiről úgy gondolja, tudhat valamit bonyolult múltjáról.
Az igazság felé vezető út veszélyesebb, mint eddig bármikor. Nem csak Holland tábornok, a Vita Obscura is Mila hollétét kutatja, így a lánynak újonnan felfedezett android képességeire kell hagyatkoznia, hogy megvédje magát és Huntert a fenyegető veszélytől. Ám azzal, hogy elfogadja lénye gépi mivoltát, saját emberi valóját kérdőjelezi meg – valamint Hunter igazi indítékait.
A fiúét, akibe reménytelenül szerelmes.
A Mila 2.0 sodró lendületű és lebilincselő második része az utolsó betűig izgalomban tartja az olvasót.



Véleményem


A Mila 2.0-t sajnos úgy érzem, sokan felejtették el a sok régóta várt kötet között. Pedig az alapötlet szerintem nagyon jó - nyilván volt már ezer ilyen az irodalomtörténetben, de YA könyvben még nem találkoztam vele. Aki esetleg lemaradt volna az első részről: Mila rájön, hogy az egész élete hazugság, az emlékei valójában nem is emlékek, hanem úgy ültették be a fejébe, mivel ő egy android. Az anyja nem az anyja, hanem egy mérnök, aki részt vett a megtervezésében. Nem árulok el többet az első könyvből, mert isten ments, hogy spoilerezzek, de az alapötlet tehát adott. 

Ebből következően két dolgot tutira kapunk Milától: egy nagy adag filozofálást, hogy milyen is embernek lenni, mennyire ember ő, ha nem az, de annak érzi magát - hiszen ugyanolyan érzései vannak, mint minden embernek! Másrészt pedig mivel mégiscsak egy robotról beszélünk, rengeteg olyan "funkciója" van a főszereplőnknek, amivel egy normális főhős nem rendelkezhetne. Mindenfélét érzékel maga körül, beépített számítógép olvasója van, és még sorolhatnám... (Bár tulajdonképpen az egyszerű támadásoknál most kevesebbszer jött elő a szokásos formula, mint az első részben. Ezek helyett inkább a beépített olvasókat használta sokszor ezúttal.)

Szóval Mila ennyiben már nyilvánvalóan nem egy átlagos YA hősnő. Inkább a disztópiákra emlékeztet abban, hogy állandóan menekül és folyamatosan kénytelen valamilyen stratégiát kidolgozni - az már egy másik kérdés, hogy hiába szuperszámítógép, ez nem mindig jön neki össze, és azért az ember sokszor fogja a fejét, mert igen, még átlagos emberi aggyal is érthetetlen, miért nem vesz néha észre dolgokat. 

Mindenesetre Mila most úgy kezdi a történetet, hogy egyedül maradt, és ki kell derítenie magáról mindent, amit tud. Kapott valamiféle nyomot az édesanyjától, amit követni igyekszik, de ez kellően homályos ahhoz, hogy ez ne legyen túl egyszerű. A könyv első felét el is töltjük ezzel. 

Meg azzal, hogy romantikázunk az újfent felbukkanó Hunterrel. Hunter szó nélkül megy Mila után minden marhaságba, amire persze semmilyen jó indok nincs, mindenesetre én nem sokat mérgelődtem ezen, elfogadtam, hogy Hunter ennyire segítőkész és ennyire nem gondol rá, hogy mi van a háttérben. (Meg azért időről időre eszembe jutott, hogy mi van, ha azért segít minden marhaságban szó nélkül, mert mégiscsak tud valamit...)

A regény első felénél viszont sokkal érdekesebb a második. Mert egy csomó mindenre elkezdünk válaszokat kapni - és nagyon is meghökkentő válaszokat. Megint csak nehéz spoilerek nélkül szólni ezekről a dolgokról, de Mila múltja rejteget még váratlan fordulatokat, és nem csak az övé. 

A könyv második felében felbukkan néhány új szereplő is, sajnálom, hogy róluk nem olvashattunk többet, mert kifejezetten jó kis csapatnak tűnnek, nagyon remélem, hogy a harmadik részben nagyobb szerep jut nekik. És ha már nagyobb szerep, ugyanezt kívánom Lucasnak is, úgy érzem, kicsit a háttérbe szorult. Nem szeretem a mesterséges szerelmi háromszögeket, és úgy érzem, ebben az esetben nyilvánvaló, Mila merre húz, de azért örülnék még, ha Lucas felbukkanna, mert az egyik legizgalmasabb szereplő a sztoriban.

Na de visszatérve a könyv végére, Mila... Nem, nem mondok semmit, de van benne egy fordulat, aminél szinte benyúltam a könyvbe, hogy NEM! NEM! NEM! Már amúgy is feszült idegekkel figyeltem eddig, mert hát volt akció, árulás, kiderült az igazság, na de vajon ez mit jelent, most akkor melyik a jó oldal és melyik a rossz oldal, van-e egyáltalán jó oldal, kiben lehet megbízni, senkiben? Szóval na, izgalmas volt, amikor jött ez, amire abszolút nem számítottam. És amikor már épp azt hittem, ennél jobban nem mehet fel a vérnyomásom...

Jött egy gyilkos utolsó oldal. Olyan gyilkos, hogy... Igen, függővég. De milyen! Ó, ide nekem a folytatást, ha lehet, minél gyorsabban! 

(Ó, igen, és még egy megjegyzés: ez a borító már megint gyönyörű!)

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/6996_mila2_renegat.pdf?ap_id=Deszy



Blogturné extra - Hunter


"Hunter félresöpört egy szemébe hulló tincset. Hullámos esésű frufruja futólag emlékeztetett a szomszédék kutyájára, egy bozontos brie-i juhászkutyára, aki a lovak társaságában élt az elülső udvarban. A juhászkutyáról is mindig azt gondoltam, hogy imádnivaló.
Hunter szűk zsebeibe süllyesztette a kezeit, és teljes magasságában felegyenesedett. Pillantása végigfutott a termen, de senkin sem állapodott meg. Amikor rám nézett, együttérző mosolyt küldtem felé.
– Nos. Sziasztok. Hunter Lowe vagyok, San Diegóból – mondta.
Tett még egy hiábavaló kísérletet, hogy félresöpörje a szempilláját verdeső sötét tincseit, majd visszasüllyedt a székére.
– Ez minden?
Még Mrs. Stegmeyert is meglepte beszéde rövidsége.
A fiú vállat vont. A laza, árulkodó gesztus szükségtelenné tette a szavakat.
Kaylee hozzám hajolt.
– Semmi gáz. Aki így néz ki, attól senki nem várja el, hogy zseni legyen – suttogta."

Nos igen, ez a részlet elég sokat, vagyis elég keveset mond arról, ki is Hunter tulajdonképpen. Pont ezért válik érdekessé az első könyvben. Egy átlagos gimis fiú...nak tűnik. Ő az, aki Milát a hétköznapihoz, az átlagoshoz, az emberi életéhez köti. Kedves, figyelmes, szó nélkül támogatja Milát, de közben nem tudjuk kiverni a fejünkből: ki is tulajdonképpen Hunter? 
Nem fogom lelőni a poénokat, azt sem, hogy tényleg van-e bármi gyanús a múltjában. Mindenesetre azt nem lehet tagadni, hogy a Mila 2.0 elején nagyon cuki volt, ahogy szép lassan udvarolni kezdett Milának, és nagyon jól viselte Mila újbóli, váratlan felbukkanását is. 
De vajon ez elég ahhoz, hogy lenyomja Lucast? 


Nyereményjáték


Ahogy már a bevezetőben is olvashattátok, ezúttal egy nagyon egyszerű játékkal készültünk.
Valójában egy rövid közvélemény-kutatás a játék. Egyetlen kérdésre várjuk a választ: Team Lucas vagy Team Hunter? Ti melyik srácot látnátok szívesebben Mila oldalán?
Hogy segítsünk kicsit a választásban, az állomásokon rövid leírást is találtok a két versenyzőről!
A végén az eredményt is eláruljuk! Egy szerencsés szavazó pedig egy Renegát példánnyal lesz gazdagabb.
Fontos! További pontokat szerezhettek Facebook oldalaink meglátogatásával, de a két fiú között választani kötelező!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesek jelentkezését az értesítő e-mail utána 72 órában várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk!

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


04.30. - Bibliotheca Fummie
05.02. - Always Love a Wild Book
05.04. - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések