Breaking News

Alan Bradley: A jósnő kristálygömbje

 

Végre alakul a kapcsolat!

Alan Bradley: A jósnő kristálygömbje

A blogturnéról




A Maxim Kiadó Könyvhétre jelenteti meg a Flavia de Luce rejtélyei sorozat harmadik részét A jósnő kristálygömbje címmel. A Blogturné Klub ezúttal  a korábban már megjelent első és második részt is bemutatja nektek, beszámolunk pár érdekességről, végül a frissen megjelenő harmadik rész is sorra kerül bloggereinknél. Tartsatok velünk és ismerjétek meg a bájos  Flavia kalandjait, amelyek tele vannak izgalommal, nyomozással és más titkos hozzávalókkal! A turné végén a játékunk helyes megfejtői között 3 db nyereménykönyv kerül kisorsolásra! Fel a bringára nyomozók!

Kapcsolódó bejegyzések



Eredeti cím: A Red Herring Without Mustard
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 384
Fordító: Lázár Júlia
ISBN: 9789632616216
Sorozat: Flavia de Luce rejtélyei 3.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,06)
Megrendelési link
Alan Bradley egy elbűvölő regénnyel tér vissza, amelynek főhőse a rettentően okos és rendíthetetlen tizenegy éves nyomozó, Flavia de Luce. A koraérett vegyész mérgek iránti szenvedélyének köszönhetően deríti ki a Palánkosban történt gaztettek közötti összefüggéseket.
Flavia megkéri az idős cigányasszonyt, hogy jósoljon neki kristálygömbjéből, és meglepetésére a jósnő tud Harrietről, az édesanyjáról. Mi több, egykor ő maga is a Buckshawban, a de Luce család birtokán élt, a nő óvó felügyelete mellett. Egészen addig, míg Harriet el nem tűnt a hegyekben; ekkor Fenellának szednie kellett a sátorfáját. Flavia mindent helyre akar hozni, de tenni vágyásával az ellenkezőjét éri el, szerencsétlenséget hoz a cigányasszony fejére. A jósnőt éjnek évadján támadás éri a saját kordéjában. Vajon ez annak a helyi mendemondának a következménye, hogy őt okolják egy kisbaba évekkel korábbi elrablásáért?
Flaviát nem hagyja nyugodni a dolog, még akkor sem, mikor „hőn szeretett” nyomozótársával, Hewitt felügyelővel kell osztozkodnia az ügyön. De hogyan kapcsolódik a bűntény az eltűnt csecsemőhöz? Mialatt Flavia ezen töpreng, egy másik testre bukkan.
Hűséges kerékpárján, Gladysen járja a vidéket nyomok után kutatva, s eközben találkozik egy elegáns művésznővel, akinek a birtokában van egy igen kivételes tárgy, egy portré, amely segít fényt deríteni a legnagyobb rejtélyre: milyen is Flavia legbelül?

Az első mondat: 


"–Megijesztesz engem – mondta a cigányasszony –, még sohasem láttam, hogy a kristálygömböm ennyire megtelt volna sötétséggel."

Véleményem


Úgy érzem, lassan kezdem kiismerni a Flavia receptet. De komolyan, viszonylag rövid idő alatt olvastam el mind a három részt, és ahogy az értékelésemen törtem a fejem, nagyjából körvonalazódott bennem, mennyi minden közös van ebben a három kötetben. Hogyan is áll össze tehát a nagy Flavia rejtély? 

Nos nézzük! 

Először is végy egy meglepő nyitójelenetet, amitől nagy eséllyel borsódzik a háta az olvasónak: legyen az megkötözött főszereplő, saját temetését végignarráló főszereplő vagy éppen egy cigányasszony sátra, amint éppen félelmetes jóslatot mond. 


Ha a meghökkentő nyitás megvan, következhet a cselekmény kitalálása. Nyilván gyilkosságban nyomozunk, ez nem is lehet kérdés. De önmagában egyetlen gyilkosság nem lehet elég nagy kihívás Flavia számára, legyen rögtön kettő! Két különböző idősíkban játszódó gyilkosság, ami összefügg, és ahogy az egyiket göngyölíti fel a főszereplő, jöjjön rá útközben a régmúlt gyilkosának kilétére is. 

Már beszippantott a nyitójelenet, megvan a gyilkosság is, de egy fontos szempontot nehogy elfelejts! Egy Flavia regény hangulatához feltétlenül kell a misztikum, lehetőleg ennek is egy sötét, borongós ágát válaszd: egy bábjátékost vagy éppen egy jósnőt. 

Bukkanjon fel egy rejtélyes szereplő is, aki közel kerül Flaviához, miközben a lány nem lehet biztos benne, vajon nem ő-e a gyilkos!

És még egy utolsó fontos részlet hiányzik: mindenképp kerüljön a regénybe valami meghökkentő nyom, amire a legkevésbé sem számítanál, és garantált, hogy az olvasó nem tud majd vele mit kezdeni. Legyen egy átlyukasztott bélyeg vagy éppen a halszag. (Komolyan, ha valaki érzi az illatokat olvasás közben, ezt a könyvet nagyon nem fogja szeretni...)

Persze ha kész ez az egész, a recept igényel még némi fűszert is: egy kis apa-lánya kapcsolati megfeneklés, feltétlenül legyen benne valamilyen nagy konfliktus Flavia és a testvérei között, mindenképp szükséges valamilyen pletyka a házvezetőnőtől, egy kis tanács Doggertől, némi kémia, derüljön ki valamilyen újdonság Harrietről (lehetőleg valamilyen közös vonás Flaviával), írj bele néhány új falusit és végül mindenképpen szerepeltesd a felügyelőt, aki próbálja megakadályozni Flavia nyomozását, aztán végül mindig rájön, hogy Flavia milyen jó nyomozó. Ja, és kémia. Mindenképpen.

Összegyűjtve persze úgy tűnhet, ettől kiszámítható a történet, de valójában még mindig érdekes. Még mindig izgulhatunk, ki a fene a gyilkos, hogy pontosan milyen marhaság alapján jön rá Flavia dolgokra (és ebben mekkora szerepe lesz a kémiának), még mindig nagyon élvezetes, ahogy a környezetében lévőket manipulálja. 


Viszont azért volt újdonság is ebben a kötetben. Az egyik az, hogy most már két nyomozással a háta mögött végre kezdik észrevenni a felnőttek, hogy mégiscsak egy tizenegy éves lányról van szó, aki folyamatosan magában csatangol és gyilkosok után szaladgál, és több hullát látott már, mint más kilencven év alatt. Ettől az egész picikét hihetőbbé tette számomra a történetet, és örültem, hogy az apuka végre-végre mutatott valamit. Az első rész óta várom az áttörést, és végre látom, hogy tényleg igyekszik. A már korábban is emlegetett közös programok mellett most már tényleg látszik, hogy próbál odafigyelni a lányaira, érzelmi szinten is - még ha egyelőre elég bénán is csinálja. Már ezért is érne neki a pirospont, de ebből a szempontból a zárójelenet mindent vitt. Gratula, apuka, végre kezd megérni a feladatra! 

Hewitt felügyelő jeleneteit még mindig imádom, bár nála kicsit pont az ellenkezőjét szeretném, mint az apukálnál. Örülnék most már egy kicsit több cinkosságnak, hiszen nyilvánvaló, hogy Flavia érti a dolgát. (Oké, tudom, gyerek még, nehéz komolyan venni, és idegesítő is lehet, hogy mindig mindenhol ott van és okoskodik, na de mégis...) Remélem, ezen az a bizonyos meghívás változtat egy kicsit a következő részre. 

Harriet még mindig kérdőjel, de még mindig állandóan felbukkan. Kezdem úgy érezni, megőszülök, mire kiderül a nagy rejtély, és az anyagi gondok problematikája is viszonylag lassan bontakozik ki. (Hány hulla lesz még, mielőtt valami komolyra kell elszánniuk magukat? Mert a családi ezüst eladása bár fájó, de azért meg nem szakadt a szívem.) 

Szóval a nagy kérdések válaszait még várom, a nyomozós részt szerettem (bár a második részét jobban), viszont az érzelmi oldal ebben a részben tetszett a legjobban.

AJÁNLOM



https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354


Blogturné extra - Borítómustra














 

Nyereményjáték


Flavia fő szenvedélye a kémia, ehhez kapcsolódik a blogturné játéka. Minden állomáson találtok egy vegyületet, amit meg kell neveznetek a hétköznapi nevén, és ezt a szót kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő emailre. Sok szerencsét!

HNO2

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


05.31 Kelly és Lupi olvas
06.01 Deszy könyvajánlója
06.02 Tekla Könyvei
06.03 Kelly és Lupi olvas
06.04 Deszy könyvajánlója
06.10 Kelly és Lupi olvas
06.11 Deszy könyvajánlója 

Nincsenek megjegyzések