Breaking News

Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos


Flaviától még mindig eláll a szavam is!

Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos

A blogturnéról




A Maxim Kiadó Könyvhétre jelenteti meg a Flavia de Luce rejtélyei sorozat harmadik részét A jósnő kristálygömbje címmel. A Blogturné Klub ezúttal  a korábban már megjelent első és második részt is bemutatja nektek, beszámolunk pár érdekességről, végül a frissen megjelenő harmadik rész is sorra kerül bloggereinknél. Tartsatok velünk és ismerjétek meg a bájos  Flavia kalandjait, amelyek tele vannak izgalommal, nyomozással és más titkos hozzávalókkal! A turné végén a játékunk helyes megfejtői között 3 db nyereménykönyv kerül kisorsolásra! Fel a bringára nyomozók!

Kapcsolódó bejegyzések



Eredeti cím: The Weed that Strings the Hangman's Bag
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 316
Fordító: Lázár Júlia
ISBN: 9789632615493
Sorozat: Flavia de Luce rejtélyei 2.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,98)
Megrendelési link
Flavia de Luce, a veszélyesen intelligens tizenegy éves lány szenvedélye a kémia. Zsenialitását gyilkosságok megoldására használja Bishops Lacy-ben. Hű társa a nyomozásban Gladys, a kerékpárja. Elszántságát pedig csak gonosz nővéreinek mesterkedése múlja felül. Most ismét egy rejtélyes bűntény megoldásán fáradozik: a tehetséges bábos, Rupert Porson halálának ügyét próbálja felgöngyölíteni, akit áramütés ért a színfalak mögött. Csupán véletlen vagy kegyetlen gyilkosság? De ki tenne ilyet, és miért? Vajon az őrült nő volt, aki az erdőben él? Vagy Porson bájos, de kiszámíthatatlan asszisztense, Nialla?
A rendőrség a sötétben tapogatózik, de Flavia rájön, hogy valaki megbabrálta az elektromos rendszert a színpadon. A lány nyomozás közben egy másik rejtélyes halálesetet is felderít.
És ahogy Flavia követi a nyomokat, az események szépen lassan a helyükre kerülnek, és a lány hamarosan szembe találja magát a bábmester gyilkosával…

Az első mondat: 


"Holtan feküdtem a templomkertben."

Véleményem


Flavia visszatért, de még hogyan! Komolyan nem tudom eldönteni, hogy ha ismerném, félnék tőle vagy imádnám és a legjobb barátnője szeretnék lenni. Fifty-fifty, azt hiszem. 

A történet meglepően kezdődik, szemöldökömet felvonta olvastam az elejét a regénynek, de most már nem hagytam becsapni magam, nem hitették el velem, hogy természetfeletti szál lesz... Mindenesetre a hangulatot tökéletesen megalapozta, és legalább olyan random és meglepő volt, mint az első rész nyitójelenete. Innentől kezdve viszont még izgalmasabb lett, mint az volt. Elindulunk, és várjuk és várjuk a gyilkosságot, ami csak nekem akar jönni. Így viszont bennünk van a feszültség, mert hát tudjuk, hogy jönni fog, elkezdünk gyanakodni, már jó előre találgatjuk, ki lesz a gyilkos, amikor tulajdonképpen haláleset még nem is történt. De hát persze hogy Flavia ezúttal is egy nyomozás kellős közepén találja magát, ráadásul az előző részhez hasonlóan rögtön két halálesetnek is utána kell járnia. Egy sok évvel ezelőtti lezáratlan ügyet és egy újat kell megfejtenie, és persze eközben felgöngyölíteni, mi is a kapcsolat. Ezt megint csak imádtam, és ha lehet, még jobban tetszett a sok kapcsolat, és a lassan kibontakozó nyomozás, mint az előző részben.



Ezúttal sem távolodunk el teljesen a színpadtól, bűvészet helyett bábjátékost kapunk. Meg kell mondanom, imádtam ezt az ötletet, mert őszintén szólva a báboktól mindig kirázott a hideg, és legalább olyan jól illik a sorozat hangulatához, mint a bűvészek misztikussága. A bábszínház is varázslatos félelmetesen morbid egyszerre. (A bábosoktól ezúton is elnézést kérek.) 

Rengeteg új szereplőt kapunk, kezdve nyilván a bábossal és párjával, illetve több új helyi lakó is bekapcsolódik a történetbe. Az újak közül nagyon megszerettem Niallát, és kifejezetten izgalmas volt, hogy ő maga is gyanús volt - mégsem tudtam nem kedvelni. Nála még jobban tetszett a német hadifogoly, Dieter karaktere, bár őszintén szólva sajnáltam, hogy ilyen keveset szerepelt, szerintem sokkal több volt benne ennél. Mindenesetre elkezdődött ott egy kis románc, így remélem, visszatér majd még máskor is, nem szeretnék tőle megválni. Ki kell még emelnem a drága jó Felicity nénit, aki persze nem drága és nem is jó, bár vannak jó pillanatai. Túl sok szerepe neki sem jutott, de kellemes kis csemege volt - és picit képben tartotta a családban egyelőre kimondatlan anyagi gondokat.

De azért persze igazán a régi szereplőket vártam, akik közül a lényegesek mind vissza is térnek. Flavia két nővére annyira nem zsibbaszt (csak hogy mai szlenggel éljek), viszont alig vártam Hewitt felügyelő visszatérését. Látszott, hogy már szinte pajkosan tekint a kotnyeleskedő Flaviára, mert nyilván idegesítenie kellene, de a szíve mélyén kifejezetten tetszik neki a magabiztossága és az agyafúrtsága. Ezeket a pillanatokat szerettem a legjobban. És egy kis extraként a Mrs. Hewittot is megismerhetjük, nem marad Culombo felesége. Bár nem tudom eldönteni, hogy lesz-e a jövőben valamilyen szerepe, vele kapcsolatban megint kicsit azt érzem, mint az elsőben Harriettel: megjelent, beszélt, feltűnt, el kell sülnie, mint Csehov puskájának. Ha nem lesz valamikor valamilyen szerepe, hiányérzetem lesz. 
És ha már szóba került Harriet, ő még mindig ott lebeg a háttérben, bár ebben a részben kicsit inkább olyan volt, mint Lily a Harry Potter sorozatban: Flavia, a szemed az anyádé olyan vagy, mint Harriet volt. Aztán ha az anyáról szó esik, az apuka mellett se menjünk el. Tetszett, hogy végre kicsit többet szerepelt, voltak közös családi esték, még ha nem is pont úgy sültek el, mint ami a cél lett volna. De végre éreztem, hogy bármilyen rosszul csinálja is, legalább ott van és próbálkozik, kíváncsian várom, merre tart a kis család élete a folytatásban. 



És ez az, amit most sokkal jobban éreztem, mint az első részben. Nyilvánvalóan a Flavia sorozat minden része egy-egy rejtélyt, egy-egy esetet dolgoz fel, amire megoldást nyerünk a kötet végére. De érezni, hogy vannak itt azért nagyobb dolgok is, amik visznek előre, van egy íve a sorozatnak is, nem csak az adott esetnek. Ott van az anyuka rejtélye, Flavia nővérének szerelmi élete, az anyagi gondok, az apa és a lányai kapcsolata... Kifejezetten tetszik, hogy itt is érzem a haladást, nem csak az esetekben. Persze sokkal lassabban mozgunk, de legalább nem toporgunk egy helyben. 

Jaj, és még valami apróság, amit nagyon szerettem ebben a részben, és azt mondanám, hogy a szerző szerintem fejlődött benne: Flavia kísérletei. Az előző részben is emlegette őket a főszereplőnk, beszélt anyagokról, mérgekről, de ebben a részben szerintem sokkal jobban sikerült elmagyarázni a dolgokat. Flavia keményvonalas stréber, leginkább a kémia területén, de minden ízében érezni, hogy nem csak egy furcsa érdeklődésű körű tinilány, hanem valóban zseniális dolgai vannak. Különleges. És különlegesen jó főszereplő. 

Ami a stílust illeti, nagyjából tartottuk az első részét, egy valami volt, aminek nagyon örültem: már megismertük a kastélyt, így nem voltak olyan hosszú építészeti leírások és családtörténeti visszatekintések. Amennyi volt, annyi kellett is, de nem lassították vissza túlságosan a történetet. 

Összességében A titokzatos bábjátékost még jobban is szerettem, mint az első részt, úgy érzem, picit pörgősebbre és izgalmasabbra sikerült. 

AJÁNLOM



https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354


Blogturné extra - Interjú a szerzővel




 

Nyereményjáték


Flavia fő szenvedélye a kémia, ehhez kapcsolódik a blogturné játéka. Minden állomáson találtok egy vegyületet, amit meg kell neveznetek a hétköznapi nevén, és ezt a szót kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő emailre. Sok szerencsét!

NH4Cl

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


05.31 Kelly és Lupi olvas
06.01 Deszy könyvajánlója
06.02 Tekla Könyvei
06.03 Kelly és Lupi olvas
06.04 Deszy könyvajánlója
06.10 Kelly és Lupi olvas
06.11 Deszy könyvajánlója
 

Nincsenek megjegyzések