Breaking News

Kalapos Éva: Kéz a kézben



Az eddigi legjobb rész!

Kalapos Éva: Kéz a kézben

A blogturnéról


 
Ismered már a DAC lenyűgöző világát? Ha igen, ha nem, ez a blogturné Neked szól! A sorozat több részébe betekintést nyerhetsz, megismerheted a karaktereket, a zűrzavaros ügyeiket és a barátság erejét! Kövess minket a turné során, és játssz velünk! A jutalmad egy példány lesz a könyvből.


Kapcsolódó bejegyzések:




Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 304

ISBN: 9786155385933
Sorozat: D.A.C. 3.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link

Megrendelési link
A sorozat harmadik részében Flóra és barátai ismét olyan helyzetekkel találják szembe magukat, amilyenekkel még sosem találkoztak. Végre megtörik a jég, és Flóráéknál talán lassan helyreáll a családi béke, ezzel párhuzamosan azonban a lány magánélete egyre zűrösebbé válik. Flóra és Dani barátsága tovább mélyül, és fény derül arra, kik és miért zaklatják a fiút. Vajon hogy reagál a D.A.C. ebben a helyzetben? És mit tegyen Flóra, ha közben ő maga is egyre jobban összezavarodik a saját érzéseivel kapcsolatban? A hosszú, közös balatoni nyaralás alatt, tisztázódnak a dolgok vagy még jobban összekuszálódik minden? Születnek-e új szerelmek, lesznek-e nagy szakítások, hogyan alakul a társaság élete? Tarts te is Flórával, Zsanival és a többiekkel, és légy részese a D.A.C. 3. fergeteges nyári kalandjainak!

Az első mondat:


- Flóra!

Véleményem



Határozottan az eddigi kedvenc részem volt ez a sorozatban! De tényleg. Ennek valószínűleg több oka is van, kezdjünk is belemászni nyakig az okokba!

Amikor letettem a könyvet, elgondolkoztam, vajon mi lehet az oka, hogy sokkal jobban vigyorgok, mint az előző részek alatt. Azóta törtem a fejem, és mindig ugyanoda tértem vissza: most jutottam el odáig, hogy igazán közel kerültem a szereplőkhöz. Eddig is érdekeltek, eddig is jó volt róluk olvasni, de ennek a könyvnek a végére végre tényleg azt éreztem, hogy igen, tudnom kell, mi történik velük, mert nekem is barátaim. Ebben nyilván szerepe van annak is, hogy a harmadik könyv végére azért már tényleg jó sok időt töltöttem velük és jó sok kalandon meg nehézségen mentem keresztül a D.A.C. tagjaival meg a többi szereplővel, de nem csak ez az oka.

Az, hogy a sorozat bőven és őszintén foglalkozik a tiniproblémákkal, nem újdonság. Erre már számítottam is, és igazából ez az egyik dolog, amiért szeretem. De most úgy érzem, ennél többet kaptam. Valahogy most még jobban behúzott érzelmileg a történet, mint eddig. Talán azért, mert a problémák mellett a nyárral együtt most valahogy a mókára és a felszabadultságra is több idő jutott. Mindenesetre az a kicsi plusz, amit mindig vártam, most megérkezett. 

Mert igen, végre egy nyári sztori! Tudom, tudom, minden magyarokról szóló tinitörténetről unásig ismételgetik a Szent Johanna Gimit, hajlamosak vagyunk mindent ahhoz mérni, de egy olyan igazi, nyári kalandot én mindig hiányoltam abból a sorozatból. Hiszen oké, tanév, tele egy csomó eseménnyel, meg hát a diákok hétköznapjaival, de azért a nyár mégiscsak nyár. Amikor süt a nap, amikor valahogy minden sokkal tisztábbnak és élhetőbbnek tűnik, mintha az izzadás valahogy az embereket is közel hozzá egymáshoz. (Na jó, ez most undorítóan hangzott, de értitek... :D) 
A D.A.C. harmadik részében pedig pont a nyárba vetjük bele magunkat, de nem csak és kizárólag egy nyári kalandról van itt szó. Sulival indítunk és sulival zárjuk a kötetet, de ez valahogy így kerek. De azért közben ott az a bizonyos balatoni nyár, lángossal és főtt kukoricával. Hm...

Talán pont ez a két hétnyi nyaralás kellett nekem, hogy valóban és igazán a szívembe zárjam az összes szereplőt, ez volt az a lökés, amire még szükségem volt. Most leestem arról a bizonyos szikláról, és nyakig belezuhantam a kalandba. És imádtam zuhanni! 
És nem csak a csoport tagjai miatt. Imádtam a régi, visszatérő mellékszereplőket is, például Gabe-et, még ha nem is mindig tökéletes. Aztán ott van a balatoni, furcsa nevű, félig osztrák srác, Hans, és persze Dani... Ebben a részben végre Gergő sem idegesített, és kíváncsian várom, számára hogyan tovább.  
És a felnőttekről se feledkezzünk meg! Végre, végre lépett Flóra apja, és csak annyit tudok mondani: Köszönöm! Annyira kellett már ez, mint egy falat kenyér. Kifejezetten jó ötlet volt az elején az a bizonyos visszavágás Flóra részéről (nem fogom lelőni a poént, de nagyon jót mosolyogtam rajta), és a vásárlós jelenet... Nagyon jót nevettem. (Majd meglátjátok.)

Az elefántommal :))

De ha a szereplőkkel foglalkozunk, akkor az, hogy a D.A.C. tagjai voltak a középpontban, azért nyilván nem túl nagy meglepetés. Meg az sem, hogy mindnek megvan a maga baja, és próbálják átsegíteni egymást a nehézségeken. Van itt minden, mint a moziban. Kapcsolati gondok, olyanok, amik még menthetőek, és olyan, amik már nem. Szingligondok és pasivadászat. Első szex - mikor, kivel és egyébként is, hogyan, az isten szerelmére?! Ja igen, és ha már az előző részekben olyan komoly témák kerültek elő, mint a drogozás és az étkezési zavarok, valami igazán komoly is kell a terítékre: rasszizmus. Hát ja, nagy fába verte a fejszéjét az írónő azzal, hogy a cigánygyűlöletet és a mássággal kapcsolatos tipikus félelmeket hozta be ezúttal az egyik fő szálként. De tudjátok mit? Szuperül sikerült. Végig éreztem, hogy a téma fontos és nem véletlen, valóban itt van körülöttünk. És úgy beszéltek róla a könyvben, hogy az ember minden valós félelme előkerült, teljesen a realitások talaján mozogtunk ebben is. Eközben az üzenet, a szuper üzenet, mindvégig érthető volt. Vártam már egy ideje, hogy magyar ifjúságiban komolyan előkerüljön ez a téma, és úgy tűnik, megérte várni rá. 

Ja, és igen, visszatérve a tiniproblémákra. Ó, hogy mennyire szerettem a szerelmi szálakat ebben a részben. Valahogy hajlamosak vagyunk azt várni a fikciótól, főleg ha tinikönyvről van szó, hogy a szívfájdalom kimerüljön abban a szenvedésben és bizonytalanságban, ami addig vezet, hogy a szerelmesek egymásra találnak. Esetleg még kicsit tovább megyünk az időben, ha nagyon jók vagyunk, és picit elrágódunk az első szerelem problematikáján: első csók, egymáshoz igazodás, első szex... De mivel alapvetően happy endre vágyunk (aki mást mond, az hazudik, vagy egy nagyon-nagyon-nagyon kicsi kisebbség része), itt elengedjük a történetet. Már többször is leírtam, és nagy eséllyel megteszem még többször is, de mindig ez a kép ugrik be: azt izgalmas követni, hogy jön össze Rómeó és Júlia, de ha nem halnak meg, baromira nem lett volna izgalmas figyelni, ahogyan belesüppednek a hétköznapok átlagosságába, vagy akár hogy Rómeó szemet vet egy második Rózára. 
Summa summárum, az, hogy az első szerelem nem feltétlen az utolsó, szőnyeg alá söprődik. És végre, végre előkerült a téma! Szakítás: igen vagy nem? Meddig kell küzdeni egy kapcsolatért? És mi van a megcsalással? 

Nem akarok spoilerezni, ezért ennél jobban nem mászok bele a kérdésekbe, de annyira örültem, hogy reális volt, mégsem valami gyászmenet. 

És mivel tényleg nem akarok senkinek semmilyen poént lelőni, nem is folytatom, mert spoilerekkel még tudnék, de nem akarok. Egyszerűen csak olvassátok!

NAGYON AJÁNLOM

Blogturné extra - Kedvcsináló idézetek


"Tisztában vagyok azzal, milyen hírünk van, és néha nem is alaptalanul, csak az bánt, hogy a nem cigányok között is rengeteg a rossz ember, de mégis, csak azt hallani, hogy „lopós cigány”."

"Tény, hogy melletted hullámvasút az élet, és végül is vannak, akiknek nem bírja a gyomra a hullàmvasutat. Akkor maradjanak is földön…..bár az is biztos, hogy sose élvezhetnek olyan kilátást, mint azok, akik kockáztatnak."

"– Inkább az a kérdés, te miért vagy ennyire ellene? – Ákos felnézett a magazinból, amit az előbb figyelemelterelésként újra a kezébe vett. – Várj, mindjárt keresek neked egy univerzális tanácsot! Nem jó, itt csak arról írnak, hogy fogyhatsz le két hét alatt. Meg arról, mit gondolnak a pasik… mire vágynak a pasik… mit utálnak a pasik… jó ég, ti tényleg csak velünk vagytok elfoglalva?
– Ági, vedd el tőle!"

"Úgy nézünk ki, mint a Pussycat Dolls egy tanyasi bálon."

"A D.A.C.-osokkal persze kölcsönösen vigyázunk egymásra, és ez csodálatos, de azt az érzést, hogy valaki azért akar vigyázni rám, mert a legkülönlegesebb vagyok a számára, egy kincs, amit sose akar elveszíteni, a barátok sem mindig adhatják meg. Azt a pillantást, amitől egyszeriben gyönyörűnek érzem magam, a mosolyt, amitől okosnak és viccesnek, az érintést, amitől szexisnek. Érzékinek. Nőnek."

"Most szidhatnám őt, hogy magára vessen, ha kienged a markából egy ilyen kincset, de nem hiszem, hogy ezt várod tőlem. Egyszerűen vannak emberek, akik nem veszik a fáradságot, hogy szót értsenek olyanokkal, akiket bonyolultnak éreznek, még akkor sem, ha tapasztalataim szerint a bonyolult személyiségek a legizgalmasabbak. Tény, hogy melletted hullámvasút lehet az élet, és végül is vannak, akiknek nem bírja a gyomra a hullámvasutat. Akkor maradjanak is a földön… bár az is biztos, hogy sose élvezhetnek olyan kilátást, mint azok, akik kockáztatnak."

Nyereményjáték


A DAC harmadik részében kiemelt szerepet kapott a Balaton, hiszen ott nyaraltak főhőseink. Mivel Flóra továbbra is a filmek szerelmese, összekötöttük a kettőt. Olyan magyar filmeket / sorozatokat kell felismernetek kép alapján, amik a Balatonon játszódnak.
A rafflecopterben töltsétek ki a megfelelő sorokat, és ne feledjétek, a nyereményetek egy példány a DAC negyedik részéből. Sajnos a kiadó csak Magyarország területén postáz, és a sorsolást követően hetvenkét órája van válaszolni a győztesnek az e-mailre.



a Rafflecopter giveaway
 

A turné menetrendje


Nincsenek megjegyzések