Breaking News

Romantikus vígjáték készül Jane Austen életéből

Jane Austen életét már nem egyszer feldolgozták filmben. Ott van a személyes kedvencem, a Becoming Jane Anne Hathawayjel és James McAvoyjal (ami a szörnyen dokumentumfilmes Jane Austen magánélete címet kapta magyarul) vagy éppen a Miss Austen bánata. (Amit viszont nem szerettem annyira.)
Most azonban újabb film érkezik, méghozzá egy romantikus vígjáték. Bevallom őszintén, picit meglepődtem, amikor ezt olvastam, hiszen Jane Austen élete romantikusnak még esetleg, de vígjátéknak összességében kevéssé beillő. 

Hogy ezt mégis hogy lehet kivitelezni, arra a film alapjául szolgáló regény adhat választ, a Jane by the Sea. Ennek fülszövege alapján a sztori Jane és egy bizonyos Frederick Barnes hadnagy kapcsolatára koncentrál, akivel az írónő már akkor találkozik, mikor már rég csalódott a szerelemben. De a hadnagy elhatározza, hogy rabul ejti a szívét. 

A film alapjául szolgáló regény


Ez eddig mind szép és jó, de Austen életét ismerve még mindig ott a kérdés: hol van ebben a happy end? Tudjuk, hogy az írónő soha nem volt férjnél, és bár azt is, hogy udvaroltak neki férfiak, egyik kapcsolat sem végződött jól. 

A film leírása ennél azért optimistább, és nem is koncentrál ennyire a hadnagyra. Eszerint ugyanis a mozi Jane Austen kapcsolatairól szól majd, amelyek a műveit befolyásolták. Sőt, az eddigiek alapján nem csak az ő életéből, de az alkotásaiból is lesz egy-egy darabka a filmben, úgy fogalmazta meg a Tracking Board, hogy a film Jane Austen életének és műveinek kombinációja lesz. 

Jelenet a Becoming Jane c. filmből

A projektért a Voltage Pictures a felelős, a forgatókönyvet pedig a regényt is jegyző Carolyn V Murray írja majd. Rendezőről és színészekről egyelőre nem szól a fáma.

Nincsenek megjegyzések