Breaking News

Elizabeth Richards: Szárnyak {Nyereményjáték}


Tudott meglepetést okozni

Elizabeth Richards: Szárnyak

A blogturnéról




A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Elizabeth Richards Szárnyak című regénye, A Fekete Város krónikái trilógia befejező kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja Ash, Natalie és szövetségeseik sorsdöntő összecsapását Tiszta Rózsával. 

2015. október 2-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!



Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: Wings
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 372
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
ISBN: 9789632616513
Sorozat: A Fekete Város Krónikái 3.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,17)
Megrendelési link
Ash, a kevertvérű sötétfajzat és menyasszonya, a félvér szívű Natalie elszakadnak egymástól.
Mindkettejüknek szembe kell nézni saját démonaival, és megtalálni a kiutat és egymást.
Ash, az Ember az Egységért polgári kampány jelképe, hazamegy Fekete Városba, hogy rendezze sorait. Közös célpontjuk a Tizedik, az a koncentrációs tábor, ahova Tiszta Rózsa a vámpír sötétfajzatokat és a velük szimpatizálókat börtönözte be. Emberi és nem emberi szövetségeseikkel ott találkoznak újra. Ash-nek rejtőzködnie kell, de nem hajlandó lemondani Natalie-ról, sem arról, hogy megdöntse Tiszta Rózsa borzalmas uralmát, és lerombolja a falakat, amelyek mögé a népét zárták.
Eközben Natalie váratlanul ismét találkozik a szüleivel, akik kulcsfigurái az őrök Tiszta Rózsa elleni lázadásának. Velük, valamint egy barátjával, Elijah-val bujkál a lázadók föld alatti főhadiszállásán. Bár biztonságban és kényelemben él, Natalie másra sem vágyik, mint hogy megkeresse Ash-t, de az őt túlzottan óvó szülei nem hajlandóak kockára tenni a biztonságukat. De Natalie megesküszik, hogy felkutatja a fiút.
És a történéseket már nemcsak Ash és Natalie szemszögéből látjuk, hanem bekapcsolódik egy harmadik elbeszélő is: egy mélyen elrejtett, sötét titokkal élő, magányos fiú, Edmund, aki egy személyben ellenség és áldozat. A története harminc évvel ezelőttre nyúlik vissza a múltba, még a Tiszta Rózsa előtti időkbe…
A Fekete Város krónikái című trilógia befejező kötete.

Az első mondat:


"A templom órája elüti az éjfélt, és ezzel jelzi az Őrség szolgálatba lépésének kezdetét."

Véleményem


Hú, ez aztán nem volt semmi!

Kicsit félve álltam neki a Szárnyaknak, mert féltem, hogyan fogom tudni ennyi kihagyás után felvenni a sorozat fonalát, de szerencsére probléma nélkül ment a dolog. Elizabeth Richards pont annyi visszautalást csempészett a könyv elejébe (meg ahol szükség volt rá, ott később is), hogy követni tudjam az eseményeket a megelőző kötetek újraolvasása nélkül is. Ez nálam határozottan jó pont, mert pont elég volt ahhoz, hogy követhető legyen, de nem volt szájbarágós, így szerintem azoknak sem zavaró, akik teljesen képben vannak, és hónapos kihagyások nélkül olvassák a teljes trilógiát.

Tehát honnan indulunk? Ash és Natalie újfent szétszakadtak, és valahogy el kell érniük, hogy visszataláljanak egymáshoz. Meg kell keresniük az Orát, meg kell menteniük egy sor embert (köztük Elijah anyját, aki egyébként belezúgott Natalie-ba), ja, és nem mellesleg le kell dönteniük Tiszta Rózsa rémuralmát, be kell záratniuk a koncentrációs sötétfajzat táborokat, és valahogy el kéne érniük a különböző fajok egyenlőségét. Ha ez még nem lenne elég, akkor azért még küzdünk azzal is, hogy Natalie elkapta a Haragvót és szépen, csendben haldoklik. Kihagytam valamit?

Szóval abszolút nyerő helyzetből indulunk (haha), abszolút semmi dolga a szereplőinknek (haha), nincsen semmi érzelmi dráma (megint csak haha). És honnan indulunk? Egy új szereplő szemszögével.

Igen, jól olvastátok. Amikor először elkezdődött az Edmund szemszög, csak néztem, hogy komolyan én nem emlékszek ilyen szereplőre? Nálam van a probléma a gépezetben? De nem. Edmund egy hihetetlenül érdekes karakter, és ennek a történetszálnak rettentően örültem. Nagyon-nagyon nehéz spoilerek nélkül írni róla (fogok is spoilerezni kicsit a végén, mert nem bírom ki, de majd jelzem), viszont amit tudjatok: ez egy fontos szál, nagyon izgalmas, és ki fog derülni, hogy miért volt. Valójában annyira tetszett, és annyira fájdalmas volt, és annyira kellett, hogy kicsit sajnáltam is, amikor kiszálltunk ebből a történetszálból. Értem, hogy miért, mégis picit gyorsnak éreztem, még egy-két fejezetet el tudtam volna viselni belőle a teljesség kedvéért.

Emellett persze zajlanak az események Ash-nél is, Natalie-nál is. Mindketten kiveszik a részüket a lázadásból, és persze még mindig a végtelenségig szeretik egymást. Akinek sok az ilyen sztorikban a románc: a jó hír, hogy vannak ugyan cuki jeleneteik, de a szerelmi szenvedés meglepően alacsony méreteket ölt, valójában szinte nincs is. Tényleg a komoly problémákon van a hangsúly, és az érzelmi drámák esetében sem a féltékenykedésen, meg a rettenetesen unt szerelmi háromszögeken. Piros pont! Szóval kapunk édes Ash-Natalie jeleneteket, de nem állunk meg egy-egy forró szeretkezésre a legnagyobb háború közepén.

Akcióból akad bőven. Nem megyek bele mélyebben egyikbe sem, mert nem akarom lelőni a könyv poénjait, de annyit mondok, Elizabeth Richards nem kímélte a szereplőit. Hullanak a karakterei, mint a legyek, és közben annyira pörögnek az események, hogy még normálisan meggyászolni sincs időnk őket. De valahogy pont ettől válik reálissá az egész történet, pont ilyennek képzelek egy gyors lefolyású szabadságharcot: nincs idő megállni az érzelmi kínokra (sem szerelmi téren, sem gyászban), hanem pörögni kell tovább, a túlélés miatt, meg a végső cél miatt.

Meglepetésből is kapunk egy jó nagy adaggal. Már rögtön az első oldalon meglepit okoz Edmund. Őszinte leszek, ezt a nagy meglepit nagyrészt kitaláltam (bár lehet, hogy nem is volt cél, hogy ne jöjjünk rá, mert annyira egyértelmű utalások voltak), de azért az apróságok még itt is meg tudtak lepni. Az Orával kapcsolatos nagy rejtély megoldása is jól sikerült, és bár a könyv végi megoldással nem vagyok teljesen elégedett, elfogadtam azt is. És amikor már azt hisszük, nincs több csavar, az írónő csak szolgál még eggyel. Komolyan: nincs nyugtunk, az elejétől a legvégéig van miért aggódni.

A lezárásban az is nagyon tetszett, hogy tulajdonképpen nem csinált ebből a több sebből vérző, rasszizmussal és mindenféle más kínokkal teli világból hirtelen utópiát. Nincs nagy happy end, nincs tüzijátékos-mackótáncos ünneplés, mint a Star Wars végén, hanem a boldog befejezéssel is képesek vagyunk a realitások talaján mozogni. Már csak azért is, mert nincs olyan szereplő, aki ne veszített volna el valami fontosat - és ha csak egy valakit vagy valamit, akkor még jól megúszta. Ilyen egy háború.
Ó, és ha már háború. Kifejezetten tetszett, hogy ebben a részben is nagyon erős volt az áthallás bizonyos részeknél a II. világháború zsidóüldözésével és a koncentrációs táborokkal kapcsolatban, ez a sorozat egyik nagy erőssége számomra. Képes volt megtartani ezt a fontos üzenetet egy vámpíros-disztópikus-romantikus világban, és mindegyiket jól hozta. A fantasys szálat is, a romantikusat is, a komoly szálat is.

Szóval összességében nagyon elégedett vagyok a könyvvel, féltem tőle, de nem kellett volna.



És akkor most jön a beígért spoileres rész, a végét majd jelzem.

SPOILER!!!

Szóval az Edmundos szál. Igyekszem a fő poént itt sem lelőni. Mindenestre az, hogy kaptunk egy eredettörténetet Tiszta Rózsához, ami indoklásul szolgálhat (még ha azt gondolom is, hogy helyenként sántít kissé), remek ötlet. Azonosulunk vele, átéljük életének nagy tragédiáit, és ha ettől még nem is tudjuk elfogadni a tetteit, mégis valahogy... sokkal inkább megértjük a motivációit. Tiszta Rózsa számomra sok szempontból Snow 2.0, és ez a mostani szál volt képes arra, hogy kiemelje ebből a skatulyából.
Egy öngyűlülő férfi tragédiáinak sora okozza azt, amit. Nem tudták őt elfogadni, ezért ő is képtelen elfogadni magát és másokat, és ez ehhez vezet. Az a legszebb ebben, hogy ez üzenet nekünk is. Könnyű volt őt elkönyvelni a főgonosznak, mert hát tényleg az. De ha megnézzük a másik oldalt, vajon így cselekedett volna, ha nem nézték volna őt le rögtön csak a származása miatt?

SPOILER VÉGE!!! 

Még egy utolsó gondolat: nagyon tetszett az is, hogy picit bejött a vallási fanatizmus is. Eleinte erre az egészre könnyű volt egy ember kultuszaként gondolni, de ebben a könyvben jól látszik az egésznek "istentől való" eredete is, és gyönyörűen megmutatja, hogy a különböző vallási tézisek "megerőszakolása" és a vallási fanatizmus milyen szörnyűségekhez vezethet.

Azt hiszem, ennyi lett volna most nagyon röviden a véleményem, mivel tényleg nem szeretnék nagyokat spoilerezni. A mellékszereplőket még mindig imádom (örülök Elijah-nak, Cékláról és Dayről meg szívesen olvasnék még többet), a főszereplőket is, tetszett a főgonosz kibontása, a meglepi új szemszög, az, hogy minden fontosabb szereplő visszatért legalább egy gondolat erejéig, és a meglepetések... Ó, a meglepetések.

NAGYON AJÁNLOM




Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Könyvelőzetes





Nyereményjáték


Mostani játékunk során Tiszta Rózsáé, és a hozzá hasonló fanatikus, diktátori hajlamokkal rendelkező könyves karaktereké lesz a főszerep.

Feladat:
1) Minden állomáson találtok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik népszerű, könyves antihős szájából hangozhatott el az adott napi részlet, majd ha megvan, beírni a nevét a rafflecopter megfelelő sorába. Érdemes figyelni az idézet tartalmára is, ugyanis a figurára, valamint annak céljaira jellemző idézeteket válogattunk össze.
2) Ahhoz, hogy megnyerjétek a Maxim kiadó által felajánlott könyv egy példányát, vagy az írónő által dedikált könyvjelzőcsomagot, mind a négy állomást teljesítenetek kell. De még ekkor sem dőlhettek hátra, egy feladat még hátra van!
3) Látogassatok el a www.blogturneklub.hu oldalára, azon belül pedig keressétek a Szárnyak összesítő bejegyzését. Látni fogtok egy szókeresőt; a hozzátartozó feladatról pedig ott olvashattok bővebben. De természetesen annak megfejtését is a rafflecopter erre kijelölt mezőjébe kell majd beírnotok.
4) Amit várunk: 4 db könyves karakter neve, valamint a szókereső megfejtése.
5) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

“Nincs jó és rossz, csak hatalom van, és azok, akik túl gyöngék hozzá, hogy megszerezzék.”


A turné menetrendje


Nincsenek megjegyzések