Breaking News

Lisa De Jong: When It Rains – Amikor esik…

Puzzle vagy nem puzzle?

Lisa De Jong: When It Rains – Amikor esik…

A blogturnéról



Hamarosan megjelenik a Könyvmolyképző Kiadónál Lisa de Jong: When It Rains - Amikor esik… című regénye. Embert próbáló fizikai és lelki megpróbáltatásokról szól a történet, amit elsősorban a jelenkori romantikus műfaj kedvelőinek ajánlunk. A Blogturné Klub hat állomáson keresztül mutatja be a történetet, és a játékunk kapcsán három szerencsés nyertes örülhet a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménykönyveknek.



Eredeti cím: When It Rains
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368
Fordító: Palásthy Ágnes
ISBN: 9789633993248
Sorozat:  Eső 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,32)
Megrendelési link
Ő volt az első szerelmem, még mielőtt összeomlott az életem.
És ő most többet akar, amit én nem tudok megadni neki. Minden megváltozott. Bárcsak
elmondhatnám neki, miért… de képtelen vagyok. Senkinek nem mondtam el.
Csak akkor ébredtem rá, mennyire szükségem van rá, amikor elment a főiskolára, és én teljesen magamra maradtam.
Aztán egy nap belovagolt a városba Asher Hunt, azzal a sötét, varázslatos tekintetével és a pimasz mosolyával. Őt nem érdekelte, ki voltam azelőtt, egyszerűen csak életet lehelt abba, ami megmaradt belőlem. Sokan figyelmeztettek, hogy tartsam tőle távol magam, de ő segített elfeledni a fájdalmat, ami oly hosszú ideje fogva tartott. Nem hittem, hogy ez lehetséges, mielőtt ő besétált az életembe.
Megsebeztek.
Megmentettek.
És reményre leltem.
Sokáig azt hittem, hogy azon a bizonyos éjszakán végleg leíródott az életem, de aztán rájöttem, az csak egy új kezdet volt. Míg egy titok fenekestől fel nem forgatta a világomat…
Újra.

Az első mondat:


"EGY kisvárosban nem sok szórakozás akad, miután a futballmeccs véget ér péntek este."

Véleményem


Volt már olyan érzésetek, hogy valamit legszívesebben szétszednétek, mert össze tudnátok tenni jobb sorrendben? Amikor olyan érzésed van, hogy külön-külön tetszenek a darabok, de valahogy egyben nem akarnak passzolni? Mintha nem illenének egymás mellé a puzzle darabkái, csak valaki úgy összeerőltette volna őket? 

Na, ezért a poszt címe! 

Ugyanis nekem kicsit ilyen érzésem volt, amikor a When It Rainst olvastam. Most tekintsünk el attól, hogy a prológusból már rájöttem, hogy a sztori alapja olyasmi, amiről más sok NA-ban olvastam. Fájt, ahogy kellett, rettenetes volt olvasni ezeket a részeket, szóval ha valaki még nem olvasott olyan sok ilyet, akkor ezzel nincs is gond. A gondom még csak nem is ezzel volt. Hanem a szerelmi háromszöggel...

Nekem alapjáraton nincs bajom a szerelmi háromszögekkel, vannak működőképes szerelmi háromszögek, még olyanok is, amiket akár imádok is - pl. a Pokoli szerkezeteké. A kínzó szerelmi háromszögek jók, még az egyértelműekkel is elvagyok, ha van miért szeretnem egyébként a sztorit. De van az a fajta szerelmi háromszög, aminél nem szenvedek, hanem inkább ideges és értetlen vagyok. És ez volt a bajom az Amikor esikkel is. 

És főleg az, ahogyan fel volt építve a háromszög, ugyanis jól kidolgozva még tökéletesen működhetett volna. Kate egész életében szerelmes volt a szomszéd srácba, Beau-ba, de történt valami az életében, ami gyökeresen megváltoztatatta őt, és a traumát nem képes feldolgozni, ezért nem alakult ki köztük semmi. Nyilvánvalóan szerelmesek egymásba, de Kate-et visszafogja a feldolgozatlan problémája - nem tudja, ki ő, nem tudja, és attól fél, Beau újra a régi Kate-et akarja látni benne, aki már nem térhet vissza. Ez utóbbit egyébként még értettem is, tetszett ez a szál, ugyanis ezt teljesen reális félelemnek látom, még ha nem is tartom teljesen jogosnak, mert Kate nagyon is hibás benne - mert nem figyel úgy Beau-ra, ahogy kellene, és mert nem nyílik meg neki, mégis elvárja, hogy megértsék. (Erre még visszatérek.) Aztán Beau elmegy a főiskolára, Kate viszont nem képes rá. Mindkettőjük szíve összetörik, de a fiú nem akarja feladni. 

Szóval Beau elmegy, és szinte rögtön felbukkan a városban egy új srác, Asher. Rejtélyes, egyszerre rosszfiús és aranyos, és valahogy ugyanazt az "összetörtséget" érzi benne Kate, ami benne is megvan. Ő az első, aki megérti, és ripsz-ropsz beleszeret a srácba. 

Eddig nem is lenne probléma. Ha szétszedjük, mindkét szál remekül működik. Kate és Beau elátkozott szerelmét nagyon szerettem, és Beau elképesztően aranyos. Nem tudja, mi baja a lánynak, akit szeret, de csendben és türelmesen várja, hogy megnyíljon neki, próbálja kirángatni a mélabúból, vagy ha épp arra van szüksége, akkor vele együtt búsul. Úristen, mennyire jó pasi, de komolyan - nem csak kívül, de belül is. Igazi szomszéd fiús románc az övék, és Beau bizonyítja, hogy jóban-rosszban kitart a lány mellett. 

Aztán ott van a másik szál, ami Beau távozása után kezdődik. Ha nem lenne Beau, tökéletes lenne. Asher más, és megmagyarázhatatlan módon Kate megbízik benne. Mindkettejüknek kemény titkai vannak, mindketten szenvedtek, és együtt képesek kirángatni egymást a trutyiból. Asher nem ismerte korábban Kate-et, úgy szereti, ahogy van, és ez igazán felszabadító. Ráadásul tökéletesen tudja, amikor kell erélyesnek lennie, hogy kirángassa a szobájából, és szórakozni vigye. Megvan a sötét oldala - szemben Beau-val -, de valahogy ez is csak még vonzóbbá teszi. Szépen kibontakozik a kapcsolatuk, és ha csak ezt a szálat kiemelnénk a sztoriból, tökéletesen működne. Beau nélkül is megvannak a maga csavarjai, a maga szépsége. 

Egy dolog hibádzik benne: Beau. Mert Beau-val a könyv elején pillanatok alatt szerelembe estem, és nem tudtam nem rá gondolni a nagy Kate-Asher románc alatt. Ott van a Beau szál, ott van az Asher szál, a kettő között pedig Kate, aki összetartja őket. És Kate ebben a helyzetben csak idegesítő lehet, kicsit vagy nagyon. De ő sajnos nálam a nagyon kategóriába esett - ugyanis rettentően sajnáltam Beau-t, és szerintem nagyon nem volt fair, ahogyan Kate kezelte ezt a helyzetet. Hiába volt aranyos, ahogy a Kate-Asher szerelmi szál kibontakozott, végig ott munkált bennem Beau... És emiatt nagyon haragudtam Kate-re. Mert bármennyire sajnáltam is amiatt, ami történt vele, a jelenben ő az, aki összetöri a srác szívét, és nem kedvesen és körültekintően, hanem kifejezetten irritáló módon. 

És aztán jön a csavar, ami váratlanul is ért, meg nem is, mert egy idő után azért sejtettem. És ekkor kezdett körvonalazódni, mit akart ezzel a furcsa-idegesítő szerelmi háromszöggel az írónő. És ettől csak még inkább sajnáltam Beau-t. És jött a lezárás, ami nekem túl hirtelen volt, nem hiszem, hogy elég jól körüljárta az írónő, és hiányérzetem maradt. Tudtam, hogy sorozat, azt hittem, a csavar utáni nyilvánvalóan bekövetkező eseményeket szépen kibontjuk majd a folytatásban, ezért váratlanul ért az utolsó egynéhány fejezet. Mert miért? Miért itt? Miért ilyen gyorsan? 

Amikor letettem a könyvet, csak úgy kavarogtak az érzéseim. Kate-et a fentiek miatt nem tudtam megkedvelni, a másik oldalon viszont ott volt Asher és Beau, akiket nagyon szerettem. Az édes-bús-melankólikus-érzelmes stílust is szerettem, az épp aktuális érzésekről valóban jól írt az írónő, tényleg fájt, aminek fájnia kellett, és szomorú voltam, ahol szomorúnak kellett lennem. De ettől még nem tudtam szabadulni attól az érzésemtől, hogy sokkal jobban szerettem volna mindezt két külön könyvben - egy Kate-Beau és egy Kate-Asher könyvben, akár sorozaton belül is... 

Valahol az Egynek elmegy és az Ajánlom között van az értékelésem, viszont muszáj döntenem, és az alapján, amilyen érzést hagyott bennem, inkább egynek elmegy, még ha az elemeit külön szerettem is... Építőkockázni kellett volna még velük egy kicsit.

EGYNEK ELMEGY

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Interjú a szerzővel


Honnan jött az Amikor esik ötlete?
Az eredeti ötlet akkor jött, amikor egyik nap vezettem. Ünnepi hétvége volt, és azokra az emberekre gondoltam, akik nem lehettek ott. Mindenesetre elkezdett szólni a zene a háttérben, és 15 perc után már a történet nagyobbik része, 60-90%-a megvolt. Ezután elkezdtem ebből építkezni… Elég sok időt töltöttem a karakterfejlődés kidolgozásával.

A történetet valós események inspirálták, vagy tisztán a képzelet műve? És a szerelmi sztori?
Ezt nehéz úgy megválaszolni, hogy ne spoilerezzek, de annyit elmondhatok, hogy több szituáció, ami a könyvben történik, nagyon közel áll a szívemhez, mert olyan emberek, akiket szeretek, átestek rajtuk. Amikor valamivel kapcsolatban szenvedélyes vagyok, nagyon gyorsan tudok írni, rendkívül érzelmesen… És nagyon is ezt éreztem, amikor a könyvet írtam.
A szerelmi sztoriban nem sok minden alapult valós eseményeken, de a férjem elég romantikus, és gyakran próbál bejutni a könyveimbe.  

Van valamilyen furcsa rituáléd az írással kapcsolatban? Elmondhatod, nem ítélkezünk. :)
Nos, mindig úgy ülök leírni, hogy legalább háromféle ital legyen nálam… egy üveg víz, sör vagy bor és kávé. Mindegyiknek más a célja, és együtt képesek a varázslatra.

Nyereményjáték


A romantikához még az eső is illik! Kedvenc filmjeinkből válogattunk a játékunkhoz, csupa esős jelenetet. Nincs már dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni az adott állomáson felismert film címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11.20. - Kelly & Lupi olvas
11.22. - Angelika blogja
11.24. - Media Addict
11.26. - Deszy könyvajánlója
11.28. - CBooks
11.30. - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések