Breaking News

Rebecca Donovan: What If - Mi lenne, ha... {Nyereményjáték}

A rejtély mozgatta a szálakat

Rebecca Donovan: What If - Mi lenne, ha...

A blogturnéról




Milyen lehet, ha másodszor is először találkozol a lánnyal, aki tetszik? De vajon tényleg ő az?
A “Mi lenne, ha” kérdések pedig ott motoszkálnak a fejedben…
November 14-e és 22-e között a Blogturné Klub tagjai is végigjárják ezt az utat Callel, rengeteg kérdéssel és rejtéllyel, meg egy sor emlékkel, ami csak még több kérdést szül. Tarts velünk Te is, nem semmi kaland lesz!
És ha ügyesen játszol velünk, a What If - Mi lenne, ha c. könyv három példányának egyike is a Tiéd lehet!




Eredeti cím: What If
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 368
Fordító: Beck Anita
ISBN: 9789632616865
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,92)
Megrendelési link
Mi lenne, ha másodszorra is átélhetnéd az első találkozást? Cal Logan döbbenten veszi észre Nicole Bentleyt a vele szemben lévő kávézóban, több ezer kilométerre szülővárosuktól. 1 éve, az érettségijük óta senki sem látta őt, és senki sem hallott róla. Úgy tűnik, hogy ő nem is Nicole. A lány pontosan ugyanúgy néz ki, mint Cal gyerekkori szerelme, de az ő neve Nyelle Preston, és fogalma sincs arról, hogy Cal kicsoda. Nyelle ösztönző, fogékony és vakmerő, az élethez való szenvedélyes hozzáállása másokra is átragad. Ebben Nicole teljes ellentéte. Calt totálisan lenyűgözi a lány, és megállíthatatlanul beleesik. Nyelle azonban kivételesen titokzatos, és ahogyan Cal egyre közelebb jut a rejtélyek megoldásához, úgy egyre kevesebbet akar tudni. Amikor a múlt és a jelen titkai összecsapnak, egy dolog világossá válik: Semmi sem az, aminek látszik...

Az első mondat:


"Mégis mit keresünk mi itt, Cal? – szegezi nekem a kérdést Rae, és a kezembe nyom egy pohár sört. "

Véleményem


A What If regénnyel már a megjelenés előtt volt szerencsém összetalálkozni többször a neten, ugyanis az írónő nagyon hatásos kampányt szervezett köré, aminek a videóját annak idején feliratoztam is. (Erről részletesebben az extrámban olvashattok.) Mivel a Mi lenne, ha... cím és a kampány nagyon megfogott, rettentő kíváncsi voltam, milyen maga a könyv. Semmit nem tudtam még a történetről, de a kíváncsiságomat határozottan felkeltette. 

Aztán kiderült, hogy érkezik magyarul is, hála a Maxim kiadónak, és tudtam, hogy olvasnom kell. 

A történet meglehetősen rejtélyes, ezért az elején picin nehezen is vettem fel a fonalat. Viszonylag sok szereplővel ismerkedünk meg rövid idő alatt, hiszen egy gimi utáni újraegyesülő buli kellős közepébe kerülünk, és eleinte még azt is kicsit nehéz volt elkülöníteni, hogy ki lesz fontos szereplő, és ki nem. Ráadásul a regény nem egy szemszögből játszódik. Négy gyerekkori barát kerül a középpontba: Cal, Nicole, Rae és Richelle, közülük hárman nézőpontkarakterek is. Cal és a két R betűs lány már barátok voltak, amikor Nicole az utcájukba költözött, és bármilyen más is volt Nicole, rögtön összebarátkozott a többiekkel, leginkább Richelle-lel. Azonban azt is tudjuk a jelenből, hogy csupán Cal és Rae maradtak barátok. Richelle-ék elköltöztek, vele megszakadt a kapcsolat, Nicole pedig a suli menő csajaihoz csapódott, néhány hónapja pedig már semmit nem is tudnak róla. 

És igen, a helyzetet ez is tovább bonyolította. A jelen történéseit Cal szemszögéből követhetjük - a srácéból, aki világ életében szerelmes volt Nicole-ba, aki összetörte a szívét, mielőtt még egyáltalán együtt lettek volna. Aztán Cal egy buliban találkozik Nyelle-lel, aki Nicole tökéletes mása, de látszólag semmire sem emlékszik Nicole életéből. Vajon tényleg ő az? És ha igen, akkor mi történt vele? 
Minden fejezet végén kapunk azonban egy másik szemszöget is, másik idősíkból. Ezekből a múltbeli töredékekből tehetjük össze, valójában hogyan is lettek barátok ők négyen, aztán hogyan szakadt meg a kapcsolat. És a rejtély megoldásának kulcsa is itt van valahol. 

Szóval a sztori mozgatórugója főként ez a rejtély. Egyrészt fejezetről fejezetre göngyölítjük fel a gyerekek sztoriját egész a gimi végéig, másrészt a jelenbeli szálon próbáljuk megfejteni, Nyelle egyenlő-e Nicole-lal, és ha igen, akkor hogyan lehetséges ez. 

Ami viszont biztos, hogy Calt Nyelle legalább annyira elvarázsolja, mint Nicole, és így a rejtély mellé kapunk egy erős szerelmi szálat is. Nyelle csupa rejtély, viszont Nicole-lal ellentétben csupa életöröm és bátorság, beleveti magát minden őrült helyzetbe, és ha valamit a fejébe vesz, megvalósítja, bármilyen veszélyes és őrületes is. 

Az a nagyon érdekes ebben a könyvben, hogy igazából semmilyen komolyabb problémám nem volt vele. (Na jó, egy igen, de erre még visszatérek.) Bár nem kifejezetten álompasi, a maga hétköznapi módján szerettem Calt. Nem zúgtam bele, de tudtam azonosulni ezzel a belezúgós szállal, és a kisfiú Calt is cukinak találtam. Nyelle néha nagyon idegesítő volt, a túlzott rejtélyességével meg az eltűnéseivel, de legalább állandóan mozgatta az eseményeket, és mindig kitalált valamit, ami felkavarta az állóvizet. Richelle-lel is voltak problémáim, nem kicsit önzőnek találtam és gyerekesnek, de szerencsére belőle túl sokat nem is kaptunk. Rae-t pedig kifejezetten bírtam, ő valószínűleg a legjobb karakter az egész sztoriból, sajnáltam, hogy nem szerepelt sokat. 
Összességében azonban senki sem ért el nálam szélsőséges érzelmet: ugyan nem imádtam őket, de nem is utáltam őket, úgy... elvoltam velük. 

 
A Nicole gyerekkoráról szóló részek kifejezetten tetszettek, tökéletesen kifejezték, hogy a családi belüli erőszak nem feltétlen verésben nyilvánulhat meg, és hogy mennyire súlyos probléma, ha csak a tökéletesség a járható út. 

Összességében azonban mindennel csak úgy elvoltam, nem ragadott úgy istenigazából magával. Vártam a nagy csavart, mert azért kíváncsi voltam, aztán sejtettem is, hogy kb. mi lesz. Nagy volt az előkészítés, a direkt homály, így vártam a nagy leleplezést, de valahogy a végére elsikkadt. Azt éreztem, hogy végét elsiette az írónő, ezért maradtak még bennem kérdőjelek is, ráadásul a magyarázatot sem éreztem teljesen jogosnak. Azt hittem, tökéletesen meg fogom majd érteni, hogy mit miért tett Nyelle, de sajnos nem így lett. Ugyan nem hagyott nyitott szálakat az írónő, de ettől még nem éreztem kielégítőnek Nyelle indítékait. 
Szóval rossznak nem nevezném a könyvet, egyszer jó volt, de ha már megvan a megoldás, akkor másodszor már nem tartogat szerintem túl sok izgalmat.

 EGYNEK ELMEGY


U.i.: Egyébként újfent elgondolkoztatott, hogy már megint négyen vannak barátok. De most komolyan! Szex és New York, Négyen egy gatyában, és még sorolhatnám... (Aztán mindig a fejemre koppintok, mert mi is négyen vagyunk barátnők...) 


Blogturné extra



Azt mondják, az élet egyik legnagyobb kérdése, amit az emberek a legtöbbször, valószínűleg túl sokszor is feltesznek: Mi lett volna, ha...

Mindenki ismeri, valószínűleg mindenki elgondolkozott rajta már legalább egyszer az életében, hogy mi történt volna, ha valamikor valamit máshogy tesz az életében. Persze tipikus esete annak a kérdésnek, amire soha nem kaphatjuk meg a válaszunkat, és valószínűleg pont ez az oka annak, hogy újra meg újra feltesszük magunknak.

Rebecca Donovan most ezt választotta a regénye címéül, és önmagában nem is lenne olyan meglepő, érdekes téma ez, nem is az első könyv, aminek ez a címe vagy a témája. Viszont valami zseniális kampányt társítottak mellé.

Az írónő elkezdte begyűjteni a What if kérdéseket: és tessék megkapaszkodni, nem csak az olvasóitól, hanem híres, általunk szeretett és tisztelt írónőktől is.

Ez a beharangozó videó:





És akkor következzen a teljes, amiben már hallhatjuk is, milyen Mi lett volna, ha kérdések merültek fel az írónőkben. Készítettem rá nektek magyar feliratot, nehogy elfelejtsétek bekapcsolni!






Az én What If kérdésem


Rebecca Donovan tehát a Mi lenne, ha könyv megjelenése kapcsán egy egész kampányt elindított, amihez most a turné résztvevői is csatlakoznak!
Az élet tele van Mi lenne, ha kérdésekkel, most mi is elárulunk egyet-egyet a sajátjainkból.

Az én Mi lenne, ha kérdésem:

Mi lett volna, ha nem kezdek el blogolni?

 

Nyereményjáték


Nyelle a történetben imádja az édességet! Úgyhogy most édesszájúak előnyben - finomságok nevét keressük mi is!
Minden állomáson találtok valamilyen nyomot, ami alapján kitalálhatjátok az aznapi nasit - vagy egy képet, vagy az édesség betűit a szövegben elrejtve, esetleg mindkettőt.
A Rafflecopter doboz megfelelő soraiba írjátok be a megfejtést, és ha esetleg nem bírjátok ki a játék után: jó nassolást kívánunk! ;)
A helyes megfejtők között 3 példányt sorsolunk ki a könyvből.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A márkára vagyunk kíváncsiak! :)



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje



11.14 Angelika blogja
11.15 MFKata Gondolatai
11.16 Deszy könyvajánlója
11.17 Kelly és Lupi olvas
11.18 CBooks
11.19 Zakkant olvas
11.21 Dreamworld 
11.22 Kristina blogja
11.23 Könyvszeretet

Nincsenek megjegyzések