Breaking News

Alexandra Bracken: Sötét játszmák {Nyereményjáték}

Még mindig imádom ezt a sorozatot!

Alexandra Bracken: Sötét játszmák

A blogturnéról




A Maxim Kiadó jóvoltából tovább követhetjük Ruby és a többiek kalandjait a Sötét elmék folytatásában, a Sötét játszmákban. Merre tovább a képességekkel? Erre keresi a választ a Blogturné Klub hat bloggere dec. 11-e és 21-e között.
Ha pedig ügyesen kalandoztok a szereplőkkel, a könyv három példányának egyike is a Tiétek lehet!

Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: Never Fade
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 478
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9789632616667
Sorozat: Sötét elmék 2.
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,39)
Megrendelési link
Ruby sosem akarta birtokolni azon képességeit, amelyek majdnem az életébe kerültek. Most azonban meg kell szoknia őket. A többiek a Gyerekek Ligájában csak „Vezérnek" hívják Rubyt, pedig ő pontosan tudja, hogy micsoda: egy szörnyeteg. Amikor Rubyra bíznak egy érzékeny titkot, bele kell vágnia élete legveszélyesebb küldetésébe: el kell hagynia a Gyerekek Ligáját. Kegyetlen információk keringenek arról a veszélyes betegségről, ami a fertőzött amerikai kisgyerekek nagy részét megölte, a többieket pedig kirekesztett lényekké változtatta, és úgy tűnik, ezen információk kiirthatatlanok. Az igazság azonban egyetlenegy helyen lelhető fel: Liam Stewartnál. Ahogyan Ruby átutazik az országon, kutatva Liam és a katasztrófa után, ami tönkretette az életét és egész Amerikát, szíve és esze két irányba húzza – szíve a régi barátok és a család felé, esze pedig a Liga felé, aminek ígéretet tett. Egy biztos: Ruby mindent meg fog tenni azért, hogy megvédje szeretteit. De mi van akkor, ha a háború megnyerése önmaga elvesztését jelenti?

Az első mondat:


"Az álom először a Thurmond táborba érkezésemutáni második héten jelentkezett és legalább havonta kétszer láttam."

Véleményem


Nagyon féltem ettől a könyvtől, ugyanis úgy tűnik, valahogy mindig úgy alakul, hogy amikor Alexandra Bracken könyvnek állok neki, akkor nincs hangulatom a disztópiákhoz vagy úgy alapból az olvasáshoz. De ahogy annak idején az olvasási kedvemet feltámasztotta a Sötét elmék, a Sötét játszmákban sem kellett csalódnom. (Még úgy sem, hogy féltem, nem fognak eszembe jutni a finomságok az első részből. Szerencsére de.)

A Sötét elméket meglehetősen kínzó befejezéssel hagytuk ott, röviden szólva: főszereplőink megszívták. Ruby a Gyerekek Ligájához került, de előtte a biztonság kedvéért azért még törölte Liam vele kapcsolatos emlékeit, Zu elment, Dagi pedig minden bizonnyal meghalt. Vidám befejezés egy vidám történethez. 

A második rész fonalát időben már egy kicsit később vesszük fel. Ruby már beilleszkedett a Gyerekek Ligájába, és épp egy akció közepébe csöppenünk. Először csak kapkodtam is a fejem, hogy ki kicsoda és mi történik, de aztán szerencsére minden összeállt, minden új szereplőt sikerült megismerni, és azt kell mondanom, szuper karakterek jutottak a második részre is. 

Jude nekem kicsit gyengécskébb volt a csapatból. Szerettem, mert tényleg nagyon aranyos. Az a karakter, aki túlságosan jó és ártatlan egy ilyen világhoz, ezért mindenkinek csak teher - egy-egy tündöklő pillanattól eltekintve, amikor a képességeit használhatja -, de mégsem hagyja hátra senki. Mert nem lehet nem szeretni. És tényleg nem, ettől függetlenül valahogy kevésbé vicces és átütő, mint egy szélsőségesebb, tökösebb karakter. 

Itt jön be a képbe Ruby GYL-béli (maradjunk ennyiben, hogy ne kelljen folyamatosan gépelnem :D) csoportjának másik tagja, Vida. (Akiben picit furcsa volt számomra a neve, hiszen az egyik általános iskolás osztálytársam vezetékneve volt ez, aki ráadásul fiú, így furcsa volt egy női karaktert kötnöm a névhez. De ez az én problémám.) Vidát egyenesen imádtam! Kellően összetett karakter, akit sokszor nehéz hova tenni, nem tudni, kihez, mihez hűséges, mit sorol előre - már saját magán kívül. Végső soron azonban minden keménysége ellenére nagyon szerethető, egyrészt a határozottsága, másrészt a külső burok alatti rejtett érzékenysége miatt. És még jobb, ha összeengedik valakivel, akivel vitatkozhat - főleg egy konkrét valakire gondolok, akivel keményen shippelem Vidát. Annyira valószínűtlen páros, de annyira jó lenne! De hogy kiről van szó, azt nem árulom el, mert spoileres lenne.


Ahogyan a következő szereplő kiléte is, nagyot üt, amikor megjelenik. Ezért bár már a könyv elején felbukkan, nem spoilerezem el, hogy hívják, mindenesetre valakinek a testvére, és így tudni fogjátok, kire gondolok. És bár nem szerepel sokat, ennyi is elég volt ahhoz, hogy imádjam. Tenyérbemászó és vicces egyszerre, és kicsit a testvére ellentéte, eközben mégis annyira hasonlóan. Hogy lehetne így nem imádni? 

Mivel Ruby története egy cseppet sem lassul vissza, ebben a sztoriban is rengeteg a mellékszereplő, képtelenség is lenne mindenkit felsorolni. Negatív és pozitív karaktereket is kapunk egy jó nagy merítéssel, és ez szuper. Szeretem ebben a sorozatban, hogy nem egyszerűen néhány ember mozgatja a szálakat, hanem az első és a második részben is rengeteg szereplő bukkan fel. Aztán tűnik el. Mert ilyen az élet, főleg, ha annyira mozgásban van az ember, mint Ruby. Embereket ismer meg, aztán enged el. És mivel disztópikus világban járunk, természetesen sokan megsebesülnek, fogságba esnek vagy meghalnak, de a főbb szereplőknek mennie kell töretlenül előre. 

Ruby az első részhez képest félelmetes változáson ment keresztül, mégis megmaradt önmagának. Még mindig gondoskodó és önzetlen, sokat rágja magát az emlékei és a képességei miatt. Viszont sokkal erősebb és tökösebb, igazi badass hősnő lett belőle. Nem tökéletes, közel sem, de pont így jó. 

És Liam... Ó, Liam. Ha a sztorinak egy hibáját kellene felemlegetnem, akkor az egyik a Liam szál lenne. Nincs problémám azzal, hogy kicsit háttérbe szorul a szerelmi szál, hiszen így derül ki igazán, hogy elég sok minden van a cselekményben és a világban ahhoz, hogy működjön. Nem kell a sok romantikázás hozzá. De azért nem hátrány. Liam kicsit olyan, mint az új Star Wars részben Luke. Keressük, keressük, keressük... Aztán persze felbukkan - talán ez nem nagy spoiler, részleteket nem mondok -, de valahogy többet akartam. Jó volt, hogy egy-egy szó és érintés mennyire felértékelődött a speciális körülmények közepette, de picit többet vártam ettől a csavartól. Annyira fájdalmas és kínzó, hogy sokkal többet is el tudtam volna viselni ebből a kínzásból. 
Szóval úgy érzem, nem volt 100%-ig kihasználva a szál. Az előtte és az utána Ruby-Liam jelenetekből (érteni fogjátok, mi előtt és mi után) egyaránt többet akartam, örültem volna, ha kapunk még belőlük egy adaggal. 

A világról túl sokat beszélni már azt hiszem, nem kell. Az első gyönyörűen felvázolta az alaphelyzetet. Ebben a részben persze ez is fejlődik, ahogy a karakterek is: a politikai újabb mélységeibe látunk bele, és picit szó esik arról (bár csak kapargatjuk a felszínét), hogy mi van vajon Amerikán kívül - erre egyébként rettentő kíváncsi vagyok. 

A cselekmény viszont... Ó, mennyi izgalom, mennyi akció, mennyi rejtély, meglepetés és csavar! Komolyan nem voltam felkészülve, és csak kapkodtam a fejem ide-oda, hogy mik derülnek még ki. Van itt minden. Akcióban például rögtön mindenből kapunk: van, ahol a természetfeletti erők csapnak össze, van, ahol a puszta erő dönt és olyan akciójelenet is akad, ahol az elmék feszülnek össze - nem csak a képességek szintjén, hanem a stratégiaalkotás, a gondolkozás szintjén is. Zseniális. 

És ahogy az írónő a karaktereit mozgatja, az valami elképesztő. Gyönyörűen a kezében tart minden szálat, és fentről irányítja őket, de olyan természetességgel, mintha valóban megtörténne minden. Semmi sem túlságosan kitalált. Ráadásul mindenkinek megvan a maga története - néhányról tudunk, néhányról nem. Néhány a múltba nyúlik vissza, néhány az első rész vége és a második rész eleje között történt, és maximum egy-egy mondatban tudjuk meg, mi történt pontosan. Annyi szereplő, annyi történet, és minden gyönyörűen összefut. 

Ó, mennyi kérdés maradt a második részre! Hová tűntek szereplők, mi lesz ezután - mert hát nem semmi bombát dobott le az írónő a könyv végére, még ha nem is sokkolt annyira, mint az első rész vége. Alig várom, hogy válaszokat kapjak, ide nekem a harmadik részt!


NAGYON AJÁNLOM

Nyereményjáték


Kedvenc főszereplőink visszatérnek!
Ezúttal a játék nagy egyszerű lesz: arra vagyunk kíváncsiak, mennyire emlékeztek, mit is mondtak a szereplők az első részben.
Minden állomáson találtok egy idézetet valamelyik szereplőtől. A feladatotok csupán annyi, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, kitől is származik az idézet.
Ha ügyesek vagytok, tiétek lehet a könyv három példányának egyike!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyerteseket e-mailben is értesítjük, ha az értesítéstől számított 72 órán belül nem jelentkezik valamelyik nyertes, újat sorsolunk!

“– Ez egy furgon, nem viking fejedelem.”

a Rafflecopter giveaway
 

A turné menetrendje


12.11. - CBooks
12.13. - Könyvszeretet
12.17. - Letehetetlen

Nincsenek megjegyzések