Breaking News

Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég {Értékelés + Nyereményjáték}

Meglepő módon nagyon tetszett

Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég

A blogturnéról



Becca Fitzpatrick visszatért! A nagy sikerű Csitt, Csitt sorozat szerzője ezúttal komolyabb regénybe vágta a fejszéjét. A Black Ice – Tükörjég hátborzongatóan lebilincselő regény, amit a Blogturné Klub hat bloggere ajánl a figyelmetekbe.
Tartsatok velünk a blogturnén, ismerjétek meg a könyvet és nyerjétek meg a három nyereménypéldány egyikét!



Eredeti cím: Black Ice
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 380
Fordító: Miks-Rédai Viktória
ISBN: 9789633994412
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,86)
Megrendelési link
Britt Pheiffer felkészült, hogy hátizsákkal hódítsa meg a Teton-hegységet – arra azonban nem
készült fel, hogy a gondolataiban még mindig kísértő exbarátja is csatlakozzon hozzá. Mielőtt Britt tisztázhatná magában, mit érez Calvin iránt, egy váratlan hóvihar miatt menedéket kényszerül kérni egy hegyi kunyhóban. A jóképű, segítőkész lakók azonban szökésben vannak. Túszul ejtik és arra kényszerítik Brittet, hogy vezesse le őket a hegyről. Britt tudja, életben kell maradnia, hogy Calvin megtalálja. A helyzetet tovább bonyolítja, amikor Britt rábukkan egy korábban itt elkövetett gyilkosságsorozat vérfagyasztó bizonyítékára – ami őt magát is célponttá változtatja.
Azonban semmi sem az, aminek látszik, és mindenki titkolózik – még Mason, az egyik emberrabló is. A kedvessége zavarba ejti Brittet. Mason vajon ellenség? Vagy szövetséges?

Az első mondat:


"A rozsdás Chevy furgon csörömpölve megállt."

Véleményem


Tisztázzunk valamit rögvest: féltem ettől a könyvtől. Tudom, tudom, néhányszor írtam már ezt, de mindig igaz. Becca Fitpatricknek óriási rajongótábora van itthon is, külföldön is, és meg is értem, miért. Annak idején, amikor elolvastam a Csitt, csitt-et, imádtam. Aztán bevallom, a második részbe beletört a bicskám, pont azért, mert nem enyhén bicskanyitogatónak találtam a főhősnőt. Hiába tetszett a világ, a történet és Folt (hát hogyne), a hősnő képes volt elérni, hogy letegyem. Azóta bennem munkál ez a rossz érzés, és bár már sokszor elhatároztam, hogy végigolvasom a sorozatot most, hogy minden rész megjelent, egyelőre nem jutottam el a megvalósításig. 
A félelmem másik oka az volt, hogy nem tipikus olyan a könyv témája, ami közel áll a szívemhez. Nem vagyok sem nagy sci-fi, sem nagy thriller rajongó, de kíváncsi lettem. 

Elkezdtem olvasni a könyvet, és rögtön a nyitójelenet sokkolt. Ne értsétek félre, jól megírt jelenet, és abszolút átéreztem, de pont ezért volt hátborzongató. Aztán elindult a történet, feszülten vártam, hogy kezdjen kibontakozni a bűnügyi vonal, végig bennem munkált az a tipikus érzés, ami a horrorfilmek nézése közben is lenni szokott: amikor tudod, hogy valami szörnyű fog történni, de képtelen vagy átpörgetni, hanem feszülten várod a folytatást. És egyszer csak azt vettem észre magamon, hogy ráfüggtem a Kindle képernyőjére, és képtelen vagyok letenni, annyira érdekel, mi lesz. Csak úgy faltam a sorokat, mire magamhoz tértem, már túl voltam a könyv felén. Féltem, izgultam, reménykedtem és... fáztam. De tényleg. Jó is, hogy télen olvastam a könyvet, mert annyira tudtam azonosulni a hideggel!

A fülszöveg meglehetősen jól vázolja az alapszituációt, szóval azt nem írnám le róla. Azt hiszem, hogy az ennyiből is kiderül, hogy a potenciál bőven megvan benne egy érdekes sztorihoz. 

Mivel az előbb egy másik Fitzpatrick hősnőre panaszkodtam, rögtön leszögezném: szerettem Brittet. Ő az egyik fénysugár a történetben, és nagyon szükség is van arra, hogy elviselhető legyen, ugyanis olyan, mintha mi magunk is össze lennénk vele zárva 0/24-ben. Vannak romantikus csipeteket itt-ott, amik elvileg könnyítik kicsit a hangulatot, gyakorlatilag azonban egyáltalán nem. Úgyhogy csupa feszültségben kell résztvennünk a főhősnővel ebben a veszélyes kalandban, vele együtt fedezzük fel az erőviszonyokat és együtt próbálunk túlélni. Kell, hogy szerethető legyen. 
Britt pedig egészen talpraesett és okos lány. Végre egy olyan YA hősnő, akiről nem csak puffogtatja mindenki, hogy nem csak csinos, hanem okos is, hanem tényleg az. Na jó, nem mondom, hogy nem jöttem rá sokkal-sokkal hamarabb a meglepire, mint ő, de valljuk be, neki azért a fáradtság és az érzelmi érintettség miatt nehezebb dolga volt, így azt, hogy a végső következtetésre lassabban jutott el, mint én, meg tudtam neki bocsátani. Abban viszont, hogy hogyan éljen túl egy ilyen helyzetben, verhetetlen. Tökös, jól végiggondol minden szituációt és annak megfelelően próbálja meghozni a legjobb döntéseket a túlélés érdekében. 

Aztán ott van a többi szereplő. Mason kellően rejtélyes, Shaun (a másik fickó) kellően gonosz - a kettejük kapcsolata pedig pont a megfelelőe mértékben kiismerhetetlen. Na jó, nehezen kiismerhető. Csupa-csupa rejtély minden, és eleinte csak azt hisszük, ez minden, amit meg kell fejteni, a két bűnöző körülötti kérdőjelek. De nem. 

A legjobb barátnő félelmetesen idegesítő volt a számomra, örültem, hogy őt nem kellett egy egész könyvön keresztül elviselni, szerencsére túl nagy szerep nem jutott neki, mert nem tudtam volna szerintem sokáig elviselni. Nem egy szimpatikus szereplő, ennyit mondok. 

És ott van még Calvin, az ex, akit leginkább a Britt fejében felbukkandó közös emlékekből ismerhetünk meg, hiszen a könyv nagy részében ő is távol van. 

Viszont úgy állunk a mellékszereplőkkel, hogy bármennyire szeretnék és bármennyit tudnék is beszélni róluk, nem szabad. Akármit írnék is, az legalább részben spoileres lenne, ezt pedig nem szeretném, mert azzal tényleg elvenném a történet ízét. Nem csak egyszerűen lelőnék egy poént, hanem tönkretenném. Szóval cipzárt a számon. 

Még annyit róluk, hogy ezt a homályt nagyon élveztem. Az egész regény tele van izgalommal és rejtélyekkel, maguk a szereplők is. Még Britt is egy nagy kérdőjel, sokszor maga számára is. De a többiek még inkább. Vele együtt kell megpróbálnunk rájönni, ki kicsoda, ki van velünk, ki van ellenünk, olyan, mint valami jó kis felderítős társasjáték. 

Ehhez pedig szuperül passzol a környezet is. Ez a hegyen, sötét erdőben, hóban, viharban túrázás zseniális volt! Meglepő módon rettenetesen élveztem. 

Ó, és a csavar! Nos, számítottam rá. Nem tudom, hogy történt, talán a túl sok sorozatnézés az oka, de már kb. az első nyomot észrevettem, aztán a másodiknál már elég nagy összegben mertem volna fogadni, és vártam, hogy mit tudunk meg még. De ennek ellenére is élveztem, vártam a nagy robbanást. 

Viszont ennyi áradozás után azért volt egy-két gondom is a könyvvel. (Már a legjobb barátnőn kívül - bár ő gond nem volt igazából, a maga idegesítő mivoltában is jó helyen volt a történetben.) Egyrészt oké, hogy senki sem fekete vagy fehér a sztoriban, de ennek ellenére valahogy nagyon gyorsan sikerült tudomásul venni valakiről dolgokat, amiket elkövetett. (Ööö, remélem, érzitek az izzadságszagú kísérletet, hogy spoiler nélkül írjam le...) 

Másrészt a sztori végét picit összecsapottnak érzem. Na, nem kell megijedni, szerencsére nem a bűnügyi szálat, hanem a mi történt utána vonalat. Picit kidolgozatlannak és hihetetlennek éreztem, ami történt, valahogy túl könnyű volt. 

Ettől függetlenül úgy egészében véve nagyon tetszett a könyv, izgi volt és hősnő tekintetében hatalmas fejlődés a Csitt, csitthez képest. Valószínűleg az is nagyon jól esett, hogy ennyire üdítően más, nem ugyanazt a YA sztorit süti el kis módosítással.

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Külföldi borítók


A magam részéről örülök, hogy ez maradt a magyar borító - már akkor is örültem, amikor kiderült, és még mindig örülök, olvasás után is.
Mindenesetre többféle borító készült már a könyvhöz, íme:










Nyereményjáték


A könyvben fontos szerepet kap a hegymászás, ezért a játékunkat is erre hegyezzük ki, és az alpinizmus főbb kellékeit kell kitalálnotok a leírás alapján. A megfejtést a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok. Sok szerencsét!

A győzteseket e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem jön válasz, sajnos újra kell sorsolnunk. A kiadó csak magyarországi címre tudja kiszállítani a könyveket.

„acélból vagy könnyűfémből készül, feladata a biztosítás a sziklafalon. A „cövekéket” helyettesítő szemcsavart egy repedésbe helyezik, ahol a húzóerő hatására megakad.”

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


01.05. - Deszy könyvajánlója
01.07. - MFKata gondolatai
01.09. - Media-Addict.hu
01.11. - CB Olvas
01.13. - Könyvszeretet
01.15. - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések