Breaking News

3 dolog, amit elöljáróban tudni akarsz a Lady Midnightról

Végre megjelent a Lady Midnight, Cassandra Clare Árnyvadász univerzumának legújabb sorozatkezdő kötete! 



FRISS! MÁR ELŐRENDELHETŐ A MAGYAR KÖNYV IS!






Viszont azt is tudom, hogy nem mindenki követi Cassandra Clare oldalait, és nem könnyű azt sem számon tartani, melyik könyv melyik után következik, úgyhogy arra gondoltam, összeszedek néhány infót, amit elöljáróban jó lehet tudni a Lady Midnightról, mielőtt még belevetné magát az olvasásba az ember. 


1. Hol helyezkedik el a könyv a nagy egészben? Lehet-e olvasni az előzmények ismerete nélkül?


Cassandra Clare-nek eddig két regénysorozata volt az Árnyvadász világban: az 1800-as évek végén játszódó Pokoli szerkezetek és a 2006-2008-ban játszódó A végzet ereklyéi. Ezek mellett volt még a Bane krónikák és Történetek az Árnyvadász Akadémiáról novellasorozat, utóbbinak az első öt része jelent meg eddig magyarul. 

Az Árnyvadász kronológiát tekintve a Lady Midnight minden eddig megjelent kötet után játszódik. Azaz nem csak a Mennyei tűz városa, hanem a teljes Árnyvadász Akadémia novellasorozat után járunk. 

Ez miért fontos? 

A The Dark Artifices - Sötét ármányok sorozat, ahogy Cassandra Clare minden más Árnyvadász sorozata, elvileg önmagában is olvasható, a többi sorozat ismerete nélkül. Viszont eddig ez az a kötet, amihez a leginkább szükséges az előzmények ismerete. 

A Pokoli szerkezetek és A végzet ereklyéi között voltak párhuzamok, összefutó szálak, de jobbára úgy oldotta meg őket az írónő, hogy egymásra nézve minimális legyen a spoilerek száma. 

A Lady Midnight ebből a szempontból más, mert annyira szorosan gyökerezik az Árnyvadász világ 2012-es jelene (ekkor játszódik a Lady Midnight) a Mennyei tűz városa eseményeiben, hogy a kettő elválaszthatatlanul összetartozik. A Lady Midnight legtöbb főszereplője már a Mennyei tűz városában is szerepelt, és életük nagy konfliktusai ott kezdődtek. Személyes színtéren is, és az Árnyvadász világot illetően is. 

Így hiába vannak megmagyarázva az alapvető dolgok az Árnyvadász világról a Lady Midnightban, szerintem sok minden kevésbé lesz érthető, ha nem ismeri az ember A végzet ereklyéi sorozatot. És ami a spoilereket illeti, a Lady Midnight határozottan spoileres nem csak a teljes A végzet ereklyéi sorozatra, hanem az Árnyvadász Akadémia novellákra nézve is.

Többször hivatkoznak olyan eseményekre, amelyek ezekben történtek, választ kapunk olyan rejtélyekre, amelyek ezekben történtek, és mellékszereplőként megjelenik több A végzet ereklyéi főszereplő is. Így egyrészt az utalásokat nem teljesen fogja érteni az, aki nem olvasta A végzet ereklyéit és az Árnyvadász Akadémiát végig, másrészt ha ezeket később pótolni szeretné, akkor a legtöbb nagy csavart és apró boldogságmorzsát ismerni fogja előre. 

Nem mondom, hogy nem érthető a Lady Midnight a korábbi kötetek ismerete nélkül, de határozottan érezni fogják az új olvasók, hogy tele van utalásokkal - csak nem fogják tudni, mire. 

A Pokoli szerkezetekre nézve már kevésbé spoileres - ellenben több Pokoli szerkezetek szereplő is feltűnik mellékszereplőként, és őket elég nehéz elhelyezni az előzmények ismerete nélkül. 


A másik, ami fontos lehet, hogy a Sötét ármányok sorozat Cassandra Clare ígérete szerint összefügg majd a negyedik Árnyvadász sorozattal, a The Last Hours-zel, hasonló módon, mint ahogyan A végzet ereklyéi összefüggött a Pokoli szerkezetekkel. A The Last Hoursben többek között a Pokoli szerkezetek sorozat szereplőinek gyermekei lesznek majd a főszereplők, ami valószínűleg megint azt jelenti, hogy jó lesz ismerni a teljes megértéséhez az előzményeket.

Tehát akkor összefoglalva hogy állunk?

Az Árnyvadász krónológiát tekintve a sorozatok így követik egymást, ilyen sorrendben játszódnak a világban:

1. Pokoli szerkezetek
2. The Last Hours (még nem jelent meg az első rész sem)
3. A végzet ereklyéi
(Történetek az Árnyvadász Akadémiáról)
4. The Dark Artifices - Sötét ármányok

Árnyvadász kronológia


Ami a szoros összefüggéseket illeti:

Pokoli szerkezetek - A végzet ereklyéi
The Last Hours - The Dark Artifices 

Viszont ehhez hozzá kell tennem, hogy hiába nincsenek szorosan párba állítva, a Lady Midnight összefüggésben áll már a Pokoli szerkezetekkel ÉS A végzet ereklyéivel is - ahogy írtam, hivatkoznak korábbi eseményekre, feltűnnek mellékszereplőkként stb. 

Summa summárum:
Azt javaslom, a Lady Midnight előtt minden korábban megjelent részt olvassatok el, beleértve az Árnyvadász Akadémia novellákat is! (Ilyen szempontból még a Bane krónikák a kevésbé "fontos", az még mindig inkább csemege, de a teljes kép kedvéért arra is szükség lehet.) 


2. A regény ihletője


Cassandra Clare minden Árnyvadász regényét valamilyen korábbi mű ihlette. 

A végzet ereklyéi ihletője Milton Elveszett Paradicsoma volt, a Pokoli szerkezeteké pedig a Két város
regénye.

A Lady Midnight ihletője egy költemény, Edgar Allen Poe Lee Annácskája. A vers maga is megjelenik a regényben, fontos szerepe van, és határozottan könnyű felfedezni a párhuzamokat a történetben is. 

Íme a vers, ha esetleg valaki nem ismerné:

Sok-sok hosszú esztendeje már
tengerpart bús mezején
élt egy kis lány - ismerhetitek
Lee Annácska nevén
s csak azzal a gondolattal élt,
hogy szeret s szeretem én.

Gyermek volt s gyermek voltam én
Lee Annácska meg én
De Szerelmünk több volt mint szerelem
tengerpart bús mezején
Irigyeltek még az angyalok is
fenn a felhők tetején.

S ez lett oka, hogy, sok éve már,
tengerpart bús mezején
felhők közül jött egy csúnya szél
s meghűlt Annácska, szegény;
s elvitték úri rokonai
s egyedül maradtam én:
koporsóba csukták el őt
tengerpart bús mezején.

Irigyeltek az égi angyalok,
hogy boldogabb ő meg én
az lett oka (mind jól tudjuk ezt
tengerpart bús mezején)
hogy jött felhőből éjjel a szél
s meghűlt s meghalt a szegény.

De szerelmünk több volt mint soké,
ki nagyobb mint ő meg én,
okosabb mint ő meg én
s sem az angyalok a felhők felett,
sem az ördögök tenger fenekén
nem tehetik hogy, szívtől a szív,
elváljunk, ő meg én.

Mert ha kel a hold, nekem álmokat hord,
Annácska küldi felém;
s csillag ha ragyog, már véle vagyok.
Annácska szemét lesem én;
s így az éj idején veled éldelek én,
jegyesem, szívem élete, szép kicsikém,
melletted a sír fenekén,
tengerpart bús mezején.

(Babits Mihály) 


3. Helyszín, főszereplők, miegymás


A Lady Midnight 2012-ben játszódik, Los Angelesben. 

A regény két fő főszereplője Emma Carstairs és Julian Blackthorn. Akik olvasták A végzet ereklyéi sorozatot, már ismerhetik őket - abban még 12 éves gyerekekként szerepeltek. 

Emma szüleit még a Mennyei tűz városa idején megölték, amit a lány azóta se tudott feldolgozni. Meggyőződése, hogy szülei gyilkosa nem Sebastian volt. Megfogadta, hogy kideríti, ki a felelős és bosszút áll. 
Életének másik nagy célja ezenkívül, hogy kemény Árnyvadász legyen belőle, hiszen Jace a példaképe.

A másik főszereplő, Julian Blackthorn, aki szintén árva. Szülei vezették a Los Angeles-i Intézetet, most a nagybátyjuk a vezetője. Julian élete a Mennyei tűz városa idején gyökeresen megváltozott, és az események hatására nem csak édesapját, de két idősebb testvérét is elveszítette. 12 évesen négy kisebb testvére nevelése az ő nyakába szakadt. 

Emma és Julian parabataiok - elképesztően közel állnak egymáshoz. A regény egyik alapkonfliktusa pont ez a kapcsolat, ugyanis nagyon megköti őket. 

Emma és Julian


Habár a konkrét főszereplőink ők, valójában van még két nagyon fontos szereplőnk, akiket akár főszereplőknek is nevezhetünk - nézőpontkarakter is mind a kettő.

Az egyikük Mark Blackthorn, Julian bátyja, aki félig Árnyvadász, félig tündér - az ő életének egyik legnagyobb megrontója ez a kettősség, egyik világba sem tartozik igazán. 

Mark


A másik ilyen szereplő Cristina, aki a Mexikói Intézetből érkezett egy évre Los Angelesbe, és rögtön összebarátkozott Emmával. Megvannak a maga titkai, amelyekre sokáig nem derül fény. Ő az, aki külsősként kerül bele a Blackthorn család és Emma életének sodrába, és ez sokszor nagy segítség számukra. 

Cristina


Ami a történetet illeti, a cselekmény mozgatója egy nyomozás. Emma nyomra bukkan szülei halálát illetően, és rövid úton kiderül, hogy ahhoz hasonló gyilkosságok sorozata történik éppen. A tétek azonban akkor nőnek meg igazán, amikor kiderül, nem csak a bosszú, hanem a legidősebb Blackthorn fiú, Mark sorsa is a nyomozás sikerétől függ. A Blackthornok, Emma és Cristina mindent egy lapra tesznek fel, hiszen ha nem sikerül a küldetésük, és a Klávé rájön, min dolgoznak, akár a legsúlyosabb büntetéssel sújthatják mindegyiküket. 



Nincsenek megjegyzések