Breaking News

Naomi Novik: Rengeteg {Értékelés + Nyereményjáték}

Naomi Novik: Rengeteg

A blogturnéról




A Temeraire sorozatával híressé vált Naomi Novik most egy másik műfajjal varázsolja el az olvasókat. Ebben a regényben a Sárkány most egészen máshogy van jelen. A Gabo kiadó jóvoltából április 26 és 30 között öt állomáson ismerhetitek meg a Rengeteget, a sok érdekes információ mellett pedig nyerhettek is.


Eredeti cím:
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 488
Fordító: Heinisch Mónika
ISBN: 9789634062233
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,17)
Megrendelési link
Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának
peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.
Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.
Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.
„A Rengetegben minden megvan, amit Novik írásaiban szeretek, és ráadásnak némi óvilági mágia és a sötét tündérmesék zamata.” Patrick Rothfuss, A szél neve szerzője
„Vad, pezsdítő és mélyen, sötéten mágikus. Azonnal a klasszikusok közt a helye.” Lev Grossman, A varázslók szerzője

Az első mondat:


"A mi sárkányunk nem falja fel az elrabolt lányokat, akármit is mondjanak róla a völgyön kívül."

Véleményem


Naomi Novikkal először a Temeraire sorozatnak hála találkoztam, ahogy sokan mások is valószínűleg. Akkoriban még az Eragon lázában égtem, és teljesen véletlenül akadtam rá a könyvre - még nem voltam ennyire tudatos, csak random keresgéltem a könyvek között. Szinte el se akartam hinni, milyen kincsre bukkantam. Az első részt pillanatok alatt befaltam, aztán megvettem sorban az összes magyarul megjelent részt, és végül volt is kivel osztoznom a lelkesedésemen, mert egy másik Eragon-rajongót is befűztem a sorozatra. De sajnos nem fejezték be, én meg azóta is gyászolom. 

A Rengeteggel már korábban is szemeztem, kb. minden alkalommal gyönyörködtem egy sort benne, amikor felnéztem Temeraire infók után kutatva. Tudtam, hogy teljesen más, de ettől még rettentő kíváncsi voltam. Így gondolhatjátok, mennyire örültem, amikor kiderült, hogy érkezik végre magyarul is! 

Egyébként a könyvet már azért is dicséret illeti, hogy az írónő nem akart sorozatot írni belőle, megelégedett azzal, hogy egy kötetben meséli el a főszereplő, Agnyeska történetét. 

És ha már szóba került a név, ebből már elég egyértelmű, hogy a regény alapjai a szláv mitológiában gyökereznek. Ez a könyv sokféle szláv mese és legenda összefűzésével és átdolgozásával jött létre, no persze egy jó nagy adag eredeti sztorival. Naomi Novik ilyen meséken nőtt fel, hiszen bár amerikai, lengyel származású. Nyilván mi magunk nem feltétlenül ismerjük ezeket olyan mélyen, de ettől még nem kevésbé érdekes a végeredmény. És ezzel együtt is, a különböző népek meséinek gyökerei hasonlóak. 

A magam részéről a legjobban két dolgot szerettem ebben. Egyrészt a világ hangulatát. Végig érezni ezt a mesei alapot, mégis valami sokkal komolyabb, részletesebb és drámaibb lesz a végeredmény. A legjobban azokat a részeket szerettem, ahol a főszereplő varázsolt. Kifejezetten jól szórakoztam azon, mennyire máshogy viszonyul a mágiához, mint ahogyan a körülötte lévők. Leginkább persze a Sárkánnyal olvashattunk olyan jeleneteket, amikben Agnyeska sutba dobja a szabályokat, és hagyja áramolni a varázslatot. Mindenesetre az a megoldás, hogy a varázslat valamiképpen félúton van kántálás és dalolás között, nagyon tetszett, és kifejezetten kreatív leírások születtek belőle. 

Egyébként egészen sok leírás van a könyvben, de ez nem teszi unalmassá és lassúvá. A könyvet lapozgatva viszonylag kevés párbeszédet láttok majd, de tényleg ne ijedjetek meg. Nem uncsi tájleírások, és ha valamiképp a környezetet mutatja is be a szerző, akkor is sokat tesz hozzá a könyv hangulatához, nem csak azért vannak, hogy líraibb legyen a szöveg vagy hosszabb legyen a regény... 

A másik dolog, amit nagyon szerettem, a főgonosz volt. Érdekes koncepció, hogy nem egy ördögi lény a főszereplő, hanem kapásból egy egész erdő - ami ráadásul terjeszkedik. Hasonlót Az emlékek őre sorozatban láttam, teljesen más tálalással, de már ott is nagyon tetszett. De egyébként hogyan veszed fel a harcot egy ördögi erdővel, ami ontja magából a gonosz lényeket és terjeszti a "vírust"?



És még nem ejtettem szót a főszereplőkről. Agnyeskát is nagyon szerettem, főleg a makacsságát, de nála is jobban beindította a fantáziámat a Sárkány. Imádtam az ötletet, hogy a klasszikus mesei elem, miszerint a sárkány lányokat rabol el, itt ilyen kreatív módon jelent meg. A Sárkány nem sárkány, hanem egy mágus, aki ugyan elragadja a lányokat, de nem megenni akarja őket. Ráadásul maga a szereplő kellően rejtélyes és komor ahhoz, hogy minden mufurcsága ellenére vonzó legyen - mert valahogy látni benne a jóságot még a legrosszabb pillanataiban is. És ahogy Agnyeska makacsságára reagál - főleg a regény végén mindenki más reakciójával összehasonlítva -, az magáért beszél. Szívesen olvastam volna a múltjáról akár még többet is, de ez már tényleg csak kekeckedés a bennem tomboló lelkes olvasó kielégíthetetlen kíváncsisága. Egyébként az Agnyeska-Sárkány közös jeleneteket szinte egytől egyig imádtam, leginkább a közös varázslatokat és a nagy vitákat, no meg persze azt a néhány jelenetet, ahol igazán a felszínre törtek az érzések. Kicsit olyan volt ez a lányelragadós-toronyba zárós nyitány, mint A szépség és a szörnyeteg. Ami az egyik kedvenc mesém, így talán nem meglepő, ha itt is imádtam. Főleg azzal kiegészítve, hogy a főhősnő nem gyenge virágszál és nem egy önként felajánlkozó mártír, hanem kiáll magáért.

Sokat írhatnék még a könyvről, de talán már így is hosszabbra nyúlt a bejegyzés, mint amit olvasni érdemes. Olvassátok inkább a könyvet, és fedezzétek fel magatok! 

NAGYON AJÁNLOM

Blogturné extra


A Rengeteg filmes jogait a Warner Bros. szerezte meg, de a Hollywood Reporter szerint keményen kellett küzdeniük érte, hogy kiüssék a Lionsgate-et és a Fox 2000-et. Ennél is izgibb, hogy ki iratkozott fel producernek a projekthez: Ellen DeGeneres. Az írónő külön köszönete pedig Jeff Kleeman producernek járt, aki már a kezdetektől küzdött a filmért, és ő ajánlotta Ellen figyelmébe is a történetet. 

Egyelőre ennyit tudunk, úgyhogy érdemes szorítani, hogy a film meg is valósuljon, és lehetőleg minél előbb.

Nyereményjáték


Agnyeska faluja melletti Rengeteg sok veszélyt rejt, de nem ez az egyetlen híres erdő, amivel vigyázni kell. Minden állomáson találtok egy-egy ismert erdőről leírást, amely alapján ki kell találnotok annak nevét (ami nem minden esetben egy konkrét név, és lehet létező hely is).
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van a kiküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Egy nagyon híres varázslóiskola melletti erdő, ahol nem csak unikornisok és kentaurok laknak, de maga a Sötét Nagyúr is eltöltött ott rengeteg időt. Diákoknak tanácsos elkerülni.


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje

04. 30. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések