Breaking News

Kiszivárogtak az amerikai Roxfort házainak nevei?

Arról, hogy Amerikában található egy varázslóiskola, amit Ilvermornynak hívnak, már korábban írtam, például ITT olvashattok róla kicsit részletesebben, illetve a Pottermore oldalon magyarul is elérhető cikkben. 




Rowling korábban elárulta már azt is, hogy a Roxforthoz hasonlóan ebben az iskolában is vannak házak, és tudja is, milyenek és kik hová jártak az amerikai szereplők közül:


De most egy Reddit felhasználó, bizonyos TigerC10 igazi kincsre lelt a Pottermore oldal Ilvermorny oldalának forráskódjában. A kódban találni egy beosztási ceremóniás részt,a következő kérdéssel:

"Where do you belong? Horned Serpent, Wampus, Thunderbird or Pukwudgie…"


Azaz a kérdés: Hová tartozol?

Ezután pedig különféle természetfeletti lények nevét sorolják. 

Hogy ezek valóban a házak neveit vagy csupán azok jelképeit jelenti, persze kérdéses. És egyelőre azt sem erősítették meg, hogy a rajongók jó nyomon járnak - bár minden bizonnyal nem véletlenül kerültek a forráskódba. 

Mindegyik név valamilyen kapcsolatot mutat az amerikai folklórral. 

A Horned Serpent, azaz szarvas kígyó egy jóindulatot jelképező lény, általában az esővel és a vízzel hozzák kapcsolatba, az élet őrzője, a bölcsesség és gyógyulás hozója. (Szóval elsőre nem tűnik egy tipikus Mardekáros kígyónak...)



A vampuszmacska (a hivatalos Pottermore fordítás szerint ez lesz a magyar változat) egy macskaféle lény, valamiképp a párducra emlékeztet. Egy korábbi Pottermore cikkből az is kiderül, hogy Johannes Jonker, az amerikai Ollivander a 20-as évek elején pálcamagnak használta a vampuszmacska szőrét.



A Thunderbird, azaz a Pottermore magyar változata szerint viharmadár (szó szerint mennydörgésmadár) szintén indián szimbólum. Egy hatalmas szent madár, aki a mennydörgés hangját kelti. A Pottermore szerint a főnixszel rokon madár, a farktollát szintén használták pálcákhoz. Az ilyen maggal készült pálcák rendkívül nagy erejűek, de nehezen kezelhetőek. 



A Pukwudgie (sajnos nem tudom, mi lehet a magyar neve) egy 60-90 centis trollszerű lény, a Wampanoag indiánok folklórjából. Hatalmas mágikus képességeik vannak - képesek felbukkanni bárhol, a puszta akaratuk által, és tüzet kelteni és irányítani. 



Akár a házak nevei lesznek, akár valami más, azért bizonyos dolgokra következtethetünk abból, hogy egyáltalán helyet kaptak ezek a lények a Pottermore oldalon. 

Nevezetesen arra, hogy Rowling nem pusztán az amerikai varázslótörténetbe szőtte bele a folklórt, hanem korábban az európai történethez hasonlóan minden másba is. Tehát várhatóak olyan lények, melyekről eddig nem hallottunk, mert csak Amerikában élnek, és előbukkanhatnak majd a Legendás állatok és megfigyelésük filmben. 

Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy ezeket óvatosan kell kezelni, mert a még élő amerikai indián törzsek és indián leszármazottak sokkal érzékenyebbül reagáltak a mitológiájuk felhasználására, mint az európai országok. Így amikor az amerikai varázslótörténelemről szóló cikkek felkerültek, elég nagy port kavart a dolog. 

Meglátjuk, ez újfent felmerül-e problémaként... 

Nincsenek megjegyzések