Breaking News

Rachel Hawkins: Spell bound – Megbűvölve {Értékelés + Nyereményjáték}

Rachel Hawkins Spell bound – Megbűvölve

A blogturnéról




A végéhez ért a Hex Hall trilógia, az utolsó kötetet búcsúztatja a Blogturné Klub három bloggere. Sophie-ra pokoli kalandok várnak, és még azelőtt kell vissza szereznie a varázserejét, mielőtt túl késő lenne...

Tarts velünk, és ne feledd, a könyv egy példányát meg is nyerheted!

Kapcsolódó bejegyzések:




konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/rachel-hawkins-spell-bound-megbuvolve-hex-hall-3-7180?ap_id=DeszyEredeti cím: Spell Bound
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 264
Fordító: Acsai Roland
ISBN: 9789633996034
Sorozat:  Hex Hall 3.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont:  E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,10)
Megrendelési link
Sophie Mercer épp csak belenyugszik, hogy démonnak született, a Tanács máris elveszi tőle
varázserejét.
Sophie most védtelen, magányos, és ráadásul a prodigiumokra vadászó Brannick amazonok jóindulatára szorul. Sophie legalábbis ezt hiszi, amíg érdekes felfedezést nem tesz: a Brannickok tudják, hogy háború közeleg, és azt állítják, hogy egyedül ő képes meggátolni a világvégét. Ám ebben a varázserejétől megfosztott Sophie nem olyan biztos. Főhősünkre újabb pokoli kalandok várnak. Vajon vissza tudja szerezni a varázserejét, még mielőtt késő lenne?

Az első mondat:


"A varázslással általában csak a baj van."

Véleményem


A Hex Hall sorozat a végéhez érkezett. Az előző részt meglehetősen a levegőben lógva hagytuk ott, sok izgalmas kérdéssel: mi lesz Sophie-val a varázsereje nélkül? Hogyan fogadják majd a Brannickok? Kik élték túl a tüzet? Mi van Jennával? És úgy egyébként is, hogyan oldódik meg az a nagy konfliktus – az összeesküvésekkel –, amire az egész sorozat épül? Ó, és még egy félig-meddig megoldatlan szerelmi háromszög is akadt a palettán.

Szóval sok volt a megoldatlan kérdés, ehhez mérten viszont az utolsó kötet meglepően rövid. Persze egyik Hex Hall történet sem hosszú, de bevallom őszintén, féltem, hogy mindezt le lehet egyáltalán zárni ilyen kevés oldalszámon? Hááát… so-so. Be kell vallanom, nem „elégített ki” teljesen a zárókötet.

Persze végül választ kaptunk szinte minden kérdésre valamiképp, de ennél átütőbb csatajelenetekre, izgibb relevációkra és fordulatokra vágytam. Olyan érzésem volt, hogy minden sokkal könnyebben megoldódott – csak hogy stílszerű legyek varázsszóra –, mint ami érdekes és reális lett volna. Adottak voltak ezek az epic konfliktusok és kérdőjelek, ehhez képest pedig mindenre lett végül egy egyszerű megoldás. És nem is az a baj, hogy nem volt ötlet, mert pont az az igazán dühítő, hogy az írónő feldobta a labdát jó magasra, de a leütés sajnos gyengusra sikeredett. Próba próba után jött: megtalálni, amit eltűnt; visszaszerezni a varázserőt; démonüveg szerzése stb. És minden, ami bonyolult, összetett cselekvést is igényelhetett volna, hirtelen egy „egyszerű” kis cselekvéssel abszolválódhatott. Igaz ez a feladatokra is, de nem csak arra: a szerelmi háromszög számomra ugyanilyen kurtán-furcsán zárult.

Pedig lehetőség annyi mindenben lett volna. Még a szerelmi háromszögben is kaptunk egy csavart Elodie állandó jelenlétével.

Ki tudnám fejteni ezt most konkrétabban is, de ahhoz már jeleneteket kellene emlegetnem, spoilerezni pedig végképp nem szeretnék.

Persze ez nem jelenti azt, hogy nem voltak meglepetések. Talán a legnagyobb rögtön a könyv elején érkezett, bár az is igaz, hogy könnyen kitalálható volt. Volt viszont egy bevállalósabb fordulat a regény végén, amire nem számítottam. De a körülmények miatt kicsit azzal is úgy voltam, hogy oké, oké, elvarrt egy szálat, és bár meglepő, azért más szempontból egyszerű megoldás volt.

Ó, és ami a szerelmi szálat illeti. Az egy dolog, hogy a szerelmi háromszög kurtán-furcsán zárult, de legalább vártam volna nagy rózsaszín jeleneteket, átütő csókokkal, romantikus szerelmi vallomásokkal. Talán egy ilyen volt, de az sem azzal, aki végül győztesen került ki háromszögből. És ezeknél is ugyanazt tapasztaltam, mint minden mással: elindultunk egy ilyen jelenetbe, aztán mielőtt igazán elmélyedhettünk volna benne, hirtelen vége szakadt.
Archernek mondjuk szerencsére voltak megint vicces beszólásai, de nem olyan sok, mint amennyit elbírt volna a történet. Számomra talán ezek a beszólások voltak a legjobbak a történetben, úgyhogy nagyon örültem volna, ha ennél többet kapunk belőlük.

Hogy mondjak ezenkívül azért még jót. Tetszett a tükrös megoldás Torinnal,kifejezetten érdekes karakter volt, még úgy is, hogy nem bontotta ki Rachel Hawkins olyan mélyen, mint lehetett volna. Bár erős a gyanúm, hogy a spin-offban nagy szerepe lesz – én shippelem egy elejtett megjegyzés alapján –, úgyhogy remélem, abban majd jobban körüljárjuk.

Az új szereplők közül a Brannick lány is jól kitalált, bár belőlük is elég keveset kaptunk, elfért volna több is belőlük. Bár persze a sztori szempontjából annyira nem fontosak, csak ha már lettek új szereplők…

És a végére muszáj még valamiről szólnom, mert egészen őszintén értetlenül állok az előtt, ahogy ezt a szálat ott hagytuk. Ez pedig nem más, mint a Szem. Egészen a sorozat elejétől kezdve fontos szerepe volt a Szemnek: állandóan emlegették őket, Archer is tag volt, aztán ebben a részben is felbukkantak itt-ott. De bármilyen érdekes is volt ez a dolog, a levegőben lógva hagytuk ott. Még egy függő szál is maradt Archerrel kapcsolatban, de ennél is dühítőbb, hogy egy elindított nagy szálnak, ami végigkísérte a történetet, végül nem lett lezárása. Elindult egy ív, és nincs vége.

Összességében egyébként nem mondom, hogy rossz volt, mert az egyébként nem lenne igaz. A humor még mindig jó, bár el tudtam volna viselni többet is. Csak egyszerűen úgy érzem, hogy sokkal több is lehetett volna benne, és még csak nem is az ötletek hiánya volt a baj, hanem a kidolgozottsága. Lehet, hogy érdemes lett volna hagynia egy-két hónap szünetet az írónőnek, és utána újra nekiugrani és átírni-beleírni dolgokat, hogy minden jelenet, karakter és szál rendesen kiteljesedjen.

EGYNEK ELMEGY

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


A könyvben fontos szerepet kap a Brannick család. A vörös hajú nők életüket a gonosz legyőzésére áldozták fel, életre-halálra tartó csatát vívnak a démonok, a vámpírok, a vérfarkasok és minden gonosz lény ellen.

A mostani játékunk során olyan erős, női karaktereket kell kitalálnotok, akik gond nélkül beilleszkednének a Brannick családba. A szereplőket filmekből és sorozatokból ismerhetitek, íme, a kép, amiről felismerheted. Az rafflecopter doboz megfelelő sorába az adott karakter nevét írd.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül tud postázni. A győztest e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem válaszol a levélre, újra kell sorsolnunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


05/02 Media-Addict.hu
05/03 Dreamworld
05/04 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések