Breaking News

Böszörményi Gyula: Beretva és tőr {Értékelés + Nyereményjáték}

Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

A blogturnéról




Újabb bűnügy Ambrózy báróval, ráadásul egy újabb történet, amit megtörtént események ihlettek! Természetesen mi sem hagyhatjuk ki, felderítjük az eseményeket. A Blogturné Klub öt bloggere június 10-én kerekedik a legújabb eset nyomába, és ti is játszhattok velünk.

Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 88
ISBN: 9789633997949
Sorozat: Ambrózy báró esetei 2,5
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
1900 verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre.
Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog?
Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig Hangay Mili kisasszony még csak eztán érkezik!

Egy újabb, megtörtént eseményeken alapuló Ambrózy-ügy, ami A Rudnay-gyilkosságok-ban épp csak említésre került, ám most végre elmeséltetik!

Az első mondat:


"- Szép napot, bácsika - köszöntöttem az ajtóban álló öregurat, aki az imént még úgy rángatta az Ambrózy-villa kapucsengőjét, mintha tövestül akarná azt kitépni."

Véleményem


Ez a történet pont olyan volt, amilyenre számítottam! 

Nagyon Ambrózy. A sztori elején rögtön belecsapunk a lecsóba, megkapjuk a bűntényt, és Ambrózy - no meg a kotnyeles Mili kisasszony - elindul megoldani. A stílus jól ismert, a nyelvezet most is üdítően idézi a kort, és így rögtön úgy éreztem, valóban az 1900-as évek eleji Budapesten járom az utcákat, és a Hungáriában próbálok megoldani egy - illetve három - gyilkosságot.

Szintén megszokottá vált már, hogy nem minden légből kapott. Ezúttal ugyan nincsenek lábjegyzetek, de ismerős nevek és helyszínek nagyon is, ráadásul a szerző egy utószóban be is számol arról, pontosan milyen valós személyek és történések fordulnak elő a történetben. Még mindig lenyűgöz, micsoda kutatómunka áll az Ambrózy sorozat mögött, és ez igaz még erre a rövid sztorira is. 

Több szempontból egyébként sokkal inkább hasonlított egy Sherlock történetre a kisregény, mint a regények. Adott volt egy bűntény, amit meg kellett oldani. És ennek a felgöngyölítése most tényleg igazán Sherlock érzést hagyott bennem. Az agyafúrt Ambrózy, aki nagy élvezettel, oldalakon keresztül tálalja a megoldást, mintha nem is lehetne nyilvánvalóbb, ami egyébként sem a történet többi szereplője, sem az olvasó számára nem az. Az elbeszélésmód is a Sherlock novellákat juttatta eszembe - ott ugye Watson meséli el, pontosan hogyan oldja meg az ügyeket a csavaros gondolkozású Holmes, itt pedig Mili kisasszony számol be utólag a nyomozásról. 

Abban is hasonlít a klasszikus Sherlock sztorikra, hogy nem fut több szálon, mint ahogy az Ambrózy regények. Nem kapunk Mili nővéréből egy csipetnyit sem, a Beretva és tőr célja "csupán" annyi, hogy bemutasson egy bűntényt és annak megoldását, amolyan Ambrózy módra. 

Magáról a bűntényről nem sok mindent mesélnék, mert semmiképp sem szeretnék spoilerezni, úgy az igazi, ha nem derül ki előre semmi. Legyen elég annyi, hogy a tétek nagyok, hiszen Perzsia uralkodója körül történnek gyilkosságok. De ami a legszebb: Ambrózy a szokásos hűvös felsőbbrendűségével képes viselkedni még vele is. A nyomozás mégis csak fontosabb, mint holmi diplomácia! Mindenesetre a bűntény megoldása meglepő és vicces lesz, ennyit ígérhetek még.

Összességében legalább annyira imádtam ezt is, mint a regényeket, még ha az érzelmi szálakon nem is moccantunk előre egy tapodtat sem. (Mondtam már, hogy nagyon összehoznám már Milit és Ambrózyt? Bár tudtam, hogy úgysem most...) Annyira szerethetőek és élők a szereplők, a világ pedig még annyi lehetőséget tartogat, hogy nagyon remélem, Böszörményi Gyula betartja, amit meglebegtetett a Könyvhéten, és valóban számíthatunk még több ilyen csemegére Ambrózyékról. 

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7450_ambrozy_beretva-20160609_140503.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


Ismét lehetőségetek van rá, hogy a Blogturné Klubbal könyvet nyerjetek! 
Két példányt sorsolunk ki a helyes megfejtők között.
És hogy mit kell megfejteni?
Minden állomáson egy híres nyomozópárosról találtok képeket. Nektek csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a páros mindkét tagjának nevét a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba. (Ne aggódjatok, nem leszünk túl szigorúak, ami a vezetéknév vagy csak keresztnév dolgot illeti, a lényeg, hogy egyértelmű legyen, melyik páros.)

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06.10. - Szembetűnő
06.13. - Zakkant olvas
06.16. - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések