Breaking News

On Sai: Szürke szobák {Értékelés + Nyereményjáték}

On Sai: Szürke szobák

A blogturnéról




Scarék végre visszatérnek, újra irány az űr! A Blogturné Klub bloggerei sem restek, elindulnak az újabb kalandja, június 10-től három állomáson keresztül követjük főhőseinket a szivárgó sötétség és a szivárgó világosság közepette! És ha Ti sem ijedtek meg, a könyv egyik példányát meg is nyerhetitek.


Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 120
ISBN: 9789633997956
Sorozat: Szivárgó sötétség 2,5
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont: váltott E/
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Soha ne add fel!
Scar a szexvizsgán kitartott az elvei mellett. Ám mindennek ára van, cserébe a
titkosszolgálat félelmetes börtönébe kerül. A hatalmas csarnokban nincsenek őrök, minden automatizált, de négyszáz keménykötésű rabbal van összezárva. Vajon elég erős a túléléshez?
Rossz döntést hozott? Hol van Isten, amikor olyan közeli a Gonosz?
Vagy pontosan ott van, ahol lennie kell?
Késes, a festett szemű arénaharcos, a börtön öntörvényű magányos farkasa minden lépését figyeli. Miért köt bele Scarba újra és újra? Mi ez a különös kapcsolat kettejük között?
Szivárog a sötétség, de szivárog a világosság is, míg kettejük párharca folyik. Ha minden elveszett, és nincs kiút a reménytelenségből, akkor is elég az emberben lobogó fény?
A kisregény a Szivárgó sötétség 2. kötete, a Lucy után játszódik.
Mélyedj el! Kapcsolj ki! Légy jelen!

Az első mondat:


"Scar fölébredt, de nem moccant, a szemét sem nyitotta ki."

Véleményem


Kissé félve álltam neki ennek a kötetnek. Na, nem azért, mert magától a könyvtől féltem, sokkal inkább a saját memóriám korlátait éreztem. Nem ma volt, hogy az első két részt olvastam, és bizony nagyon várat magára egy újraolvasás. Persze a főszereplők megvannak a fejemben, az érzések is, a benyomások humorról, komoly szálakról, nagy kérdésekről, de a részleteket sajnos az agyam hajlamos valahová jó mélyre elásni. 

Így amikor olvasni kezdtem, rettegtem, mi lesz. De rá kellett jönnöm, hogy amint elolvastam a szerző előszavát - melyben rövid emlékeztetővel szolgál a világ legfontosabb szabályairól azoknak, akik már olvasták az első két regényt, és kis tájékoztatóval azoknak, akik ismeretlenül vetik bele magukat a világba ezzel a kisregénnyel -, rögtön előjöttek azok az emlékek, amikre szükségem volt a megértéshez. 

Scar, a főszereplőnk elbukott a szexvizsgán - miután találkozott a Gonosszal -, és emiatt börtönbe kerül. Nem is akármilyenbe, ugyanis a Szürke szobák azokra várnak, akik ügynökből lettek bűnözőkké. Hogyan és miért, nem is annyira számít - bár kétségtelenül érdekes árucikk az unalom perceire. A lényeg: egy csapat edzett ügynökkel kerül egy börtönbe, akiknek megvan a maga hierarchiájuk, a maguk szabályai, és Scar értékrendje nagyon, de nagyon nem passzol oda. 

Félelmetesen szórakoztató volt nézni, hogyan illeszkedik be - bár azért ez nem teljesen igaz - ebbe az új életbe Scar. Folyamatosan meglepetéseket okoz, de ez az, amit elvárunk tőle. (Nem paradox kissé meglepetést várni? No mindegy.) Scar soha nem úgy cselekszik, ahogy a többi szereplő, vagy akár az olvasó számít rá. Bár az olvasónak kétségtelenül megvan az az előnye, hogy már hozzászokott Scar öntörvényűségéhez, így számít rá, hogy sohase azt kapja majd, amire számítana. Ez az egyik dolog, ami igazán szórakoztatóvá teszi ezt a történetet.

Virág nejlonzacskókból - majd rájöttök, miért ;)

Ami már csak azért is meglepő, mert fel voltam rá készülve, hogy némileg nyomasztó kisregényt kapunk. A Szürke szobák sem a legvidámabb cím, ráadásul egy különleges börtönről beszélünk, ahová Scar a legnagyobb káosz közepén kerül, ráadásul azután, hogy találkozott a Gonosszal. Mégis hogyan lehetne nem nyomasztó mindez?

Pedig egyáltalán nem az. On Sai képes humort csempészni bele - egyrészt a meglepő fordulatokkal, másrészt az apróságokkal is. 

Scaron kívül még egy főszereplőt kapunk: Késest. Késes nem a hivatalos vezetője a börtönbandának, valójában viszont mégiscsak a hierarchia csúcsán áll. Emellett elképesztően vicces és érdekes figura. Kihúzza a szemét és humorral közvetíti a börtönverekedéseket - ettől akár közönyösnek és hidegnek is tűnhetne, de mégsem az. Sokkal inkább egy olyan bonyolult karakter, akivel azonosulni talán nehéz, de olvasni róla félelmetesen szórakoztató. Épp úgy, mint Scarnál, nem sejteni előre, mit is tesz legközelebb. (Már azon kívül, hogy teszteli Scart.) Ettől viszont ők ketten olyanná válnak ebben a nagy egészben, mintha táncolnának - hol ez tesz valami váratlant, hol az, kerülgetik és kóstolgatják egymást. Leginkább persze Késes, ő az, aki meg akarja fejteni Scart, Scarnak ugyanis ennél fontosabb dolgai is vannak. De Késes mindig az útjába kerül, és mindig reagálnia kell. És Késes mindig ott van és figyel. 

Rettentően kíváncsi vagyok erre a karakterre, és arra, mi lesz a sorsa. Csupa rejtély és kérdőjel, gyakorlatilag semmi konkrétumot nem tudunk róla. Kapunk persze itt-ott elcsöpögtetett információkat róla, de ez csak arra elég, hogy még inkább fokozza a kíváncsiságot. 

Lehetne persze még másokról is írni, hiszen egy börtönben vagyunk, ahol nyilván a hierarchia sokkal bonyolultabb annál, hogy csak ketten legyenek a helyzetekben. De őszinte leszek: mindenki tudja, hogy a lényeg Scar és Késes, a többiek csak "játékszerek". 

Mindenesetre amit még szeretnék kiemelni: ez nem egy tinisztori. Az eddigiek sem voltak azok, de azért szeretném hangsúlyozni. Mennek a beszélgetések-szurkálódások a vagázásról, nemi erőszakról, verekedésekről, kínzásról. Érdekes, hogy mindez ennyire jól összefér a humorral, de összefér. 

És talán pont ettől annyira jó: valószínűtlen elemek keverednek egymással, és mégis valahogy kerek az egész. Késest nem lehet nem imádni, pedig számos okot ad rá - valahogy azonban tudjuk, hogy oka van a cselekedeteinek, így inkább csak hátradőlve élvezzük a kihúzott szemét meg a humoros közvetítéseit az erőszakról, miközben Scarral szállítják a műsort, még a Szürke szobákban is. Ami biztos: ez a sztori abszolút nem szürke.

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7451_szurke_szobak-20160609_140551.pdf?ap_id=Deszy



Blogturné extra - On Sai a Könyvhéten (a Szürke szobákról is)





Nyereményjáték


Mostani játékunkban a matematika különlegességeinek világába invitálunk titeket. 
No, nem kell megijedni, nem fog fájni!
A blogturné minden állomásán találtok egy nyomot, ami valamilyen híres matematikai azonosságra, sorozatra vagy más érdekességre utal. 
A Ti feladatotok kitalálni, melyikre! ;)
Ha ügyesen játszotok, Tiéted lehet a könyv egyik példánya. 

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Ezekről a különleges számokról már általános iskolában is biztosan tanultál. Magányos életük lehet, ugyanis csak magukkal és eggyel "osztódnak"! 


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06/11 Dreamworld
06/15 Deszy könyvajánlója
06/19 Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések