Breaking News

10+1 érdekes tény J.K. Rowlingról, amit nem biztos, hogy tudtál

Kényszerű álnév


Rowling valódi neve Joanne Rowling. Kiadója kérésére választott álnevet, mert úgy gondolták, a fiúk nem akarnának olyan könyvet olvasni, amiről tudják, hogy nő írta. A J. Rowling viszont önmagában kevésnek tűnt, így választották a másik betűnek a K-t, az írónő nagymamája, Kathleen után. Ennek köszönhetően Rowling az első rajongói levelét - ami ironikus módon egy lánytól érkezett - Kedves Uram! megszólítással kapta.



Az első történet


Rowling első történetét 6 évesen írta. Egy Nyúl nevű nyúlról szólt, és az édesanyjának nagyon tetszett. Ő meg már 6 éves fejjel is arra gondolt: akkor ideje kiadatni.

A vonatok varázsa


Nem véletlen, hogy a Roxfort Expressz és a King's Cross pályaudvar ilyen nagy szerepet játszik a Harry Potterben. Rowling szülei a King's Cross pályaudvaron találkoztak, így számára ez mindig is mágikus és romantikus hely volt. James és Anne akkor 18 évesek voltak, egy évvel később pedig összeházasodtak.
A Harry Potter regények ötlete pedig szintén egy vonaton született, így első jegyzeteit a legenda szerint Rowling szalvétára írta.



Álruhában a ruhavásárláshoz


2001-ben, mielőtt hozzáment férjéhez, Dr. Neil Murray-hez, kénytelen volt álruhát ölteni a menyasszonyi ruhája megvásárlásához. Állítása szerint ez volt az egyetlen alkalom, amikor szüksége volt ilyesmire, de azt akarta, hogy az esküvő a lehető legnyugodtabban, mindenféle zavargás nélkül teljen.

A polcán csücsül egy első kiadásos Austen


Rowling mára már rendkívül gazdag, még úgy is, hogy egy számjeggyel lejjebb zuhant a vagyona a sok jótékonykodásnak köszönhetően. Ennek ellenére nem igazán költ luxuscikkekre.
Egy első kiadásos Jane Austen könyvre azonban nem sajnálta a pénzt. Állítása szerint Jane Austen a kedvenc írója, és minden könyvét olyan sokszor olvasta már, hogy megszámolni sem tudja.


Imádja a charm karkötőket


Rowling szerint a charm karkötőket nem véletlenül hívják így, hiszen magukban hordoznak sok kellemes emléket, és nyakon vannak öntve egy jó nagy adag szentimentalizmussal. Tulajdonképpen személyes amuleteknek is lehet nevezni a kis lógókat.

Neki is volt egy, amit 20 éven át birtokolt, de betörtek a lakásába, amikor Manchesterben élt, és ellopták, ami összetörte a szívét.

Amikor az utolsó Harry Potter könyv megjelent, Rowling szerkesztője, Emma, és a Bloomsbury gyerekkönyves részletének a vezetője, Sarah egy ilyen karkötővel lepték meg, ami a legféltveőrzöttebb ékszere a jegygyűrűje után. A karkötőről ezüst és arany medálok lógnak, amik a Harry Potter könyvekre utalnak: aranycikesz, egy Ford Anglia, szarvas alakú patrónus, még egy bölcsek köve is!


Ha egy irodalmi szereplő lehetne...


... Elizabeth Bennet lenne a Büszkeség és balítéletből.



A kedvenc sportja...


... a kosárlabda. Amikor arról kérdezték, hogyan rukkolt elő a kviddics ötletével, elárulta, hogy az egyik inspiráció a kosárlabda volt, amit ő a legszívesebben néz a sportok közül.


A depresszió


Rowling komoly depresszióval küzdött, ami álmatlansággal párosult. De hé! Valami jó is kisült belőle, hiszen ez a depresszió ihlette a dementorokat - nem véletlen, hogy a csoki a leghatásosabb gyógymód!

Nagy Minecraft-rajongó


Rowling maga is nagyon szereti a Minecraft nevű játékot, gyakran játssza fiával, Daviddel.

Szereplő lett a Simpson családban


Nincsenek megjegyzések