Breaking News

Filmajánló - Not Another Happy Ending

Épp az előbb fejeztem be a filmet - nincs is jobb, mint ágyban filmezni, ha nem érzi jól magát az ember -, és gondoltam, gyorsan írok róla egy bejegyzést, mert kicsit kapcsolódik az oldal tematikájához. 



A kérdéses film címe Not Another Happy Ending, és néhány szereplő bizony ismerős lehet. (Bár ezt két kivétellel nem tudtam, mielőtt nekiálltam volna.) A főszereplő Karen Gillan, akit a Ki vagy, Doki? rajongók ismerhetnek. A másik főszereplő, Stanley Weber az Outlander második évadában alakította St. Germaint - na, ezt például nem tudtam előre, mert nem tettem össze a képet. (És úristen, de jó pasi, ha engem kérdeztek. :D) És ha már Outlander, itt van Gary Lewis is, aki a főszereplő édesapját játssza itt, az Outlanderben pedig ő Colum MacKenzie. Henry Ian Cusick a The 100 rajongóinak lesz ismerős, Iain De Caestecker Fitz a A SHIELD ügynökeiben, Kate Dickie Lysa Arryn volt a Trónok harcában, Freya Maver Erzsébet hercegnő A fehér királynéban, Amy Manson pedig Merida a Once Upon a Time-ban. 

Igen, igen, jól látjátok, a film egy részét azzal töltöttem, hogy próbáltam beazonosítani, kit honnan is ismerek tulajdonképpen. 

Na de ezektől eltekintve is van könyves vonatkozása a filmnek, ezért bátorkodom írni róla. 

A történet elején Jane-t, a kezdő írót, akit már millió helyről visszautasítottak, leszerződteti egy kis kiadó. A kiadóvezető és egyszemélyes kéziratvadász/szerkesztő meglátja benne a tehetséget, bár azt is közli vele, hogy még sok munka lesz a kéziratával - ami egyébként édesapjával való kapcsolatának szomorú feldolgozása. A szerződés két könyvre szól, így amikor az első rész megjelenésekor Jane és a kiadóvezető, Tom összerúgják a port, csak egy cél lebeg Jane előtt: minél gyorsabban befejezni a második könyvet, hogy ne kelljen többet Tomra még csak gondolnia sem, és leszerződhessen egy nagy kiadóval. 
Hiszen közben a könyv nagy sikert arat, Jane élete pedig sínen van: előkerül az apja, új pasit talál, a könyve sikeres, nagy kiadók kopogtatnak az ajtaján. 
Csakhogy beüt valami, amire nem számított: az a bizonyos szerzői válság. Egyszerűen nem tudja megírni a könyv utolsó fejezetét. 
Ezen a ponton jön Tom zseniális ötlete: Jane akkor tud írni, amikor szenved, így hát nincs más dolguk, mint gondoskodni róla, Jane boldogsága újra romokban heverjen. 
A helyzet persze nyilván nem ennyire egyszerű, meg persze ott van a dolog morális oldala is.  



Bevallom őszintén, a cím alapján kicsit féltem a történettől. Bár szeretem a szomorú sztorikat, alapvetően azért én is happy end rajongó vagyok, féltem, hogy átesünk a depis ló túlsó oldalára. Szerencsére nem így lett. 

A film messze nem tökéletes. Kicsit lassú, néhol kicsit bugyuta, és nem minden szál van 100%-ig kidolgozva, de jól szórakoztam. Kifejezetten szeretek kiadós-szerzős filmeket nézni, érdekes téma, ki hogyan küzd meg a nehézségeivel, miből merít ihletet. Az is nagyon tetszett, hogy megmutatja a film, mennyi munka van egy könyvvel, és nem elég elkészülni a kézirattal, utána is kemény munka vár még a szerzőkre és szerkesztőkre. Az is nagyon tetszett, milyen jól látszott, mennyire kényszeres tud lenni ilyenkor az ember: ide-oda tologatja maga mellett a tárgyakat, hirtelen csomó dolga lesz (például mindenképp sütni kell), abban a pillanatban, hogy leül a lendülettel, hogy márpedig én ezt megírom, hirtelen mintha mindent azt kiabálná: foglalkozz velem! Minden potencionális menekülési út. 



És hát, nem tagadom, a skót helyszínek sem tettek rosszat Skócia-rajongó szívemnek, és Tom Duval francia mondataira, akcentusára és két szép szemére (meg borostájára... meg hajára...) sem panaszkodtam. 

Összességében aranyos film volt. Semmi extra, de ha valaki szeretne egy filmet, amit nem nézett még rongyosra, akkor könnyed egydélutános kikapcsolódásnak szerintem nagyszerű.

Az előzetes:


Nincsenek megjegyzések