Breaking News

Retró: Hermionénak Harryvel kellett volna összeházasodnia?

Ezt a bejegyzésemet még régebben írtam, egészen pontosan azután, hogy Rowling azt nyilatkozta, lehet, hogy tényleg inkább Harryt és Hermionét kellett volna összehozni Ron és Hermione helyett.

Nos, a kérdésről elég határozott véleményem volt és van, és gondoltam, a Harry Potter Nap örömére átköltöztetem a bejegyzést erre az oldalra. Teljesen egészében úgy közlöm le, ahogy annak idején megjelent.

---

Sziasztok!

Hú, hát erre a hírre ébredtem, és még mindig kicsit sokkos állapotban vagyok.
Aki esetleg lemaradt volna róla, az történt, hogy több nagy oldalon is megjelentek cikkek, melyek szerint
J.K. Rowling azt nyilatkozta, hogy Hermionénak és Ronnak nem kellett volna összejönnie. Egyes oldalak pedig már egyből odáig mennek, hogy Rowling szerint Hermione és Harry párosa lett volna az ideális, és már bánja, hogy így írta meg. 

Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy mekkora kavarodást okozott ez a HP rajongók körében, egészen konkrétan a Tumblr felrobbant, és elkezdődött a talán legnagyobb csata 2007 óta: a shipperek csatája. 

Nyilvánvalóan eddig is akadtak, akik nem voltak elégedettek a párosokkal, ugyanis szerintem a legtöbb HP rajongó tisztában van vele, hogy nagyon sokan Harryvel hozták volna össze Hermionét, és főleg fanfiction körökben nagy keletje van a Draco/Hermione párosnak is. 

Hermione végül persze Ron mellett kötött ki a könyvben, amivel a legtöbben elégedettek is voltak, hiszen legyünk őszinték! Erre lehetett számítani. Egészen a sorozat elejétől épült kettejük kapcsolata, onnantól pedig, amikor Ron a negyedik részben féltékeny lett Victor Krumra - pedig a kedvenc kviddicsjátékosa volt -, eléggé nyilvánvaló lett a dolog. Amikor pedig Harry még összejött Ginnyvel, a helyzet megpecsételődött. (Most komolyan! A Draco/Hermione párosnak nem sok alapja volt, leginkább csak a fanfic szerzők fejében.)

Most azonban megint előkerült a téma. A Harmony shipperek lubickolnak az örömben, a keményvonalas Romione rajongók kétségbe estek, a legtöbb rajongó pedig a szemét forgatja, mert nem érti, mire a nagy felhajtás. Rowling ugyanis a könyvet már megírta, akármit nyilatkozik is. 

(A kedvenc reakcióm Tumblr-ről: "Oh Romeo, No Romeo, it should have been Mercutio - William Shakespeare in a recent interview With Us Weekly")

Azt, hogy egy írónak van-e joga utólag olyasmit nyilatkozni a könyvével kapcsolatban, ami magában a könyvben nincs benne, már korábban is tárgyalták Rowlinggal kapcsolatban. Ez ugye akkor történt, amikor bejelentette, hogy Dumbledore meleg. A rajongók nagy része logikusnak tartotta ezt, és bár nincs a könyvekben konkrétan erre utalás, azért a közvetett bizonyítékok tükrében ez nem is olyan meglepő. Sokan viszont azt gondolták, ha nincs a könyvekben konkrétan leírva ez a tény, akkor Rowlingnak semmi joga ilyesmit állítani. 

Érdekes vita, az biztos. Viszont a különbség most azért elég jelentős. Ugyanis Dumbledore melegségével szemben Rowling a Ron/Hermione párost ténylegesen is beleírta a könyvbe. Innentől kezdve valóban nem változtathat a dolgon, így tulajdonképpen ezen vitázni felesleges. Az írók egyik jellegzetessége, hogy újra meg újra átírnák a könyvüket, csiszolgatnák, lehet, hogy magán a történeten is változtatnának, de az esetek többségében ez nem történik meg, mert ugye a könyv már megjelent. Úgyhogy akárhogyan érez is most Rowling, a tény tény marad: Hermione és Ron összejöttek, tizenkilenc évvel később pedig Hugóval és Rose-zal elindultak a Roxfort Expresszhez. 

Ja, és itt van még egy pont, amit egyelőre nem látok reakcióként a rajongóknál, de szerintem csak idő kérdése. Ugyanis ha Rowling azt mondja, Hermionét inkább Harryvel hozta volna össze, mi van a már annyira megszeretett következő generációval? Ugyanis ebben az esetben nincs nekünk Jamesünk, Albusunk és Lilynk, bár nyilván róluk még feltételezhetjük, hogy Hermione és Harry közös gyerekeit is így hívták volna. Viszont az biztos, hogy nem lenne Rose és Hugo... És mivel az így hoppon maradt két szereplő - Ron és Ginny - egymással nem jöhetnének össze, mivel testvérek, így rögtön két párból három lenne. Érdekes ebbe belegondolni, de én inkább nem szeretnék. (Nyilván különösen érzékenyen érint a téma, mivel én magam is a következő generációról írok fanfictiont, és igenis szeretem Jamest, Hugót, Rose-t és a többieket.)

És hogy milyen okom van még arra, hogy ne értsek egyet Rowlinggal? (Hiába a kedvenc íróm, és hiába örültem a Dumbledore-os nyilatkozatnak, ez a mostani teljesen érthetetlen számomra.)

Egyszerűen az, hogy én magam is Romione shipper vagyok!
Nem is tudom, hányszor nyilatkozott Rowling azzal kapcsolatban, hogy miért jó páros Hermione és Ron, és ez szerintem nem változott azóta sem. Lehet, hogy különbözőek, de jól kiegészítik egymást. Erre mi sem volt jobb példa, mint a hetedik részben, amikor Ron elment. Hermione működéséhez szükség van Ronra. Ő a vidámság, a bolondság, ami ahhoz kell, hogy Hermione ne legyen olyan megkövesedett stréber, mint amilyen az első rész elején volt. Ronnak pedig kell Hermione, hogy visszafogja, hogy egy kis komolyságot csepegtessen belé. Egyszerűen jók együtt, minden különbözőségük és vitájuk ellenére. 

Ráadásul azt gondolom, hogy ennek a hármasnak különösen nehéz dolga van párválasztás szempontjából,
mert senki sem érti meg igazán azt, hogy ők min mentek keresztül, csak ők maguk. Persze ettől még Hermione összejöhetett volna Harryvel, de én bevallom, ettől a párostól mindig irtóztam. Hogy miért? Emlékeztek arra a jelenetre a második filmből, amikor a kővé dermedt Hermione felébred, és szalad a barátaihoz? Harryt teljesen természetesen, melegen megöleli, majd amikor Ronhoz fordul, hirtelen megváltozik, és már közel sem érzi olyan természetesnek az ölelést, mert zavarban van. Ez számomra a hármas kapcsolatának kulcsa. Hermionéban fel se merült, hogy ne ölelje meg Harryt, mert olyan neki, mint egy testvér. Viszont Ron nem... Ron más, és persze abban a jelenetben még csak 12 éves gyerekek, de attól még ott és akkor Hermione a pasit látja Ronban, ahogyan Harryben nem látja. Harry a testvér, Ron a pasi... 
Számomra a Harmony páros mindig kicsit incestnek tűnt, és tudom, hogy ez furcsa az én számból a Csontváros rajongói oldal után, de értitek.
(Ráadásul úgy érzem, hármuk közül Ron és Hermione között volt egy külön szövetség. Akárhogy nézzük is, Harry volt a kiválasztott, a kis túlélő, Hermione és Ron pedig "csak" a barátai. Ezzel olyan speciális helyzetbe kerültek, amit csak ők ketten értettek. Ráadásul nem egyszer látni a könyvekben, hogy Hermione és Ron sokszor eltöltöttek időt Harry nélkül is, mert Harryt lefoglalta saját maga és az ő nagyobb gondjai. Pl. amikor Hermione és Ron megszervezik a DS dolgot. Meg még vagy egy tucat példa van rá.)

Ja, és még két ok, amiért a párosoknak így kellett alakulnia. Az egyik persze nem nagy dolog, de állítottatok ti már párhuzamot a Csillagok háborújával? Tudom, persze ott Leia és Luke testvérek, de... Leia és Han Solo összejönnek, a hős legjobb barátai összejönnek. Én mindig ezt vártam a HP-től is, mert ennek valahogy így kellett lennie.
De még egy fontosabb érv, amiért Harrynek Ginnyvel, Ronnak pedig Hermionéval kellett összejönnie. Akárhogy nézzük is, a Harry Potterben a családmodell, a család, amelyik a történet középpontjában van, végig a Weasley család. Ők Harry családja. Mi sem természetesebb, mint hogy ténylegesen is a család részévé váljon. Hogyan? Mint a Habsburgok! Házasság útján! Mert csakis így lehetett az, hogy ténylegesen mind egy családdá váltak. Harry is és Hermione is beházasodtak a Weasley családba, hogy a szó minden értelmében egy nagy, többé-kevésbé boldog család lehessenek. Ha Hermione Harryvel jött volna össze, ez nem így lett volna.

Szóval akárhogy csűrhetjük, csavarhatjuk, én nem igazán tudom hova tenni ezt a mostani nyilatkozatot. Számomra érthetetlen, felesleges, és csak remélni tudom, hogy ő se gondolta komolyan, vagy hogy egy újabb kacsáról van szó. De ha nem, engem tulajdonképpen az sem érdekel túlságosan, életemben talán először nem hiszek Rowlingnak, mert én hiszem, hogy ez így jó. 
Addig pedig a viccesebbnél viccesebb reakciókkal ápolgatom a lelkem, mert azokon viszont tényleg nagyon jól szórakozom. Érdemes rákeresni Tumblr-en, néhányat én is megosztok a saját Tumblr oldalamon.


Jaj, és a végére még muszáj, a kedvenc Romione videóm:


Emlékeztető: Ron az egyetlen, aki megríkatta vagy veszekedésre késztette Hermionét. Ron az egyetlen, aki ki tudta rángatni a józan ész diktálta reakcióból Hermionét...

1 megjegyzés:

  1. Bár én meglepődtem azon, amikor Harry Ginnyt választotta. Nem sok előzménye vagy jele volt annak, hogy tetszenének egymásnak. De kinek a pap, kinek a papné, ahogy tartja a mondás. ^^'

    VálaszTörlés