Breaking News

Lucinda Gray: Az ​aranykalitka {Értékelés + Nyereményjáték}

Lucinda Gray: Az ​aranykalitka

A blogturnéról




"Ha szereted a krimibe illő, váratlan fordulatokat és bírod a feszültséget, akkor ne félj, nézz a gyönyörű díszletek mögé, ahol az elfeledett múlt kísért." - írja a könyv fülszövege, a Blogturné Klub bloggerei pedig bátran bele is vetették magukat az új Menő Könyvbe.

Tartsatok velünk ti is, olvassátok el a bejegyzéseket és játsszatok velünk!


Eredeti cím: The Gilded Cage
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 272
Fordító: Lami Juli
ISBN: 9789634033479
Sorozat: -
Nézőpont:
Függővég:
Bechdel-teszt:
Moly link
Goodreads link (3,14)
Megrendelési link
A tizenhat éves Katherine Randolph egy virginiai farmon nő fel, így el sem lehetne
képzelni számára távolabbi világot az angliai Walthingham-birtoknál. Öröksége folytán azonban belecsöppen az 1820-as évek angol elitjébe, és még arra sem jut ideje, hogy ezt megszokja, amikor bátyja rejtélyes körülmények között meghal. Képtelen elfogadni, hogy baleset történt, majd a következő tragédiát sem. Furcsa látogatók kezdik zaklatni a ház lakóit, és főhősünk számára is egyre több sötét összefüggés rajzolódik ki. Vajon bírni fogja Katherine idegekkel, amíg rájön az igazságra?

Ha szereted a krimibe illő, váratlan fordulatokat és bírod a feszültséget, akkor ne félj, nézz a gyönyörű díszletek mögé, ahol az elfeledett múlt kísért.

Az első mondat:


"Vállamra nehezedik a fegyver, érzem ismerős súlyát és a fém melegét a ruhámon keresztül is."

Véleményem


Viktoriánus korban játszódó YA regény? Naná, hogy olvasnom kell. Ráadásul a borító is szerelem volt első látásra, és azt kell mondjam, jól passzol a történethez - igaz, első körben kicsit több misztikumot vártam volna a borító alapján, ezzel együtt nem csalódtam. 

De azért a regényt illetően elég vegyes érzéseim vannak. 

A viktoriánus kort a gótika jegyében közelítette meg a történet. Bizonyára tudjátok, mire gondolok. Sötét, borongós díszletek, kísértet-, illetve jelen esetben szörnyhistóriák, rejtélyes halálesetek... Mindent átjár a borzongás és a rejtélyek, ami vagy találkozik valami valóban természetfelettivel, vagy nem - jelen esetben nem, szóval ha valakinek gondja van a természetfeletti szálakkal, akkor ne aggódjon, ez nem olyan könyv. 

Annak is nagyon örülök, hogy ilyen típusú YA könyvet olvashattam. Szeretem a viktoriánus kort, és bármennyre szeretem a történelmi romantikusokat, és bármennyire távol áll tőlem a rémtörténet és a krimi, időnként azért kifejezetten üdítő ennyire mást olvasni. YA kategóriában meglehetősen ritka az ilyen könyv, már csak ezért is megérdemli a figyelmet. 

És összességében a történet sem rossz, igaz, nem ez az első ilyesmi történet, amivel az ember találkozhat, ennek megfelelően pedig azért elég kiszámítható. Egy amerikai testvérpár nagy vagyont és címet örököl Angliában, és hirtelen megváltozik az életük. Csakhogy az örökség nem fenékig tejfel - egyrészt ott van a merev nemesi szabályrendszer, másrészt a nagy vagyon nagy veszélyekkel is jár. 

Egyébként olyan szempontból kifejezetten bevállalós a regény, hogy nem fél a szerző megölni a szereplőket. A könyv rövidségéhez mérten meglepően sok a haláleset, bár persze a cselekmény ezek köré épül. 

Tehát az alapsztori egyébként izgalmas, és jól is szórakoztam. A hangulat is tetszett, azt jól sikerült elkapni. A kidolgozottságával viszont nem volt teljesen elégedett. Egyrészt tetszett, ahogy fokról fokra kerültek elő újabb nyomok, másrészt valahogy már a sztori legelejétől borítékolható volt, ki lesz a ludas. Közben persze gyanúba keveredett még egy-két ember, de valahogy nem volt az igazi, és éreztem, hogy csak azért keverednek gyanúba, hogy összezavarodjon az ember - de igazán összezavarni nem sikerült. 

Ugyanez volt kicsit a problémám a szerelmi szállal is. Jó, hogy volt, és azzal sincs gondom, hogy a fókusz nem erre került. Aranyos volt, de csak úgy... elvoltam vele. Valahogy a bűntény mellett túlságosan kevéssé sikerült megismerni a szereplőket ahhoz, hogy igazán drukkolhassak. Ráadásul olyan a regény első felében, mintha maga a szereplő se tudná eldönteni, tulajdonképpen kihez is húz igazán. És ráadásul van egy rejtélyes, Connor nevű szereplőnk, akit többször emleget Kat, de nem tudjuk meg, mi van vele. Valahogy lóg a levegőben, így pedig nem értem, egyáltalán mi szükség volt rá. 

Szóval nem vagyok maradéktalanul elégedett a regénnyel, bármennyire sajnálom is, hogy ezt kell mondanom. Mert ezzel együtt egyébként egy könnyed olvasmánynak jó volt, csak lehetett volna még ennél jobb is, talán egy picit több rejtélyességgel és egy picit több olyan jelenettel, amiben megismerjük a szereplőket és jobban körüljárjuk a köztük lévő kapcsolatokat - nem csak a "bűnügyi" szálban. 

AJÁNLOM


Nyereményjáték


A könyv hősnőjének, Katheirne-nek nagyon nincs egyszerű dolga a hatalmas brit birtokon, ahová örökösként kerül a messzi Amerikából. Éppen ezért a mostani játékon most megkönnyítjük a dolgotokat :)

Nincs is más feladatotok, mint felnézni a Rafflecopter dobozban lévő Facebook oldalra, és az “I visited” gombbal jelezni azt. Jó böngészést! A fődíj pedig egy példány a regényből.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


A turné menetrendje


02.07. - Sorok Között
02.08. - Deszy könyvajánlója
02.10. - Könyvvilág
02.12. - Zakkant olvas
02.14. - Dreamworld Blog

Nincsenek megjegyzések