Breaking News

Az 5 legtöbbet eladott YA könyvsorozat pedig...

Az Entertainment Weekly jelentett meg a cikket éjszaka, ami a Coinage, Time Inc. felmérését tartalmazza. (Övék a videó is, amit megosztok a bejegyzésben.)

A felmérés lényege nagyon egyszerű: összeszedték, mely YA könyvek fogytak a legjobban ebben az évezredben. Arról egyébként nem szól a fáma, hogy pontosan milyen adatokat vettek figyelembe. Mindenesetre akárhonnan nézzük, jelzésértéke mindenképpen van.



További érdekesség, hogy igazából a YA kategórián is lehet vitatkozni. A Harry Potter például - spoiler: rajta lesz a listán - szerintem valójában nem nevezhető a klasszikus értelemben vett YA sorozatnak, hiszen az első néhány kötet inkább middle grade besorolást kapna. Persze később sötétebbé válik, ám ettől még a YA besorolás továbbra is problémás marad. (De alapból a YA besorolás is problémás és vitás, ez tény.)

Ettől függetlenül érdekes a lista. A felmérés szerint az elmúlt évtizedben 40%-kal nőtt a YA könyvek piaca, ami azért nem semmi - még ha körülnézve a világban ez a tény nem is olyan meglepő, hiszen a YA könyvek népszerűségét folyamatosan érzékelhetjük.

Ami a konkrét helyezéseket illeti, az ötödik helyre Cassandra Clare csúszott be az Árnyvadász Krónikák sorozatával, azaz beleszámoltatik minden Árnyvadász sorozat a bevételbe, őt követi a Hunger Games trilógia, aminél nincs gond a számolással, hiszen semmilyen kiegészítő kötet nem íródott hozzá. Ezután következik R.L. Stine a nálunk kevésbé ismert Fear Street sorozata, bár a szerző maga nálunk is megjelent a Libabőr szériájával. (Előbbi ennek a spin-off sorozata.) Nincs nagy meglepetés a második helyen, a Twilight Saga került fel ide - igaz, az EW cikk szerint trilógia... -, az első helyen pedig szintén nem meglepő módon a Harry Potter sorozat áll. 

A részletes lista: 

5. Cassandra Clare: Árnyvadász Krónikák - 36 millió példány
4. Suzanne Collins: Az éhezők viadala - 65 millió példány
3. R.L. Stine: Fear Street - 80 millió példány
2. Stephenie Meyer: Alkonyat - 120 millió példány
1. J.K. Rowling: Harry Potter - 504 millió


Nos, az látható, hogy a különbségek elég nagyok - a Hunger Games majdnem dupla annyi példányban fogyott, mint az Árnyvadász krónikák, és J.K. Rowling Harry Potter sorozata is több, mint négyszer annyi példányban kelt el, mint a második Alkonyat. 

Fontos látni azt a különbséget is, hogy ezek a sorozatok hány résszel operáltak. Hiszen nem teljesen igazságos összevetni egy trilógiát és a rengeteg résszel operáló Fear Street sorozattal, még ha az egész franchise-ot nézzük is. 

Érdekes látni azt is, hogy ezek közül gyakorlatilag csak egy sorozat igazán aktív - az Árnyvadász Krónikák, és még fog is tartani egy ideig. Jelenleg egy újabb trilógia második részének megjelenése áll előttünk, és az ígéretek szerint további három trilógia várható (két fő sorozat és egy kiegészítő, felnőtt széria Magnus Bane-ről), nem számítva az esetleg útközben érkező kiegészítőket. Ráadásul nem szabad elfeledkezni a TV-ben jelenleg is futó Shadowhunters sorozatról, ami bár megosztó a rajongók körében, azért határozottan tolja a sorozat szekerét. 

Félig-meddig aktív a HP sorozat is - új rész ugyan nem várható, de kiegészítő kötetek annál inkább, ráadásul a Pottermore oldalnak, a Cursed Child színdarabnak és az új Legendás állatok és megfigyelésük filmeknek köszönhetően a Harry Potter eléggé benne van a köztudatban, ez pedig nyilván a példányszámoknak sem tesz rosszat. 

A másik három sorozat viszont jelen pillanatban lezártnak tekinthető - igaz, soha ne mondjuk, hogy soha...

És akkor a videó, amit még ígértem:



Nincsenek megjegyzések