Breaking News

Morgan Rhodes: Falling Kingdoms - Királyok ​harca {Értékelés + Nyereményjáték}

Morgan Rhodes: Királyok ​harca

A blogturnéról




A világon Trónok harca YA változataként emlegetett high fantasy sorozat megérkezett hazánkba is a Menő könyvek jóvoltából. Tartsatok ti is a Blogturné Klubbal a birodalmak csatájába, és ha velük játszotok, lehetőségetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott példányt Morgan Rhodes: Királyok harcából.

Eredeti cím: Falling Kingdoms
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 416
Fordító: Nagy Boldizsár
ISBN: 9789634033523
Sorozat: Falling Kingdoms 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,84)
Megrendelési link
Mytica három királyságában már rég a feledés homályába merült a mágia. Bár évszázadok óta béke uralkodik a birodalmak között, a felszín alatt most megmozdul valami fenyegető sötétség.

Mindhárom királyság vezetője egyeduralomra tör, így az alattvalóik élete nagy fordulatot vesz. A főszereplők – köztük a királyi családok tagjai és a lázadók – ráébrednek, hogy sorsuk visszafordíthatatlanul összefonódik. Cleo, Jonas, Lucia és Magnus egy olyan új, őrült világban találják magukat, ahol gátlástalan árulók, hidegvérű gyilkosok és titkos szövetségesek keresztezik útjukat. Utazásuk során egyre több váratlan fordulattal, titokkal és ismeretlen érzéssel találják szembe magukat.

Az egyetlen dolog, amiben biztosak lehetnek, hogy az egyik birodalom el fog bukni. De vajon lehet bárki győztes, amikor minden széthullik körülöttük?

A Trónok harca YA verzójaként emlegetett Falling Kingdoms végre magyarul!

Az első mondat:


"Ez volt az első nap, amikor gyilkolt."

Véleményem


Hát, azt kell mondanom, már az első mondattól kezdve nyilvánvaló volt, hogy ez nem egy amolyan habos-babos YA történet lesz, bár ha abból indulunk ki, hogy YA Trónok harcaként van beharangozva, ez tök természetes. 

Hogy ez mennyire igaz, azt inkább másra hagynám, nem szeretem az ilyen összehasonlításokat. Mindenesetre ami biztos, hogy senki sincs biztonságban, ebben mindenképp hasonlít a Trónok harcára.

Na de vissza a sztori elejére! Az Előszó már rögtön sokkoló egy kissé, ugyanis meglehetősen... kemény dolgok történnek benne. Egy gyerekrablás, egy kis gyilkosság - ráadásul nem is akármilyen. (Na jó, valójában nem is egy gyilkosság.) 

Ezután sorban ismerjük meg a főbb szereplők szemszögeit, ugyanis sokszemszöges a történet, és a főbb szereplők által ráadásul a főbb helyszíneket is lefedjük, tehát - ez leginkább a történet elején igaz - az egyes szereplőkkel más-más földrajzi helyszínen, más-más királyságban járunk.



És ami a főszereplőket illeti, ők meg is meglehetősen változatos képet mutatnak, viszont mindegyikükre igaz, hogy valamilyen formában kapcsolatba kerülnek a hatalommal. Cleo az egyik királyság hercegnője, de nem az örökös. Jonas a testvére gyilkosán akar bosszút állni, ezért pedig bármire hajlandó - akár arra is, hogy háborúba vonuljon a vezetőjük oldalán. Lucia és Magnus testvérek, akik vérszomjas apjuk hatalmi játszmáinak sodrába kerülnek. 

Mindegyik szereplő sorsa összefonódik valamilyen szinten. Van, ahol elég hamar ki is derül, hogyan - például Cleo és Jonas esetében -, van, ahol várni kell rá. Mindenesetre a különálló szálakkal együtt is nagyon hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a főbb szereplők sorsa összefügg, és már akkor is nagyban befolyásolják egymás életét, amikor még nem is találkoztak. 

A sztori fő eleme természetesen a királyságok közötti hatalmi harc. Három van - így pedig nem meglepő módon marják egymást, a fő kérdés pedig első körben az, hogy ki kivel fog össze a harmadik ellen. Ez talán nem spoiler, egy ilyen világban ez elkerülhetetlen. 

Ezzel önmagában még lehetne egy "sima" csatázós sztori a könyv, csakhogy van nekünk egy természetfeletti szálunk is. A kissé talán már kliséssé vált négy elemmel operál a könyv, bár engem különösebben nem zavart, hogy megint ez a téma került elő. A Királyok harca világában a mágiában vagy nagyon hisznek az emberek, vagy nagyon nem, mindenesetre a mágia korának már leáldozott - vagy legalábbis úgy tűnik. Csakhogy született egy prófécia, mely szerint egy gyermek mind a négy elemi erőt képes lesz irányítani - ez pedig fontos része lesz a hatalmi játszmáknak. A gyermeket már rögtön az előszóban megismerhetjük, aztán próbálhatunk rájönni, vajon melyik szereplő az. (Azért ez viszonylag hamar sikerülni fog.)

A háborúskodások közepette azért fontos megjegyezni, hogy az érzelmi szálak sem maradnak el. Talán legerősebben a családi szálak fogtak meg. Van szerető uralkodó, aki a gyermeke helyett akar dönteni, ez pedig rettentő idegesítő, még akkor is, ha tudjuk, hogy szereti. Van olyan apa, aki uralkodóként inkább csak a saját érdekében mozgatható sakkbábukat látja a gyermekeiben. Van erős testvéri szeretet. Egy szó mint száz, a családi kötelékek meglehetősen sokszínűek, és szépen átjön, hogy egy ilyen háborúra készülő világban hogyan cincálhatja szét a kötelékeket a túlélni vágyás és a hatalomért való vak törekvés.



Romantikus szálakat is kapunk, igaz, ennél az egyiket kicsit... gyengusnak éreztem. Cleo szálán kezd el kibontakozni az egyik, és bár éreztem benne a potenciált, ráadásul az elején rettentően lelkesedtem is, azt hiszem, a szerző ezt kicsit elkapkodta. Lehet, hogy azért, mert ennyi szál van és ennyi, a világ szempontjából fontos esemény történik, de olyan volt, mintha elindította volna, aztán félúton megfeledkezett róla, és amikor a cselekmény szempontjából szüksége volt rá, hirtelen előrántotta. Még az instant szerelmek történetében is nagyon instant volt. Tudtuk, hogy jönni fog, megvolt a kémia, aztán nem hagyta a szerző, hogy ez kiforrja magát, és félelmetes sebességgel csaptunk át a szemezésből az örökké szeretlekbe. Kár érte, mert érdekes szál lehetett volna, ha jól ki van dolgozva, és a... csavar is jobban ütött volna érzelmileg, ha elő van készítve. 

A másik szálat már annál jobban szerettem, ez ugyanis nagyon érdekesre sikeredett. Adott nekünk Magnus, az egyik királyság trónörököse, és a húga, Lucia. Elképesztően szeretik egymást, egy hideg anya és egy elnyomó apa mellett gyakorlatilag csak egymásra számíthatnak, ha némi szeretetre vágynak. A csavar az, hogy Magnus beleszeret a gyönyörű Luciába. Ez az ő sötét titka, és nagyon sokszor ez irányítja a cselekedeteit is. Próbálja titokban tartani, mi érez, eközben gondoskodni Luciáról, mindezt az apja miatti hatalmas nyomás közepette. Magnus kétségtelenül a kedvenc szereplőm lett a történetben, és azért is nagyon izgalmas ez a szál, mert mi tudunk valamit, amit ő nem tud. Az biztos, hogy nálam határozottan ez a szál érdemli a legtöbb pontot, és háború és sok szereplő ide vagy oda, nekem leginkább ez vitte a hátán a sztorit. 

Ami a könyv végét illeti... hát, ja, nincs lezárva, semmilyen szinten. Sem cselekmény, sem a karakterek szempontjából. Rettentően kíváncsi vagyok, innen hogyan tovább. 

AJÁNLOM 


Blogturné extra - Extrák a könyvben


Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,


Nyereményjáték


Morgan Rhodes debütáló regénye YA high fantasy, így a mostani játékban kicsit körültekintünk ebben a műfajban. A feladatotok az lesz, hogy az állomásokon található kulcsszavak alapján kitaláljátok, melyik hasonló műfajú regényre gondoltunk, a helyes választ pedig beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. A megfejtők között kisorsolunk egy darabot a Királyok harcából.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

hercegnőből királynő, száműzetés, mágia

a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


04.18. Always Love a Wild Book
04.20. Függővég
04.22. Bibliotheca Fummie
04.24. Deszy könyvajánlója
04.26. Kelly & Lupi Olvas
04.28. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések