Breaking News

Tolkien és C.S. Lewis utálták Disney-t

Néha kifejezetten érdekes belegondolni, hogy olyan emberek éltek ugyanakkor és reagáltak általunk már szintén klasszikusként kezelt dologra kritikusan, amire nem is számítottunk volna. 

A minap olvastam egy cikket, aminek az eredetije a Telegraph-on jelent meg, ami azzal foglalkozott, hogy J.R.R. Tolkien, A Gyűrűk Ura szerzője és C.S. Lewis, a Narnia könyvek szerzője utálta Walt Disney-t. 

A kép forrása


Az, hogy a két fantasyszerző közeli barátságban állt, már ismert tény. De a fene se gondolta volna, hogy ilyen hevesen reagálták a Hófehérke és a hét törpére. 

A levelezésükből pedig pontosan ez derül ki. Miután együtt megnézték a rajzfilmet, Lewis a következőket írta Tolkiennak: "Persze a törpéknek rondáknak kell lenniük, de nem így. És a törpék jazzpartija meglehetősen rossz volt. Gondolom, a fajankóban fel sem merült, hogy bármilyen más zenét is választhatna." "De a félelmetes részek jók voltak, és az állatok a legmegindítóbbak: és az árnyékok használata (a törpéknél és a keselyűknél) tényleg zseniálisak. Mi lehetett volna ebből, ha ez az ember tanult vagy legalább egy normális társadalomban nő fel?

Tolkien is hasonlóképp vélekedett, egy J.L. Curry nevű stanfordi diáknak a következőket írta évekkel később: "Elismerem a tehetségét, de számomra mindig reménytelenül elrontottnak tűnt. Bár a legtöbb "filmben", ami a stúdiójából jön, vannak csodálatra méltó és elbűvölő részek, az összhatásuk számomra undorító. Néhánytól hányingerem lett..."

Nincsenek megjegyzések