Breaking News

Cinda Williams Chima: Lángvető {Értékelés + Nyereményjáték}

Cinda Williams Chima: Lángvető

A blogturnéról




Az Agave  Kiadó jelentette meg Cinda Williams Chima: Lángvető című regényét, mely  a Megrendült Királyságok sorozat első része.  Négy  blogger véleményét olvashatod erről a vérbeli high-fantasy-ről, amely uralkodók és mágusok intrikákkal és cselszövésekkel teli történetét  meséli el, amely a titokzatos Lángvető körül forog. Kövesd az állomásokat és játékunkon esélyed lesz megnyerni a kiadó által felajánlott  nyereménykönyvet. 


Eredeti cím: Flamecaster
Kiadó: Agave
Oldalszám: 416
Fordító: Török Krisztina
ISBN: 9789633995532
Sorozat: Megrendült királyságok 1.
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont:
Függővég:
Bechdel-teszt:
Moly link
Goodreads link (4,07)
Megrendelési link
Hán ​sarja Adrián, röviden Ád, Zordonföld uralkodóházának sarja, a Szürke Farkas vérvonalának őrzője. Gyógyításra képezték, nagy varázserővel rendelkezik és bosszúra szomjas. Sokáig bujkálnia kellett, mivel egy gyilkosságsorozat veszélybe sodorta az egész birodalmat, most azonban kevés választja el attól, hogy végezzen az öldöklések felelősével, Elán kegyetlen királyával. Hamarosan gyötrő kérdéssel kell szembenéznie: képes-e az erejét a gyógyítás mellett pusztításra is használni?

Lángszín Szonja egy delphi kocsmáros lánya, a tarkóján különös mágusjellel, amiért egyesek képesek tűvé tenni érte a Hét Királyságot, sőt talán az egész világot is. Amikor hajtóvadászat indul ellene, Szonja úgy véli, hogy a dolognak több köze van a szabotőr tevékenységéhez, semmint a születéskor kapott átkához. Szonja ugyanis robbantó a bányában, aki lelkében sárkányokkal társalog. Nem kaphatják el, ezért kénytelen menekülni.

Ád és Szonja útja a hatalmas birodalom különböző szegleteiből indul, de miután Elánban összetalálkoznak, minden megváltozik. Nem csak egymást menthetik meg oly módon, ahogy soha nem gondolták volna, de talán még a reményt is felébreszthetik a kietlen vidéken.

A Lángvető nagy ívű és lélegzetelállító fantasy a többszörös New York Times Bestseller írónő, Cinda Williams Chima tollából, aki ezzel végre Magyarországon is bemutatkozik. Gonosz erők és bizonytalan próbálkozások ütköznek meg, sárkányok sziluettje hasítja az égboltot, barátok és váratlan szövetségesek fognak össze, titokzatos mágusok járják a vidéket, és még egy császárnő is készülődik valahol a távolban, minden tengereken túl.

Az első mondat:


"A kinti jeges zimankóhoz képest az istállóban langymeleg gőzölgött, és a lovak álmosan horkantgattak."

Véleményem


Ennél nehezebb időszakban nem is találhatott volna rám a Lángvető, két okból: a munkahelyemen pont maximumon tombol az őrület, ami miatt a stressz is elég magasan van, és valószínűleg ezért (is) viszonylagos olvasási válságomat élem. 

Ezért nem fogok hazudni: bármennyire érdekelt is a Lángvető, és bármilyen hívogató volt is a borító, valahogy nehezebben kezdtem bele, mint általában. Döcögősen indultunk, ami egyrészt ennek köszönhető, másrészt annak, hogy talán a könyv világába is viszonylag lassan sikerült "beszippantódnom". 

Ezt egyrészt talán az elsőre számomra szokatlan névadás okán volt - bár ebben nyilván az is benne van, hogy nem igazán szoktam ahhoz, hogy fantasykben magyar és ékezetes nevekkel találkozzak, ilyen töménységben. Egyrészről értem a fordítói döntést, hiszen beszélő nevekről beszélünk, de ettől még furcsa volt olvasni.



Ehhez jött még hozzá, hogy két meglehetősen távoli szemszögből indul a történet, majd jön egy időbeli ugrás is, és eleinte nem teljesen láttam át, hogyan kapcsolódnak össze a szálak. 

Aztán szerencsére beindultak a dolgok, egyre jobban érdekelni kezdtek a szereplők, és onnantól már nem volt problémám, sőt... A magam részéről sokkal jobban szeretem azokat a fajta fantasyket, amikben nem feltétlenül az epikus csatajeleneteken és a vérengzésen van a hangsúly - bár azért az ilyen jelenetek sem maradnak el itt sem -, hanem a stratégiaalkotáson, a titkokon, a szálak szövögetését. Ilyenkor ugyanis engem is sorra érnek a meglepetések, ez pedig jellemzően nagyon hatással van rám, mint egy jól megírt csatajelenet. 

Szerencsére a Lángvető pont ilyen volt. Említettem, hogy eleinte nehezen tudtam összeilleszteni a két szálat, de aztán szépen lassan minden összefutott. Ráadásul ahogy sorban hullt le a lepel a rejtélyekről, egyre izgatottabban vártam, mi jöhet még, fejben pedig már pörgettem, mi mire utalhat előre. Utólag meg, amikor kiderültek a dolgok, bólogatva konstatáltam, hogy igen, bakker, ott volt az első jelzés erre nézve, és nem gondoltam, hogy erre utalt. 

Ez a része nagyon tetszett a sztorinak, és azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy mindezekkel együtt azért nem minden csak fejben történt. Meglehetősen kegyetlen világban járunk, nem kevés sokkoló elemmel juttatta eszünkbe folyamatosan az írónő, hogy minden pillanatban ébernek kell lennie a szereplőinknek. 

És ha már a szereplőknél tartunk, el kell mondanom, hogy nagyon szerettem a két nézőpontkarakterünket, Ádot és Szonját. És a kifejezetten érdekes, hogy romantikus lelkem ide vagy oda, valójában jobban szerettem őket külön-külön, mint együtt. Mindketten tökösek a maguk módján, fontos dolgokat veszítettek el, és próbálnak a felszínen maradni, miközben küzdenek. Nagyon tetszett a bennük lobogó láng - haha, roppant stílusos -, és az, hogy minden hasonlóságuk ellenére mégis különbözőek tudtak lenni.



A mellékszereplők közül Lillát és Rendelt emelném ki. Előbbinél imádtam, hogy sose tudhatjuk igazán, hányadán állunk vele, utóbbinál meg talán pont ennek az ellentéte történik: látszólag tudjuk, kiről is van szó, de van benne valami szikra, ami miatt reménykedünk, hogy meghazudtolja az első benyomásokat. 

Összességében már én magam sem a legjobb helyzetből vágtam neki, és kicsit talán lassan is szippantott be, azt kell mondanom, a végére kifejezetten beleszerettem ebbe a könyvbe. A titkok, a meglepetések, a jól átgondolt, lassan felszínre kerülő igazságok és fordulatok nagyon tetszettek, és bár a romantikus szál elég gyengére sikeredett szerintem, a szereplőket ettől még nagyon szerettem, és hihetetlen kíváncsi vagyok, hogyan tovább. 

NAGYON AJÁNLOM



Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,

Olvass bele a képre kattintva!


https://www.scribd.com/document/340403193/Cinda-Williams-Chima-Langvet%C5%91



Nyereményjáték


Négy állomás - Négy mágus. Találjátok ki a jellemző szópárok alapján, hogy melyik híres mágusra gondoltunk egy-egy állomáson. Nincs más dolgotok, mint beírni a megoldást a rafflecopter doboz megfelelő sorába!   Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Roxfort - Albus

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


05/15 Kelly és Lupi olvas
05/17 Bibliotheca Fummie
05/19 Dreamworld
05/21 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések