Breaking News

David Baddiel: Tökéletes ​szülő kerestetik {Értékelés + Nyereményjáték}

David Baddiel: Tökéletes ​szülő kerestetik

A blogturnéról




A Manó Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent David Baddiel Tökéletes szülő kerestetik című gyermekkönyve, amelyben egy Barry Bannett nevű fiú arra keresi a választ, milyennek kell lennie a normális szülőnek. Ha te is szeretnéd megtudni, tarts velünk június 17 és 21 között a három állomásos turnén. Sőt ha velünk játszol és szerencsés vagy, megnyerheted a kiadó által felajánlott példányt.


Eredeti cím: The Parent Agency
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 288
Fordító: Chovanecz-Molnár Éva
ISBN: 9789634033226
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: -
Moly link
Goodreads link (4,05)
Megrendelési link
Mi rosszabb annál, ha nem válik valóra, amit kívánunk? Talán csak az, ha mégis… Barry
Bennett roppant unalmasnak és túlzottan szigorúnak tartja a szüleit, azt pedig végképp nem tudja megbocsátani, hogy ezt a nevet választották neki. Azonban, amikor másik szülők után fohászkodik, még csak nem is sejti, hogy tökéletes apát és anyát találni nem olyan egyszerű, mint az elsőre tűnik.

A Roald Dahl Funny Prize-díjas illusztrátor,Jim Field és a humorista David Baddie könyve Roald Dahl és David Walliams rajongóinak kötelező olvasmány.

Az első mondat:


"Barry Bennettet világ életében bosszantotta, hogy Barrynek hívják."

Véleményem


Ez a könyv pontosan azt hozza, amit a címe is ígér. Ahogy a Malac ​(elhihetetlenül) nagyontitkos naplójával, ezzel a könyvvel is a Könyvfesztiválon találkoztam először, amikor külön felhívták rá a figyelmemet. Az ötlet rögtön tetszett, és hát legyünk őszinték, ez annyira magaslabda, hogy csak elrontani lehet. Mert ha van bennünk valami közös, akkor az nagy eséllyel az, hogy életünk legalább egy pontján kívántuk, de minimum elgondolkoztunk rajta, milyen jó lenne, ha jobb/menőbb/gazdagabb/szebb/modernebb/engedékenyebb/családbarátabb/több szabadidővel bíró/stb/stb. szüleink lennének. Persze, ha csak nem voltunk tényleg, igazán balszerencsések, szeretjük őket, ez nyilvánvaló. De attól még álmodozni lehet...

Ez a könyv pedig pont ezt a témát járja körül, és talán nem okozok vele túl nagy meglepetést, ha azt mondom, nagyjából teszi ezt úgy, hogy ugyanarra a következtetésre jut, mint nagy eséllyel mindenki, aki álmodozott hasonlóról. Csakhogy itt végig is kísérhetjük az álmodozási folyamatot.



Adott nekünk a főszereplő, Barry. Barrynek közeleg a szülinapja, és menő, James Bondos szülinapot szeretne. Csakhogy a szülei tudomást sem vesznek róla, pedig a legjobb barátainak mind menő bulija volt. Tovább rontja a helyzetet, hogy van két ikerhúga, akik az őrületbe kergetik, és egyébként is - a szülők őket nyilvánvalóan jobban szeretik. Ott van mindjárt az a tény is, hogy Barryt Barrynek nevezték el, ennél jobban pedig nem is tolhattak volna ki vele. 

Barry meglehetősen szisztematikus gyerek, nem sokat cicózik, össze is állít egy listát, amin felsorolja, pontosan miért NEM menők a szülei, miben lehetnének mások. Aztán egy kósza kívánság hatására lehetősége nyílik arra, amiről a gyerekek álmodoznak: kipróbálhat új szülőket. 

Egészen pontosan 5 napja van, naponként egy-egy szülőpárral. Kiderül ugyanis, hogy létezik egy alternatív világ, ami a gyerekek körül forog - így pedig a gyerekek dönthetik el, milyen szülőket akarnak kapnak. Van egy ügynökség, akik a szülőközvetítéssel foglalkoznak, és a gyerekek mindenféle kívánsága szerint válogatják össze őket. 

Barry kívánságai pedig egyértelműek: híres, gazdag, engedékeny... nem sorolom tovább, nem spoilerezek. Mindenesetre sorban próbálja ki a listája alapján a szülőket, és nem semmi élményekkel gazdagodik. Hihetetlenül menő szülinapi bulikkal, celebélettel... de vajon melyik a tökéletes? Egyáltalán, létezik tökéletesség?

Az a nagyon érdekes ebben a könyvben, hogy gyakorlatilag borítékolható a végkifejlet. Elárulhatnám a regény végét, nagy eséllyel senkit sem érne meglepetésként. De ez nem is számít. Ez is olyan, mint a klasszikus mesék: tudjuk, hogy a herceg végül eljön a lányért és boldogan élnek, míg meg nem halnak. De az a lényeges, hogy hogyan jutnak el odáig.



A Tökéletes szülő kerestetik pont ilyen. Nem okoz ugyan túl nagy meglepetéseket, de rendkívül szórakoztatóan bont ki egy olyan témát, ami visszatérő gyerekprobléma. Mert hát a szülők annyira nem menők! Így, általánosságban. Tökmindegy, milyen szülőket dobott a gép, borítékolható, hogy gázok és kész. Nincs apelláta. 

Barry pont azért, mert nagy eséllyel az olvasó okosabb, mint maga Barry, kissé... nos, ha nem is idegesítő, de az az akaratos gyerek, akinek a hisztijére az ember csak legyint, hogy dilis vagy, fiam. Eközben viszont tökéletesen megtestesítő mindenki önző álmodozóját: gazdag akar lenni, és híres, azt akarja, hogy szeressék... és legyen bármilyen akaratos és dilis, ezzel bizony könnyedén tud azonosulni mindenki, főleg a gyerekek. 

És mivel a regény tele van humorral, ez tökéletesen ellensúlyozza az itt-ott előbukkanó akaratosságokat. Kifejezetten élveztem például, ahogy a mi világunk alternatívájaként csöppenünk az újba, és jól össze lehet kötni az új, gyerekbarát vicces helyszínek neveit a valóságbeli párjukkal. 

Az pedig külön tetszett, hogy felbukkantak Barry életének valódi szereplői teljesen új szerepekben. Ugyanis így végig ott motoszkált az ember fejében a kérdés: vajon álom ez vagy valóság? De igazából nem is számít.

Összességében nagyon élveztem ezt a könyvet, kellemes és vicces olvasmány volt, a gyerekek garantáltan élvezni fogják. Ha jön a hiszti, hogy Anya, de miért? a kezükbe lehet nyomni, hadd tanulja meg a gyerek az élet nagy igazságát: minden szülő ciki, de közben nem is. 

NAGYON AJÁNLOM

Blogturné extra - Belelapozó



Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,

Nyereményjáték


Barry Bannett minden vágya, hogy szülinapjának témája a James Bond filmek köré épüljön és menő kémcuccokat kapjon. Mostani játékunk során mi is a 007-es ügynök nyomába eredünk. Filmvásznon már többen megszemélyesítették, neked pedig nincs más dolgod, mint kitalálni az állomásokon szereplő képek alapján, melyik híres színészre gondoltunk. Jó szórakozást!
Figyelem! A beírt válaszokon nem áll módunkban javítani és a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levélre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!



A turné menetrendje


07/21   Deszy könyvajánlója
07/23   Olvasónapló
07/25   Könyvparfé

Nincsenek megjegyzések