Breaking News

Érkezik a csak lányszereplős A legyek ura film

A Deadline jelentette be a hírt: William Goulding A legyek urája újabb adaptációt kap. Ám ezúttal beleterveztek egy csavart is, amire talán senki nem számított: a Warner Bros. új filmjében ugyanis csak lányok szerepelnek majd egy csapat brit iskolás fiú helyett. 

A forgatókönyv David Siegel és Scott McGehee írják majd, és a rendezők is ők lesznek. 



A hír nem aratott osztatlan sikert. Alapból problémás, amikor egy klasszikushoz nyúlnak hozzá úgy, hogy sokat változtatnak rajta, az pedig, hogy pont egy ilyen történetről cserélik meg a nemeket, sok kérdést vet fel. Mennyire lehet ugyanaz a történet, ha az összes szereplő neme megváltozik? Sokan újfent az ötletek hiányára panaszkodnak, és arra, hogy olyan, mintha a Warner csajos filmet akart volna csinálni, majd teljesen random benyúlt egy zsákba és kihúzott egy klasszikust, aminek még nem volt gender-swapped változata. Megint mások szóvá tették, hogy a feminizmusról annyit, hogy két pasi felelős a projektért. 


A könyvről:

„Született ​optimista vagyok – írja Golding – de a fogyatékos logika … pesszimistát formál belőlem.” Ebből a folyamatból valóban a végeredmény, a pesszimizmus marad meg uralkodó benyomásként Golding mindazon regényeinek olvastán, amelyek emberi-írói alapélményével – a háborúval foglalkoznak. A pesszimizmusból azonban egyfajta megnyugvás alakul ki, mihelyt Golding az emberség kérdését firtatja: „Ember voltunk abban áll – írja –, hogy el tudjuk dönteni, mi a helyes és mi a rossz, mi a csúf és mi a szép, mi az igazság és mi az igazságtalan.” A legyek ura voltaképpen a régi angol kalandregényeknek, a „hős gyarmatosító brit szellem”-et propagáló műveknek keserű paródiájául készült – de sokkal több lett ennél: egy maroknyi kamasz hajótörött életének néhány hetében az emberi ösztönök fejlődésének teljes panorámáját – a magatartásformák teljes skáláját adja a legvégletesebb helyzetekben. Megmutatja, hogy az értelem, az emberség, az ésszerű társadalom az ember elemi szükséglete; de ha az értelem nem eléggé érett, az emberség nem eléggé erőteljes, feltámadhatnak az alantas ösztönök, az öncélú hatalomvágy, a kegyetlenség.

1 megjegyzés:

  1. No comment! Oké, hogy divat az egyenlősdi, meg a tolerancia, meg ilyenek, de én tartok ettől az adaptációtól.

    VálaszTörlés