Breaking News

Fekete Judit: Az ​őrület határán {Értékelés + Nyereményjáték}

Fekete Judit: Az ​őrület határán
Kálmán Lili munkanélküli naplója

A blogturnéról




A Könyvmolyképzőnél jelenik meg Fekete Judit Az őrület határán c. regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere elmerül Kálmán Lili naplójában, hogy testközelből átélje a(z ex)marketinges lány  hol szomorkás, hol kacagtató élményeit a munkanélküliségről.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet!

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 192
ISBN: 9789634571445
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Mit tehetsz, ha minden veszni látszik?

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden
problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.
Munkanélküli lett.
Nincs mese, ideje új állás után nézni.
Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.
Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?
Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?
Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál.
Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…
A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja a hazai könyvkínálatnak, és lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.

Kövesd Lili történetét és találd meg önmagad!

Az első mondat:


"A munkahelyi pszichológus azt mondta, fontos, hogy az ilyen feszült helyzetekben is őszinték legyünk és azonnal kimondjuk, amit érzünk."

Véleményem


Elég rég volt, amikor először hallottam erről a könyvről - akkor még munkacímen -, valójában a részletekre már nem is igazán emlékszem. Az mindenesetre biztos, hogy az ilyen bennfentes infóknak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Az előny persze az, hogy régóta tudtam róla, a hátrány pedig, hogy ez azt jelentette, hogy hónapokig vártam rá, mint Lili az új állásra. 

Viszont ez azt is hozta magával, hogy hónapok álltak a rendelkezésemre, hogy felkészüljek a könyvre. Akkor csupa jót hallottam róla, és az ajánlásokat, hogy "Te, ez valami nagyon jó lesz, érdemes olvasni". Persze ez jót jelent, de őszintén szólva jártam már úgy előzetes agyondicsért kötettel, hogy felkészültem valami extra jóra, aztán a végén pofára estem, így igyekeztem fenntartásokkal kezelni. Ha túl magasra helyezem a lécet, az sem jó, hiszen még jó könyv mellett is csalódás lehet a vége, ha a tökéletes az elvárás. 



Az alapötlet viszont újra meg újra előbukkant a gondolataimban. Én magam szerencsére nem küzdöttem a munkanélküliség parájával, ezzel együtt azon gondolkoztam, mekkora ötlet ez a történet. A munkanélküliség állapota olyasmi, amivel legtöbben előbb-utóbb szembenézünk, ergo könnyen tudunk azonosulni vele és nem nagyon van olyan ember, akit nem érdekel a téma. Ráadásul tökéletes chick-lit alapanyag: az állásinterjúk, a bedepizős időszakok, az önsegítő könyvek, a tanácsadások fergeteges szövevénye ez az időszak, ciki és vicces sztorik hosszú sora követheti egymást. Persze ehhez az kellett, hogy jól nyúljanak hozzá. 

Szerencsére nem kellett csalódnom, már néhány oldal után éreztem, hogy a humor és az a fajta fiatalos, egyedi hangnem, amit vártam a történettől, meglesz. 

Főszereplőnk, Lili egyik pillanatról a másikra találja magát az álláskeresők piacán. A kirúgás váratlan és fájdalmas. Ám még rosszabb, ami ezután következik. Lili végigjárja azt az utat, amit ilyenkor a legtöbben. A munkanélküliség tele van kételyekkel, ember legyen a talpán, akinek az önbizalma a hosszú keresgélés közepette nem sérül. Ott van az a sok-sok kidobottnak érzett óra, a kényszeres megfelelni akarás, a bizonytalanság... Sötét időszak az ilyen, és nehéz vele mit kezdeni. 



Ráadásul ott a munkanélküliség stigmája. Aki munkanélküli, az vagy naplopó vagy pancser. Lilink pedig ott áll a diplomájával, a tudásával, tele van energiával, ötletekkel és motivációval, tapasztalata is van, mégsem olyan egyszerű új munkát találni, mint amilyennek gondolnánk. 

Kifejezetten tetszett, hogy a kötet a munkakeresés minden nehézségét körbejárja rövidsége ellenére. Lili problémái nem merülnek ki a béna állásinterjúkban, ennél összetettebb kérdések is előkerülnek, amik árnyalják a dolgokat, és sokkal hihetőbb és életszerűbb tőlük a történet. Ott van például a vállalkozás gondolata. Aztán a nagy kérdés, hogy érdemes-e olyan munkát vállalni, amihez nem kell nagyobb képzettség, így bár nagyon más, mint amit tanultál, alkalmas vagy rá. Jobb a "kényszermunka", mint a munkanélküliség? És egyébként is: várjuk a tökéletes lehetőséget, vagy érjük be kevesebbel? Hallgassunk a rokonok nyomására? Merjünk segítséget kérni? Merjünk segítséget visszautasítani? Mikor jön el az a pont, amikor elkezdjük eladni az ingóságainkat, hogy feléljük őket? 

Ezt az időszakot meg lehetne közelíteni full dráma oldalról, ám szerencsére ez a könyv inkább a dolog humoros oldalát fogja meg, ettől nem lesz nyomasztó, sötét, a kemény téma ellenére meglepően könnyed. Lili humora már önmagában is garantálja ezt, sokszor viszont nem vele, hanem rajta szórakozunk kicsit - nem rosszindulatúan, egyszerűen csak amolyan baráti kuncogással, vagy mert magunkra ismerünk bizonyos dolgaiban, vagy pusztán azért, mert aranyos figyelni a csetléseit-botlásait. 

Majd megértitek :)


A regényt napló formájában ismerjük meg, ebből következően Lili sok olyan gondolatával is megismerkedhetünk, amit nem mondana ki hangosan. Ráadásul a formátumból fakadóan nincsenek erőltetett jelenetek: ha egy nap nem történik semmi érdekes, akkor az aznapi bejegyzés lehet, hogy két soros, vagy néhány bekezdésnyi eszmefuttatás. 

A másik jellegzetessége ennek a formának, hogy elég sok a mesélő rész, és nincsenek óriási mennyiségben párbeszédek. Én általában párbeszéd párti vagyok, de itt a könnyedségből fakadóan ez egyáltalán nem volt zavaró, sőt. Mintha egy legjobb barátnő mesélt volna nyíltan, tabuk nélkül - ebbe persze belefértek olyasmik is, amiket az ember nagy eséllyel senkinek nem mondana el ennyire őszintén, de hangvételben még mindig ez jutott eszembe. Felidéződtek bennem kicsit a régi Szex és New York eszmefuttatások is Carrie-től, csak Lili problémái közelebb álltak hozzám. 

Azt is kifejezetten élveztem, hogy nem nagyon volt szerelmi szál. Én magam imádom a romantikus sztorikat, de legyünk őszinték: az élet nem csak a szerelemről szól, és örülök, hogy ez ebben a könyvben tükröződött is. Persze, fontosak a párkapcsolatok, de az élet anélkül is megy tovább: munka, család, barátok, egyéb bonyodalmak. Nem mondom, hogy nem villant meg a főszereplő életének ez a vetülete is, de ezek tényleg csak mellékszálak voltak - nagyon mellékszálak.

Összességében egyáltalán nem csalódtam, nagyon élveztem az olvasás minden percét. Talán a végét éreztem kicsit gyorsan kapottnak az előzményekhez képest, ott csak kapkodtam a fejem, hogy mik történnek hirtelen, és milyen gyorsasággal. Ami önmagában nem probléma, nyilván felpörögtek az események Lili életében, de néhány dolog jött, majd tíz oldallal később vége volt. Nem volt mélyen zavaró, de sajnálom, mert elfért volna még a könyvben tíz-húsz oldal. 

Ettől függetlenül nem csalódást keltő a lezárás, és mindenkinek ajánlom - de tényleg. Szórakoztató és igen, bármikor kerülhetünk mi is Lili helyzetébe, akkor jó lehet előrántani, és megvigasztalni magunkat, hogy másik is jártak már a cipőnkben, van kiút. 

NAGYON AJÁNLOM



Az olvasás pillanatai



Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,

Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,

Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,

Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a híres, ámde egykor munkanélküli hölgyeké lesz a főszerep.
Minden állomáson találtok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, kire gondoltunk, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha az összes feladatot teljesítitek, megnyerhetitek Az őrület határán c. könyv három példányának egyikét.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyerteseknek pedig 72 óra áll rendelkezésükre válaszolni, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Azért rúgták ki titkárnői állásából, mert túl sok időt töltött álmodozással, és túl keveset a munkájával. Azonban a munkahelyi kudarc után nem tört meg, hanem kihasználta a lehetőséget, hogy elméje végre szabadon szárnyalhasson. Ennek eredményeként született meg a világ egyik leghíresebb története, főszerepben egy szemüveges kisfiúval.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


09/20 Szembetűnő
09/22 Sorok Között
09/24 Zakkant olvas
09/25 Dreamworld
09/26 Deszy könyvajánlója
09/28 Bibliotheca Fummie
09/30 Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések