Breaking News

Közös könyvet írt Becky Albertalli és Adam Silvera!

Mindig érdekes, amikor több, már ismert szerző összefog és közös könyvet ír. Ez történt most ismét, két ismert YA figura tette le a voksát a csapatmunka mellett: Becky Albertalli és Adam Silvera.

Kint mindkét szerző széles körben ismert, leginkább persze az LMBT könyvek szerelmeseinek körében. Nálunk Albertalli regénye, a Simon és a Homo sapiens-lobbi már megjelent a Libri gondozásában, és épp a napokban írtam róla, hogy a belőle készülő film új címet kapott. Adam Silvera neve Magyarországon talán még kevéssé ismert, de hamarosan megjelenik az első regénye a Menő Könyvek gondozásában. 



A közös regényben az is különleges, hogy nem csak az írás, de a kiadás is közös: ritkán fordul elő, hogy két kiadó közösen jelentessen meg egy kötetet, de ezzel a regénnyel így lesz, a HarperTeen és a Balzer + Bay, a két szerző két kiadója "koprodukcióban" jelenteti meg. 

A hírt a Publisher's Weekly oldalon jelentették be. 

A két szerző ügynöke közös, Brooks Sherman, immáron négy éve. A két szerzőt e-mailben mutatták be egymásnak 2013 őszén, amikor mindketten LMBT témájú könyvek megírásának közepén jártak, és hamar barátokká váltak - még mielőtt találkoztak volna. 
A barátságot az koronázta meg, amikor Sherman alig néhány nap különbséggel szerzett kiadót mindkettőjük debütáló regényének - igaz, más-más kiadónál.

Közös regényük címe What If It's Us, azaz Mi van, ha mi vagyunk. A főszereplők, Arthur és Ben egy postán találkoznak először, amikor Ben épp az expasija cuccait küldi vissza neki. Mindketten szenvednek az elmulasztott lehetőségtől, így amikor az univerzum újra összehozza őket, egy sor elhibázott "első" randin esnek át. 

Miközben mindketten dolgoznak külön projekteken is, három éve írják a közös mesét: "e-mailen, autóban, telefonon és hotelszobákban". Albertalli írta Arthur nézőpontját, Silvera pedig Benét.

Amikor a közös ügynök végül megmutatta a sztorit mindkét szerző szerkesztőjének, döbbenten tapasztalta, hogy azok ketten együtt, egy közös ajánlattal tértek vissza. Így tehát ez regény rendhagyó módon két szerző, két szerkesztő és két kiadó összefogása lesz. 

Nincsenek megjegyzések