Breaking News

Nobel-díjas lehet Murakami és Margaret Atwood - de két magyar is van az esélyesek között

Csütörtökön kiderül, idén ki nyeri az irodalmi Nobel-díjat. A tavalyi meglepetést, amikor Bob Dylan nyert, nagy eséllyel nem fogják überelni az idén, ezzel együtt természetesen a fogadóirodák ismét rajta vannak az ügyön, hogy próbálják megtippelni, kit díjaznak majd idén. 



Pont a tavalyi példából látszik, hogy az esélylatolgatás nem feltétlenül számít, hiszen Dylant ugyan régóta emlegették, igazi esélyesnek sosem jósolták az irodák. Ezzel együtt érdemes kicsit ránézni a listára.

Az esélyesek között ott van a nálunk is nagy sikernek örvendő Haruki Murakami, akiről nagyon sok jót hallottam már, de én sajnos még nem olvastam tőle. A harmadik helyre viszont felkerült Margaret Atwood, akinek idén nagyon jó éve van - A szolgálólány meséje díjt díjra halmoz, mindenki ódákat zeng róla. Én magam is nagyon szerettem, az értékelésemet ITT olvashatjátok. 

A toplistán ott van két magyar is, akiknek a neve szintén nem most először merül fel. Még befért a tízes listára Krasznahorkai László, akinek a fogadóirodák szerint 20 az 1-hez esélye van, és épp csak kicsúszott a TOP10-ből Nádas Péter, akinek az esélyét a győzelemre 28 az 1-hez lőtték be. 

Íme a teljes lista a nevekkel és az oddsokkal:

1. 
Ngugi Wa Thiong'o 
(4/1)

2. 
Haruki Murakami 
(5/1)

3. 
Margaret Atwood 
(6/1)

4. 
Amos Oz
Claudio Magris
Javier Marias
(mindhárman 10/1)

5. 
Adunis
(12/1)

6. 
Don DeLilo
Yan Lianke
(mindketten 14/1)

7. 
Ko Un
(16/1)

8. 
Jon Fosse
(18/1)

9.
Antonio Lobo Antunes
Cesar Aira
Ismail Kadare
Krasznahorkai László
(mindhárman 20/1)

10. 
Abraham B Yehoshua
Daniel Kahneman
Joyce Carol Oates
Peter Handke
Philip Roth
(mind az öten 25/1)

11.
Nádas Péter
(28/1)

A díjakat, amely mellé idén 9 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

Nincsenek megjegyzések