Breaking News

Trisha Ashley: Karácsonyi ​szerelem {Értékelés + Nyereményjáték}

Trisha Ashley: Karácsonyi ​szerelem

A blogturnéról




Novemberben jelenik meg Trisha Ashley: Karácsonyi szerelem c. könyve a Könyvmolyképző Kiadónál. A könyvben elénk táruló behavazódott tájjal, a készülődéssel, főzéssel, díszítéssel és egy lelkes családdal még a karácsonyellenes Holly Brownt is megérinti az ünnep szelleme. Tartsatok velünk Ti is, ha részesei szeretnétek lenni ennek a romantikus, karácsonyi történetnek, és játsszatok a könyvért!


Eredeti cím: Twelve Days of Christmas
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám:
Fordító: Palásthy Ágnes
ISBN: 9789634572350
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,98)
Megrendelési link
Közeleg a karácsony

A karácsony mindig is szomorú időszak volt a fiatal özvegy, Holly Brown számára. Ezért
amikor felkérik, hogy vigyázzon egy mindentől távol eső házra a lancashire-i lápvidéken, nem képes visszautasítani az ajánlatot, mivel ez tökéletes ürügy arra, hogy megfeledkezhessen az ünnepről. A ház tulajdonosa, Jude Martland szintén távol akarja tartani magát a családi karácsonytól, mivel a legutóbbi alkalommal az öccse megszökött a menyasszonyával. Ám amikor arra kényszerül, hogy váratlanul hazatérjen, azt látja, hogy minden a feje tetejére állt, és úgy tűnik, Holly van az események középpontjában. Amikor pedig a hófúvás elzárja az utakat, senki nem szökhet el. A kénytelen összezártságban Holly és Jude sokkal többet kapnak az ünneptől, mint amire számítottak – és ezt a karácsonyt soha nem fogják elfelejteni!

Az első mondat:


"Még épp csak december elején jártunk, de a kórtermet már feldíszítették egy parányi fával és préselt műanyag fali díszekkel, amelyek egy rikítóan vörös, kerek arcú, mandulaszemű, kövér Mikulást ábrázoltak."

Véleményem


Be kell vallanom, ez nekem sokkal jobban tetszett, mint a Csak magadra számíthatsz?, másik Trisha Ashley könyv, ami most megjelent.

Na de kezdjük az elején!

Történetünk főhősnője egy szerelmi tragédiának (karácsony környékén özvegyült meg) és neveltetésének köszönhetően igazi Grincs. Kerüli a karácsonyt, amennyire csak lehetséges, épp ezért jön neki kapóra a foglalkozása. Nyáron séfként tevékenykedik, télen pedig mások házának őrzésével piheni ki ennek fáradalmait. Az utolsó pillanatban kell beugrania egy pár helyére, akik már éve óta vigyáznak ugyanarra házra, ami nem kis kihívást jelent. A tulaj a telefonbeszélgetéseik alapján egy mogorva fráter, és nem csak egy kutyáról kell gondoskodnia, hanem egy öreg lóról is. Ráadásul bár azt gondolta, az isten háta mögötti helyen nyugodtan elvonulhat, kiderült, hogy a fél falu a házba jár. Úgyhogy ahelyett, hogy csendben, békében elvonulhatna, még több ember nyüzsög körülötte, mint egyébként.

Bizonyos szempontból azonban a sztori két szálon, sőt két idősíkon fut. Nem egyforma súllyal esik latba a történetben a két szál, de azért Holly története mellett fejezetről fejezetre bontakozik ki Holly nagyanyjának története is, ami természetesen nem elválasztható a jelen történéseitől. Természetesen nem fogok spoilerezni, még úgysem, hogy véleményem szerint elég kiszámítható ez a rész. De a naplóval nem is a kiszámíthatóság volt a legnagyobb problémám, hanem inkább Holly olvasási tempója, jobban mondva az, mennyire nem reális. A naplóbejegyzések ugyanis nyúlfarknyiak, alig pár sorosak. Az is kiderül, hogy nem is feltétlenül kapjuk meg mindet, a kevésbé érdekeset Holly fejben összefoglalja nekünk pár mondatban. Ezzel nincs is semmi gond. De számomra kicsit hiteltelen volt, hogy Holly az istennek nem halad gyorsabban a naplóval, mindig csak egy-egy szemelvényt olvas. A regény elején ezt még csak-csak el tudtam fogadni, bár már ott is érdekelt volt a nagyanya által emlegetett rejtélyes idegen. De a regény második felében, amikor már tényleg jelentősége van a naplónak a válaszok miatt, ráadásul nem izgalmas is, hogy mi történt végül a nagyival ilyen helyzetben... ember nincs, aki ilyen lassan olvasná csak a nyúlfarknyi szövegeket. Na de ez legyen a legnagyobb problémám, ennyit a múltról, térjünk vissza a jelenre!

A valahol bent ragadós történetekben mindig rengeteg a lehetőség, főleg ami a dolog humoros és romantikus oldalát illeti. Nem véletlen, hogy olyan fanfiction párosításokban, amikben totál lehetetlenek - például nem egy Piton-Hermione párosításban - a szereplőket úgy hozzák helyzetbe az amatőr szerzők, hogy bezárják őket valahová: a bájital szertárba, egy szekrénybe, vagy hogy kicsit eltávolodjunk a felhozott példától, mondjuk egy liftbe. Nyilván minél kisebb a hely, ahová bezárták a szereplőket, és minél kevesebb a szereplő, annál nagyobb lehetőséget kapunk az intimitásra, még akkor is, ha a két főszereplő tűz és víz. Ez történik tulajdonképpen ebben a regényben is, csak Hollyt nem egy pasival zárják össze, hanem magával a karácsonnyal. (Persze a későbbiekben pasival is, de ez a kisebbik szál.) 

Holly ott ragad egy helyen mindennel, ami elől menekülni akart. Így pedig szembe kell néznie a gyászával, a félelmeivel, úgy cakumpakk az egész életével és hogy mit akar kezdeni vele.



Nem mondom, hogy a világtól elzárt házikóból adódó komikus és romantikus lehetőségeket nem aknázzuk ki, mert akadnak humoros helyzetek és bizony van romantikus szál - még jó hogy -, de a hangsúly nem ezen volt - és mivel én szeretek a romantikára fókuszálni, ebben az esetben szerintem hihettek nekem. Holly körül több pasi is forgolódik a történetben, de nagyon tetszett, hogy a fő kérdés igazából nem az volt, hogy kivel jön össze és összejön-e egyáltalán valakivel, hanem hogy mit hoz ki abból a helyzetből, amibe került. Bevállalja a karácsonyt? Beilleszkedik a környezetébe? Felfedi a múlt nagy kérdéseit? És hosszú távon: beenged egy új férfit az életébe? Elengedi végre a gyászt? Mer újra része lenni egy családnak? 

A fókusz végig Hollyn van. 

Persze kapunk egy sor érdekes szereplőt, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem, és csak Holly a fontos. Sőt... Kifejezetten megkedveltem a cserfes, beszólogatós tininket, Jesst, és nagyon jókat mosolyogtam, amikor még kerítőnek is beállt. Kíváncsi lennék akár az történetére is felnőtt korából, de persze erre kicsi az esély. A maga nemében viszont mindenki érdekes volt, megtöltötték élettel a lapokat, és nem is annyira egyesével, mint inkább kellemes, bolondos, vidéki családként fogok rájuk emlékezni, nagy egészként.

A cselekmény egyébként az eddigieknek megfelelően nem túlságosan izgalmas, nagy akciójelenetekre senki ne számítson. Készülünk az ünnepekre az isten háta mögött, és szinte minden fordulatot a váratlanul betoppanó újabb és újabb családtagok jelentik meg a napló, minden egyéb cselekmény kimerül a helyi ünnepi szokásokban és mindennapokban.

Azért meg kell jegyeznem, volt valami, ami minden kétséget kizáróan túl sok volt nekem: Holly főzőcskézéséből. Értem én, hogy séf, és hogy E/1-ben mesél, és fontos, hogy főz - de azért minden nap minden menü leírására nem feltétlenül lettem volna kíváncsi. Főleg, hogy ezek némelyike szerintem kifejezetten undorító volt, bár igaz, legalább bepillantást nyertünk a kifacsart angol konyha világába.

Összességében nem volt rossz ez a könyv, el tudnám képzelni egy minőségibb karácsonyi Hallmark filmben (mindenféle negatív felhang nélkül mondom ezt), és kifejezetten üdítő volt így az ünnepek előtt. Nem túlságosan karácsonyoskodó, mégis karácsonyi. Nekem tetszett.

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7861_karacsonyi_szerelem-20171030_102620.pdf?ap_id=Deszy


Mai soros :) #konyvmolykepzo #könyv #aranypottyos #bookstagram #instabook #bookphotography #mik #mutimitolvasol #olvasnijó #olvasás

Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,






Nyereményjáték


A könyvben Holly nagymamája történetét kutatja, aki a második világháborúban ismerte meg nagy szerelmét. Rengeteg történet szól olyan szerelmekről, amik a világháborúk idején alakultak ki, így a nyereményjáték is ehhez fog kapcsolódni. Minden állomáson találni fogtok egy fülszövegrészletet olyan könyvekről, amelyekben a főszereplők valamely háború idején találtak egymásra. De, hogy kicsit csavarjunk a játékon, most nem a könyv címét, hanem a főszereplő páros nevét - akik között kialakult a romantikus kapcsolat - kell be beírnotok a rafflecopter dobozba!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Egyedül maradva a levelekkel, Margaret megismer egy olyan anyát, akit soha nem ismert: egy költőnőt, aki Skye szigetén élt, és aki 1912-ben válaszolt egy Illinois-ban élő fiatal amerikai rajongója levelére. 


A turné menetrendje


11.12. – Könyvvilág
11.14. – Betonka szerint a világ…
11.16. – Szembetűnő
11.18. – Olvasónapló
11.20. – Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések