Breaking News

Megszereztem az első POKET zsebkönyvem

Gondoltam, élménybeszámolózok egy kicsit, bár igaz, hogy fotókkal már megosztottam a hírt veletek.

Szóval a lényeg: hétvégén nem terveztem Budapestre menni, de aztán lehetőségünk nyílt tesztelni egy szabadulószobát, így a szombati színházi premier után koránkelés, majd irány Pest - szabadulni.

De már felmentünk, szerettem volna magamnak megnézni a múlt héten végre elindult POKET automatás rendszert is.




Első körben a Délit néztük ki magunknak, ahová megy a vonatunk. Kicsit kóvályogtunk, mire megtaláltuk az automatát, pedig egyébként elég nagy felfestést kapott. Ami magát a rendszert illeti... Nos, nem mondom, hogy a Délis automata nem okozott egy kis csalódást. Egyrészt már eléggé ki volt fosztva - de persze ezt nem rovom fel nekik, végtére is most indultak, sok ember vetette rá magukat az automatákra. Így alakult, hogy ebben az automatában már csak A Pál utcai fiúk volt - amit szeretek, de már megvan - és az Ady kötet, amire meg nincs szükségem, mert van Ady összesünk.



A másik problémám technikai jellegű volt. Olvastam a FB oldalukon, hogy régi automatákat alakítottak át, ami tök buli - de ebből kifolyólag a fizetés nem mindig gördülékeny. Van, ahol nem fogad el kártyát, van, ahol meg csak régi pénzekkel működik.



Nos, én ott álltam a Déliben, itt még akár arra is készen, hogy olyan könyvet veszek, ami már megvan, csak hadd próbáljam már ki - de fogalmam sem volt, milyen pénzeket fogad el az automata. Semmilyen jelzés nem volt rajta arra vonatkozóan, hogy mi számít réginek, és egyáltalán, erre az automatára vonatkozik-e. A legtöbb automatán azért feltüntetik, hogy mehet-e az 5 forintos vagy éppen a 200-as érme - itt nem láttam erre nézvést semmit. Azt meg nem akartam, hogy benyelje a pénzt, így inkább úgy döntöttünk, úgyis megyünk végül a Széll Kálmán térre is, megnézzük ott.



A Széll Kálmánon már szembetűnőbb helyen van az automata (a metrófeljárónál), ennek ellenére mi tettünk egy kört az épület körül, mert elsőre nem vettük észre. Aztán szerencsére meglett, és egy jótevőnknek köszönhetően 10 forintot még meg is spóroltunk, ugyanis valaki bedobta, de aztán végül nem vásárolta le. (Vagy 1000-ért vásárolt, de nem tudott visszaadni a gép, nem tudom.)

Ebben az automatában már az előző kettőn kívül akadt Utas és Holdvilág is, amit ugyan nem olvastam még, de a barátnőm kedvence, így inkább úgy döntöttem, ezt veszem meg, mint hogy duplikált példányom lenne.

Itt elvileg volt kártyaleolvasó, ami nekem kényelmesebb megoldás, meg is kíséreltem kártyával fizetni, de kiírta a kis képernyő, hogy Cash only.

Itt jött a másik csavar: a POKET könyvek 990-be kerülnek, én meg bár hordok magamnál aprót, ennyit nem. Szerencsére a páromnál is volt, így kisegített, úgyhogy bedobáltam az érméket, és tádááá - le is esett a könyv!

Szerencsére mindegyik kötet egyesével van csomagolva, és mivel lekerekítettek, nem sérülnek meg, amikor lepotyognak a gépben.

És akkor a könyv!

Nagyon cuki. Nekem amúgy is van egy kis becsípődésem a kis méretű könyvekkel, szeretem az ilyen aranyos mütyür köteteket, amiket tényleg csak zsebre vág, bedob a táskába az ember, nem nehezek, nem foglalnak sok helyet - cserébe viszont nagyon cukik!

Szóval ennek kifejezetten örültem, és a kezdeményezés stílusához szerintem jól illik ez a jegyzetfüzetes-noteszes design is. van benne egy kis könyvjelző is, szóval ha az ember előkapja a metrón, tényleg csak gyorsan odahúzza a könyvjelzőt és zsebre vágja. Egy kis pánt is van rajta, amivel össze lehet fogatni, így ki se nyílik a táskában, szóval nem gyűrődik össze.

A borító kicsit puritán, de mondom, szerintem passzol a célkitűzéshez, meg hát nyilván ezért is tud olyan olcsó lenni a könyv. Viszont cserébe tök puha, jó érzés fogni.

Azt azért még hozzátenném, hogy valószínűleg az idősebb korosztály nem annyira fogja szeretni, ugyanis nagyon kicsik a betűk. Ez persze logikus, hiszen nem azért ilyen kicsik a kötetek, mert rövid műveket választottak - nyilván valahogy bele kell préselni 2-300 oldalt a kis noteszbe, az meg kisebb betűkkel működik.

Összességében nekem pozitív élmény volt a POKET-ezés, tetszik a könyv és tényleg nagyon olcsó - simán el tudom képzelni, hogy utazásnál odapattanjak egy ilyenhez, ha épp nincs nálam olvasnivaló. Még egy ebéd ára se.

De azért remélem, az automatákon fejlesztenek még, legalább egy tájékoztató jó lenne mindenhová, hogy tudja az ember, mire számítson a fizetésnél, mert azt sajnos nem találtam sem a Délinél, sem a Széll Kálmánon. Utóbbin próbálkoztam is kártyával, de nem működött. 

Illetve jó lenne, ha elindulna a honlapjuk és egy könnyen elérhető helyen közzétennék az automatáik listáját, mert most mindenki kérdezgeti, hol van, hol nincs...

És hoztam egy videót, hogy néz ki egy POKET zsebkönyv:


Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,

Nincsenek megjegyzések