Breaking News

Kirsty Moseley: The ​Boy Who Sneaks in my Bedroom Window – Álmaim őrzője {Értékelés + Nyereményjáték}

Kirsty Moseley: The ​Boy Who Sneaks in my Bedroom Window – Álmaim őrzője

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából magyarul is érkezik Kirsty Moseley sikerkönyve, az Álmaim őrzője! Tarts velünk a romantikus regény blogturnéján, és ha szerencsés vagy, meg is nyerhetsz egy példányt a könyvből!

Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 408
Fordító: Stumpf Andrea
ISBN: 9789634573357
Sorozat: -
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,94)
Megrendelési link
Volt egyszer egy lány.
És egy fiú.
Meg egy ablak.

Amber Walkert és a bátyját, Jake-et bántalmazza az apjuk. Egy éjszaka Jake legjobb
barátja, Liam észreveszi a zokogó Ambert, és bemászik a szobája ablakán, hogy megvigasztalja. Ezzel kezdődik szeret/nem szeret-kapcsolatuk, ami meghatározza a következő nyolc évet. Liam mára magabiztos csajozógép lett, aki egyetlen csaj mellett sem tud kikötni, még sohasem volt igazi barátnője. Amber máig nem dolgozta fel a bántalmazó apjától elszenvedett lelki sebeket. Ő és Liam bizarr párost alkotnak. A kapcsolatuk mindig is viharos volt. De mi történik akkor, ha Amber egyszer csak máshogy tekint a bátyja legjobb barátjára? És mit szól a túlféltő báty, amikor megtudja, hogy a húga és a barátja egyre közelebb kerülnek egymáshoz?

A legmeghatóbb történet arról, mire képes a szerelem.

Az első mondat:


"A konyhapulton ültem és anyut néztem."

Rendhagyó értékelés
6 ok, amiért az Álmaim őrzője minden hibáját meg tudom bocsátani


Annak idején, még 2013-ban, amikor a könyves blogom vadonat új volt, írtam már értékelést a The Boy Who Sneaks in My Bedroom Windowról az angol olvasásom után. 
Azóta viszont sok-sok év eltelt, én máshogy írok értékelést, most már olvastam magyarul is - meg egyébként is, klasszikus nyugikönyv lett belőle nálam. (Ami nagyjából annyit jelent, hogy már legalább 30x olvastam - és nem, ez nem túlzás. Olyan sokszor olvastam, hogy amikor a magyart olvastam most, meg tudtam mondani, mi volt az eredetije, és mit hogy fordított máshogy itt-ott a fordító.)

Mindenesetre mivel folyószöveges értékelésem volt már 5 évvel ezelőtt, ezért úgy döntöttem, a blogturnéban most rendhagyó módon, felsorolásos értékelésben nyilatkozom a könyvről. 

Az Álmaim őrzőjének vannak hibái, és abszolút el tudom fogadni, ha valaki így gondolja. Kirsty Moseley stílusán lehetne csiszolni, a világ tényleg kicsit rózsaszín, és azt is megértem, ha valaki nem tudja feldolgozni az egyik csavart. Ó, és azt is, ha valaki azt kifogásolja, hogy a komoly témában nem merül el igazán mélyen...

De!

6. Barátság

Sok ifjúsági könyv esetében nem vagyok teljesen elégedett a barátságokkal. Viszont azt kell mondanom, itt Jake és Liam barátsága példaértékű. Igazából már azzal is nagyon jól ellettem volna, ha romantikus kapcsolat nélkül Jake és Liam barátságát néztük volna végig - igaz, akkor teljesen máshogy alakult volna a történet. 


5. Könnyed szórakozás

Igen, igen. Tudom, hogy manapság csak azért olvasni valamit, mert szórakoztató, nem divat. Illetve sokan olvasnak ilyesmit, csak ott van a másik tábor, amelyik ilyenkor fennen hirdeti, hogy az ilyen nem is irodalom, hogy kár volt kivágni a fákat és még sorolhatnám.
Nos, szeretném leszögezni, én teljesen nyilvánvalóan nem tartozok közéjük. Tök jó, ha valaki mélyebb értelmű írásokat is olvas, ám ez nem jelenti azt, hogy a könnyedebb könyveknek nincs létjogosultságuk - egyszerűen mindent a helyén kell kezelni.

Az Álmaim őrzője ugyan érint komoly témákat, de egyikben sem merül el olyan mélységben, hogy igazi drámát keltsen az ember lelkében. És nem hiszem, hogy szüksége lenne erre. Picikét érintjük ezeket a pontokat, épp annyira, hogy legyen egy kis izgalom, és épp annyira, hogy a YA korosztály tudatában legyen ezeknek a kérdéseknek. Viszont nem mászik bele olyan mélyen, hogy tényleg mély dráma legyen belőle. 

Ehhez a kérdéshez pedig még az is hozzátartozik, hogy a regény már nem túlságosan új, először 2011-ben jelent meg, tehát hét éve. Hét éve, amikor még egyáltalán nem volt ennyire természetszerű, hogy a YA könyvek ilyen kemény problémákat dolgoznak fel, ilyen mélyen. Azt hiszem, már az is bátorság volt, hogy ifjúsági könyvben, 16 éves fiatalokkal érinteni merte ezeket a kérdéseket.

A végeredmény mindenesetre egyszerű: ha az ember ezt a könyvet a kezébe veszi, épp annyi drámát kap, amennyi muszáj, ettől eltekintve viszont egyszerűen csak szórakoztat, és azt szolgálja, hogy az ember bátran elővegye egy fárasztó nap végén, ha csak le akar ereszteni egy kicsit.




4. Kedves humor

Nem kell hatalmas poénokat és folyamatos röhögőgörcsöt várni ettől a könyvtől, mint például a Csábítások és csemegék esetében.
Nem ennyire konkrétan humoros ez a regény, viszont kétségtelenül jelen van a humor benne - a beszólogatások, a szívatások, a tinis flörtök... Én nagyon jókat mosolyogtam a könyv olvasása közben, és teszem ezt még sokadszori olvasásra is.


3. Cukiságfaktor

Számomra is meglepő, hogy a cukiságfaktor csak az ötös mezőny közepén végzett, miközben nagy eséllyel ez lenne az első, amit mondanék, ha megkérdeznék, hogyan írnám le ezt a könyvet.

A főszereplő párosunk olyan imádnivalóan édes, hogy az már kicsit csöpög - de épp annyira, hogy a romantikus lelkűeknek ne legyen túl cukros. Ebbe a könyvbe belefér minden kedves udvarlás, finom érintések, belsős poénok...

Liam és Amber párosa egyszerűen imádnivaló. Jól ismerik egymást, így viszonylag gyorsan rázódnak bele a kapcsolatok igazi mézeshetek részébe, amikor a legnagyobb a szerelem, amikor még minden új, minden csupa izgalom. Egyszerre érzik magukat biztonságban egymás társaságában, és élnek át minden bizonytalanságot, amit az emberek a kapcsolat kezdetén. És ez az ötvözet tökéletesen működik. Egyszerűen... awwwwwww.




2. Liam

Sokat gondolkoztam, hogy a cukiságfaktor vagy Liam maga kapja a második helyet, végül így döntöttem. 

Mert Liam... Liam igazi álompasi. Érzékeny, bókol - de ha épp úgy van, be is szólogat, és megenged magának némi "mocskosabb" flörtöt is. Örökké szeret, hűséges, átölel, ott van a jó és rossz pillanatokban is, megnevettet, reggelit készít, megvigasztal, támogat. Jaj, csak sorolom a jó tulajdonságait. És hát, emellett menő sportoló, aki persze jóképű...

Oké, oké. Aláírom. Ilyen a világon nincs. Liam annyira tökéletes, hogy az már abnormális.

Mégis annyira jó olvasni róla!



1. Együtt alvás

Ennek kellett lennie az elsőnek, akárhonnan nézzük.
Innen indult a kapcsolatunk, és nem okozott csalódást. 
Mindig imádtam az olyan jeleneteket, amikor két szerelmes szereplő csak úgy együtt alszik, tudjátok, szex nélkül, vagy akár bármi szexuális jellegű érintkezés nélkül. Ezek a jelenetek mindig aranyosak és romantikusak, és általában sokat tesznek hozzá a szereplők kapcsolatához. (És hát, legyünk őszinték - együtt aludni az életben is tök jó.) 
Erre anno az Üvegváros Clary-Jace együttalvós jelenete ébresztett rá, és nem sokkal később rá is találtam erre a könyvre. Amint elolvastam a címet és a fülszöveg első néhány mondatát, tudtam, elvesztem. 
És az együtt alvás most sem okozott csalódást. Sőt! Ez a könyv az iskolapéldája annak, miért szeretem annyira az ilyen jeleneteket.


Végül hadd tegyem hozzá, nagyon szurkolok ezért a könyvért, már csak azért is, mert annak idején én ajánlottam a kiadó figyelmébe. Szóval... ujjak keresztbe, hogy mások is annyira szeressék, mint én.


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7819_almaim_orzoje-20180525_103606.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


A könyv főhőse, Liam egy igazi álompasi, olyan, akár egy hollywoodi sztár, minden szívet meghódít a történetben.

A mostani játékunk során mi is Liameket mutatunk a képeken, a te dolgod, hogy beírd a színész teljes nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába :)

A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


06.04. - Sorok Között
06.06. - Deszy Könyvajánlója
06.08. - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések