Breaking News

Ismerd meg egyik kedvenc Roxforti tanárunkat - McGalagony élettörténete

Ez még egy régebbi fordításom, de arra gondoltam, most leporoljuk - hiszen ki más is passzolhatna jobban a macskanapra, mint McGalagony?




Adatlapja

Születésnap: október 4.
Pálca: fenyő és sárkány szívizomhúr, kilenc és fél hüvelyk, merev
Roxforti ház: Griffendél
Különleges képességek: animágus (ezüst cirmos macska)
Szülei: mugli apa, boszorkány anya
Család: Elphinstone Urquart férj, elhunyt. Nincs gyermeke.
Hobbijai: Kézimunka, cikkek javítása az Átváltoztatás ma c. újságban, kviddicsnézés, a Montrose-i Szarkáknak drukkol


Gyerekkor

Minerva McGalagony egy skót presbiteriánus lelkész és egy roxfortban végzett boszorkány első, és egyetlen lánygyermeke. A skót Felföldön nőtt fel a 20. század elején.

Minerva apja, Robert McGalagony tiszteletes és Isobel Ross ugyanabban a faluban éltek, és ahogyan a szomszédok, Robert is azt hitte, hogy Isobel egy lánynevelő intézetben tanul Angliában.

Attól félve, hogy szülei nem helyeselnék a kapcsolatot egy fiatal muglival, Isobel titokban tartotta szerelmüket. Isobel félt, ezért nem mondta meg Robertnek, micsoda is valójában. A pár elszökött, mindkét család haragjával a hátuk mögött. Isobel képtelen volt azzal megtörni a nászút csodáját, hogy elmondja, az osztály legjobbja volt Bűbájtanból a Roxfortban, vagy azt, hogy ő volt az iskolai kviddicscsapat kapitánya. Isobel és Robert végül beköltöztek egy parókiára, ahol Isobel csodával határos módon képes volt beosztani Robert csekély fizetését.

A fiatal pár első gyermekének, Minervának a megszületése, mindkettejük életébe boldogságot és krízishelyzetet hozott. Hiányolva a családját és a mágikus társadalmat, amit feladott a szerelemért, Isobel elhatározta, hogy újszülött lányát a saját nagyanyja után nevezi el, aki roppant tehetséges boszorkány volt. A furcsa név a falusi társaság szemöldökráncolását hozta magával, és Robert McGalagony tiszteletes nehéznek találta megmagyarázni, hogy miért erre a névre esett felesége választása. Ezenkívül Robertet megrémítette felesége kedvtelensége. A barátai biztosították, hogy szülés után ez gyakori a nőknél, és Isobel nemsokára újra magára talál.

Isobel azonban egyre többször elvonult, gyakran napokra bezárkózott Minervával. Isobel később azt mesélte a lányának, hogy már az első perceitől kezdve a mágia apró, de félreismerhetetlen jeleit mutatta. A játékok, amiket a felső polcokon hagytak, hirtelen a kiságyában termettek. A család macskája teljesítette a parancsait, még azelőtt, hogy tudott volna beszélni. Az apja dudája pedig gyakran magától kezdett játszani a ház egyik távoli helyiségében, amitől a kis Minerva mindig kuncogni kezdett.

Isobel félelem és büszkeség között tépelődött. Tudta, hogy meg kell vallania az igazságot Robertnek, még mielőtt tanúja lesz valaminek, amiből rájön. Végül, Robert türelmes kérdezősködésére válaszul könnyekben tört ki, elővette a pálcáját az ágy alatti lezárt dobozból, és megmutatta, mi is ő.

Habár Minerva túl fiatal volt, hogy emlékezzen arra az éjszakára, a következményeit viselnie kellett. Annak a keserű megértésében kellett felnőnie, milyen varázslattal bíróként a mugli világban felnőni. Bár Robert McGalagony nem szerette kevésbé a feleségét attól, hogy felfedezte, boszorkány, mégis sokkolta az információ, és az, hogy ennyi ideig titokban tartotta előtte. Ezen felül ő, aki mindig büszke volt az egyenességére és őszinteségére, olyan életbe volt kényszerítve, ahol titkokat kell őrizni, és ez nagyon távol állt az ő természetétől.  Isobel a zokogás közben elmagyarázta, hogy őt és a  lányukat köti a Nemzetközi Titoktartási Törvény, és hogy el kell rejtenieük az igazságot magukról, vagy szembenézni a Mágiaügyi Minisztérium bosszújával. Attól a gondolattól is elcsüggedt, mit éreznének a helyiek - a főként, szigorú, egyenes és hagyományőrző emberek -, ha kiderülne, hogy a lelkész felesége boszorkány.

A szerelem megmaradt, de a bizalom összetört a szülők között, és Minerva, egy okos és figyelmes gyermek, szomorúsággal látta ezt. Még két gyermek, két fiú született a McGalagony családban, és mindkettő mutatott mágikus képességeket. Minerva segített az édesanyjának elmagyarázni Malcolmnak és Robert Juniornak, hogy nem kérkedhetnek a mágiával, és támogatta az anyját, hogy eltitkolják az apja elől a baleseteket és zavarokat, amit a varázslatuk néha okozott.

Minerva nagyon közel állt a mugli apjához, akire temperamentumában jobban hasonlított, mint az anyjára. Fájdalommal látta, hogyan küzdött a család furcsa helyzetével.  Azt is érzékelte, mennyire kínozta az anyját, hogy beilleszkedjen egy mugli faluba, és mennyire hiányolta a fajtája szabadságát, és hogy gyakorolhassa figyelemre méltő tehetségét. Minerva soha nem felejtette el, mennyire sírt az édesanyja, amikor megkapta a levelét a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolából a tizenegyedik születésnapján; tudta, hogy Isobel nem csak azért zokog, mert büszke, hanem az irigység miatt is.





Iskolai karrier

Ahogyan az gyakori eset az olyan fiatal boszorkányoknál és varázslóknál, akik olyan családból jöttek, ahol titkolniuk kellett mágikus identitásukat, a Roxfort Minerva McGalagonynak a boldogság és szabadság helye volt.

Minerva már a legelső estéjén szokatlan figyelmet vont magára, amikor Hatstall-á (egy kifejezés, amit azokra használnak a Roxfortban, akik több mint 5 percig ülnek a Teszlek Süveggel a fejükön). Öt és fél perc vaccilállás a Hollóhát és a Griffendél ház között, a Teszlek Süveg Minervát végül az utóbbiba tette. (Évekkel később, a helyzet finom humor tárgyát képezte Minerva, és kollégája, Filius Flitwick között, akinél a Süveg ugyanezzel a zavarral küzdött, de ellentétes döntésre jutott. A két ház feje gyakran szórakozott rajta, mi lett volna, ha akkor pont ellentétesen dönt a Süveg.

Minerva hamar felismerte, mint az évfolyam legkiemelkedőbb tanulója, hogy különös tehetsége van az Átváltoztatástanhoz. Ahogy haladt előre az iskolában, megmutatta, hogy örökölte mind édesanyja tehetségét, mind édesapja vaskemény erkölcsét. Minerva iskolai élete két évig egybeesett Pomona Bimba, a Hugrabug ház későbbi feje, tanulmányaival, és a két nőnek akkor és a későbbi években is kitűnő kapcsolata volt.

Roxforti tanulmányainak végén Minerva McGalagony lenyűgöző rekordot állított fel: a legjobb jegyek az RBF és RAVASZ vizsgákon, prefektus, iskolaelső, és az Átalakítás ma című újság Legígéretesebb Új Tehetsége díjának nyertese. Inspiráló Átváltoztatástan tanára, Albus Dumbledore vezetésével, sikerült animágussá válnia. Állat alakját, jellegzetes jegyeivel (cirmos macska, szögletes szemüvegszerű folt a szeme körül) bejegyezték a Mágiaügyi Minisztérium Animágus regisztrációs osztályán. Minerva, mint az anyja is, tehetséges kviddicsjátékos volt, habár egy csúnya esés miatt (egy aljas húzás miatt a Griffendél vs. Mardekár meccs alatt, ami eldöntötte a Kviddicskupa sorsát) az utolsó évében agyrázkódása kapott, több bordája eltört, és ezzel életre szóló vágyává vált, hogy lássa, ahogyan a Mardekárt a földbe döngölik a kviddics pályán.  Habár abbahagyta a kviddicsezést, miután elhagyta a Roxfortot, a veleszületetten versenyző Prof. McGalagony éles érdeklődést mutatott  háza csapata iránt, és mindig figyelte a tehetséges kviddicsjátékosokat.


Korán összetört szív

Miután elballagott a Roxfortból, Minerva visszatért a paplakba, hogy kiélvezze az utolsó nyarat a családjával, mielőtt Londonba költözik, ahol állást ajánlott neki a Mágiaügyi Minisztériumban, a mágiajogi osztályon. (Department of Magical Law Enforcement – a ford.) Ezek a hónapok Minerva életének legnehezebbjeinek bizonyultak, mert bár még csak tizennyolc éves volt, bebizonyította magának, hogy igazán az anyja lánya: fülig beleszeretett egy mugli fiúba.

Ez volt az első és egyetlen időszak Minerva McGalagony életében, amikor azt mondhatta, elvesztette a fejét. Dougal McGregor egy helyi földműves jóképű volt, okos és vicces fia volt. Bár kevésbé volt gyönyörű, mint Isobel, Minerva okos volt és éleseszű. Dougal és Minerva ugyanolyan humorérzékkel bírtak, ugyanolyan hevesen érveltek és sejtették egymás titokzatos mélységeit. Mielőtt bármelyikük is észrevette volna, Dougal már le is térdelt a beszántott földön, megkérte a lány kezét, Minerva pedig igent mondott.

Ekkor hazament, azzal a szándékkal, hogy elmondja szüleinek az eljegyzését, de aztán mégsem tudta megtenni. Éjszakákon keresztül álmatlanul hánykolódott, a jövőjéről gondolkozva. Dougal nem tudta, mi is ő valójában, nem jobban, mint ahogyan az apja tudta az igazságot Isobelről, mielőtt elvette. Minerva közelről tanúja volt egy olyan házasság buktatóinak, amilyen az övé is lett volna, ha hozzámegy Dougalhoz. Az jelentené minden törekvésének a végét. Eltüntetett pálcát jelentene, és hazugságra nevelt gyerekeket, akiknek talán még az apjuknak is hazudniuk kellene. Nem áltatta magát azzal, hogy Dougal McGregor elmenne vele Londonba, amíg ő minden nap a Minisztériumban dolgozik. A férfi arra vár, hogy megörökölje apja farmját.

A következő reggelen, Minerva kicsusszant a szülei házából, és elment Dougalhez, hogy elmondja, megváltoztatta a véleményét és nem mehet hozzá. Tudva azt, hogy ha megtörné a Nemzetközi Titoktartási Egyezményt, elveszítené a munkáját a Minisztériumban, márpedig pont emiatt szakít a férfival, nem tudott neki jó okot adni rá, miért változott meg a szíve. Tönkretetten hagyta ott a férfit, és három nappal később már Londonban volt.





Minisztériumi karrier

Bár a Mágiaügyi Minisztériummal kapcsolatos érzéseit kétségtelenül színezte némiképp a tény, hogy épp egy érzelmi krízis élt át, Minerva McGalagony nem igazán szerette az új otthonát és a munkahelyét. Néhány kollégájába beleivódott a mugliellenesség, amit ő – mugli apától való származása, és még mindig tartó szerelme miatt Dougal McGregor iránt – helytelenített. Bár az egyik leghatékonyabb és legtehetségesebb alkalmazott volt, és kedvelte az idősebb főnökét, Elphinstone Urquart-ot, Minerva boldogtalan volt Londonban, és hiányzott neki Skócia. Végül, két Minisztériumban töltött év után, bár felajánlottak neki egy jobb állást, azon kapta magát, hogy visszautasítja. Baglyot küldött a Roxfortba, tanári állást kérve. A bagoly néhány órán belül visszatért, egy állásajánlattal az Átváltoztatástani osztályon, az akkori igazgató, Albus Dumbledore vezetése alatt.


Barátság Albus Dumbledore-ral

Az iskola nagy lelkesedéssel fogadta Minerva McGalagony visszatérését. Minerva belevetette magát a munkába, szigorú, de inspiráló tanárrá fejlesztette magát. Habár a Dougal McGregortól kapott leveleit még mindig az ágy alatti dobozba zárva tartotta, ez még mindig – ahogy magát győzködte – még mindig jobb, mintha a pálcáját kellett volna elzárnia oda. Mindazonáltal sokkoló volt megtudnia a feledékeny Isobeltől (egy csevegő hangvételű levél közepén a helyi pletykákról), hogy Dougal elvette egy másik farmer lányát.

Albus Dumbledore Minervát könnyek között találta az osztálytermében egyik késő este, és elmondta neki az egész történetet. Albus Dumbledore kedvesen és bölcsen fordult felé, és elmondta Minervának saját családja történetének egy részét, ami előtte ismeretlen volt a nő számára. A két magányos és magánakvaló karakter aznap éjjel kicserélte titkait, és ezzel letették az alapját a tartós és kölcsönös megbecsüléshez és barátsághoz.


Házasság

Első roxforti évei alatt Minerva McGalagony végig fenntartotta barátságát régi, Mágiaügyi Minisztériumi főnökével, Elphinstone Urquarttal. A férfi meglátogatta skóciai nyaralása alatt, és a nő legnagyobb meglepetésére és zavarára, megkérte a kezét Madam Puddifoot kávézójában. Minerva visszautasította, hiszen még mindig szerette Dougal McGregort.

Elphinstone azonban soha nem szűnt meg szeretni őt, és folyamatosan megkérte őt, ő pedig folyamatosan visszautasította őt. Dougal McGregor halála, bár traumatikus volt Minerva számára, úgy tűnt, felszabadítja. Nem sokkal Voldemort első legyőzése után, a már ősz hajú Elphinstone egy roxforti tó körüli nyári séta alkalmával újra megkérte. Minerva ezúttal igent mondott. A már visszavonult Elphinstone magánkívül volt a boldogságtól, és vett maguknak egy kis házat Roxmorts-ban, ahonnét Minerva könnyen tud menni dolgozni minden nap.

Az egymást követő generációk diákjai számára csak McGalagony Professzorként ismert Minerva – mindig feminista lévén – bejelentette, hogy házassága után is megtartja a saját nevét. A hagyományőrzők szimatoltak – Miért tagadja meg Minerva, hogy elfogadjon egy aranyvérű nevet, és tartja meg ehelyett mugli apja nevét?

A házasság (ami tragikusan rövid volt, bár erre is volt hivatott) boldog volt. Habár nem voltak saját gyermekeik, Minerva unokaöccsei és húgai (testvérei, Malcolm és Robert gyerekei) gyakori látogatók voltak az otthonukban. Ez volt a nagy beteljesülés időszaka Minerva számára.

Elphinstone halálát egy baleset okozta, egy Harapós Tentakula harapta meg. Ez házasságuk harmadik évében történt, és hatalmas bánatot okozott azoknak, akik ismerték a párt. Minerva nem bírta elviselni, hogy egyedül legyen a házukban, Elphinstone temetése után összepakolta a holmijait, és visszatért kőpadlós szobájába a Roxfort kastélyba, ahonnan egy rejtekajtón keresztül elérhető az első emeleti irodája. Mindig nagyon bátor és önálló emberként, minden energiáját a munkájába fektette, és az emberek – kivéve talán Albus Dumbledore-t – soha nem is sejtették, mennyit szenvedett.

Nincsenek megjegyzések