Breaking News

Minden idők 100 legjobb YA regénye? Szerinted? A Goodreads szerint ezek!

A Goodreads YA hetet tartott, amit a Sötét elmék film szponzorált, így több érdekes listával is jelentkeztek.




Szerintem a legérdekesebb mind közül az, amelyik megkísérelt egy nagyon nehéz feladatot: összegyűjteni minden idők 100 legjobb YA regényét.

A lista elég tág, régi és új regények is vannak rajta egyaránt - és bár nagy részük megjelent már magyarul, akadnak azért olyanok is, amik nem. Ráadásul van olyan, aminek az esetében azon is lehetne vitatkozni, hogy most akkor YA az adott kötet vagy nem?

Aztán persze felmerül az a kérdés is, mi alapján döntöttek. Nos, a leírás szerint azzal indítottak, megvizsgálták, mely könyvek vannak ott a legtöbb Goodreads felhasználó polcán. De persze ez nem népszerűségi verseny, a legjobbakat keresték, így tovább szűkítették a listát, és csak azokat hagyták meg, amiknek legalább 4-es volt az átlagos értékelése. Emellett kiszűrték a listáról a sorozatfolytatásokat, egy sorozatból csak az első könyv kerülhetett fel a listára. 

Mindenesetre vegyük őket számba, mert akárhogy is, érdemes foglalkozni a listával. Én most itt a TOP8-at hozom nektek, a teljes listát ITT láthatjátok.



És hogy milyen tanulságokat lehet levonni? Nos, nehéz. Az egyértelműen látszik, hogy feltűnően sok az olyan könyv, amiből adaptáció készült, de azért szép számmal akadnak olyanok is, amikből (még) nem készült film vagy tévésorozat. Az viszont látszik, hogy a felnőttek számára is vonzóbb olvasmányok nagyobb eséllyel kötöttek ki elöl a listán, így akad például nem egy disztópia az élmezőnyben. 

No de gondoltam, számolgassunk - ki hányat olvasott a 100-ból? 

Ha jól számolom, én 62-t olvastam. 

Ti mennyit? Egyetértetek a listával? Mit hiányoltok róla?

Nincsenek megjegyzések