Breaking News

Végre halad a korral az Oscar - az újabb kategóriában már a populáris filmek nyerhetnek

Az Oscarral valahogy mindig is az volt a legnagyobb problémám, hogy sok esetben a szórakoztató blockbuster filmeknek esélye sem volt még csak jelölésre nem, hát még győzelemre. (Gondoljunk csak arra, hogy a Harry Potter például egy Oscart sem nyert - még az ikonikus zenéjéért sem.)




És persze, lehet azt mondani, hogy ez egy filmes művészeti díj, így igenis a művészfilmek vannak előnyben, amivel nincs probléma. De olyan kategóriákban is igaz ez, ahol nem feltétlenül kellene, hogy így legyen - színészi alakítás például. Miért ne lehetne valakinek az alakítása kiemelkedő egy blockbusterben?

Az utóbbi években persze meg-megcsillant egy-egy jelölés, leginkább a technikai kategóriákban, de nagy változások nem történtek. Pedig egyértelmű, hogy az Oscar népszerűsége mostanság nem a legjobb, és hiába fiatalítottak a szavazók között, azért még mindig nem az igazi a dolog.

Ráadásul van már példa arra, hogy így is működhet egy komoly filmes díj: ott van például a Golden Globe, ahol a vígjátékokat is díjazzák, külön kategóriában.

Ezért nagyon tetszik a hír, ami most érkezett: az Akadémia bevezetett egy új kategóriát, ami a "Népszerű film" címet kapta, bár nem szó szerint így van megfogalmazva, hanem: "Új kategóriát hozunk létre a kiemelkedő teljesítményért népszerű filmben. A nevezési feltételek és más kulcsinformációk hamarosan érkeznek."

Ezzel nem csak azt érik el, hogy a szélesebb közönség is jobban odafigyeljen a díjakra, de kicsit jobban egyensúlyba hozzák a nagy költségvetésű és bevételű filmek valóságát a díjak világával. És így például első blikkre kb. borítékolható, hogy a Fekete párduc ott lesz az Oscaron, amivel nem semmi becsületpontokat szerez majd az Oscar - a Marvel rajongók miatt, és persze a sokat kritizált fekete színészek, történetek hiányát is kicsit orvosolja majd. Legalábbis látszatra biztosan.

További változás, hogy ezentúl nem közvetítik majd az összes kategóriát. A műsor 3 órás lesz, és a 24 kategóriából néhányat - valószínűleg a technikai díjakat - a szünetek alatt adják majd át. Ebben látom a rációt, mert valóban ezek szoktak lenni nézői szemmel az unalmasabb részek, ezzel együtt azért időnként jó dolgokból is kimaradnánk (pl. beszédekből), ha nem néznénk ezt is. De megértem a döntést, harakirit nem fogok elkövetni miatta. 

Összességében jó látni, hogy ha lassan is, de azért kezd kicsit haladni a korral az Oscar. Nem kell ennek egy újabb MTV Movie Awardsnak vagy Teen Choice Awardsnak lennie, de én örülnék, ha megtalálnák az arany középutat. Ó, és ez nagy eséllyel a popkultabb könyvadaptációknak is kedvez majd.

Nincsenek megjegyzések