Breaking News

Tomi Adeyemi: Vér ​és csont gyermekei {Értékelés + Nyereményjáték}

Tomi Adeyemi: Vér ​és csont gyermekei

A blogturnéról




A Vér és csont gyermekei bombaként robbant be a YA könyvek piacára. Nem csak gyönyörű borítója, hanem egyedi, afrikai kultúrára építő világa is magával ragadta a fantasyrajongókat. Nem véletlen, hogy több, mint 48.000 értékelés mellett jelenleg is 4,2 fölötti a tetszési indexe Goodreadsen, és a nem rég elindult idei Goodreads Choice Awards egyik esélyese.
November 5-től a Blogturné Klub is elindul, hogy megismerje a Vér és csont gyermekeit. Ha ügyesek vagytok, ti is megnyerhetitek a Maxim Kiadó által felajánlott három példány egyikét.


Kiadó: Maxim
Oldalszám: 464
Fordító: Sóvágó Katalin
ISBN: 9789632619712
Sorozat: Orisha legendája 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,27)
Megrendelési link
Megölték az anyámat. Elvették a mágiánkat. El akartak temetni bennünket. Ideje
felkelnünk.

Zélie Adebola még emlékszik arra az időre, amikor Orisa földje zsongott a mágiától. Égetők gyújtottak tüzet, Árasztók terelték a vizet, és Zélie anyja, aki Arató volt, a lelkeket idézte. Ám minden megváltozott azon az éjszakán, amikor eltűnt a varázslat. Egy gonosz király megölette a mágusokat, megfosztva Zélie-t az anyjától, és a népét a reménytől. Zélie-nek most lett egy esélye, hogy visszahozza a mágiát, és visszavágjon a monarchiának. Egy szökevény királylány segítségével ki kell cseleznie és le kell hagynia a trónörököst, akinek eltökélt szándéka, hogy írmagját is kiirtja a varázslatnak. Orisa félelmetes hely, ahol hómándrucok portyáznak, és bosszúálló szellemek lapulnak a vizekben, ám a legnagyobb veszély talán maga Zélie, akinek nehéz megtanulnia, miként fegyelmezze a hatalmát – és egyre erősebb vonzalmát egy ellenség iránt.

Az első mondat:


"Engem válassz!"

Véleményem


Rettentően kíváncsi voltam már erre a könyvre, mert nem túlzok, ha azt mondom, hogy hónapokon keresztül éreztem úgy, hogy a csapból is ez a könyv folyik. Mindenki fényképezte, értékelte, a promója is elég jóra sikerült, és amúgy is csupa-csupa jó véleményt láttam róla. 

És hát, legyünk őszinték, a borító is masszívan benne van ebben, hiszen nem csak gyönyörű, de nagyon különleges is. 

Úgyhogy elég magasan volt a léc, és kicsit féltem, mi van, ha a nagy hype után csalódnom kellett, és nem ugroja meg a lécet a könyv. Szerencsére nem így lett.



Bár igaz, azt el kell ismernem, hogy a kapcsolatunk nem indult zökkenőmentesen. A sztori számomra kicsit túl lassan indult, bár lehet, hogy ebben nagy szerepe volt annak is, hogy a szokásoshoz képest kicsit lassabban tudtam elmerülni a világban, kicsit több idő kellett, hogy befogadjam ezt az afrikai alapot. Hiszen az európai kultúrát nyilván ismerem, az amerikaiból is elég jól kapunk, az ázsiai lassan a csapból is folyik - az afrikai viszont nekem rejtély, ezt be merem vallani. Ennek a könyvnek pedig amúgy ez az erőssége, ám ettől még tény, hogy az elején küzdöttem a dologgal.

És sajnos a fordítás nem segített ebben. Összességében nem volt túl nagy problémám vele, a hangulat nekem átjött, viszont bizonyos dolgoknál nekem jól esett volna konkretizálni, miről is van szó. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy rájöjjek az afrikai nevekből, hogy egyáltalán ki férfi és ki nő. Tudom, ez nevetségesen hangzik, de tényleg problémát jelentett. És míg az angolban segítenek a személyes névmások, ezek a magyarban nyilván nem jelennek meg, és ha meg is jelennének, egy laza ő nekünk nem jelent mankót. Ezért örültem volna, ha időnként akár mesterségesen bekerül a szövegbe egy-egy "a lány/a nő" vagy épp "a fiú/a férfi". Így fordulhatott elő ugyanis, hogy egy szereplőről a könyv feléig azt hittem, hogy férfi, aztán hopp, rádöbbentem, hogy valójában nő, és mivel ez is csak halvány sejtelem volt, rá kellett gugliznom, hogy megbizonyodjak.

Szóval az idegen hangzású nevek és a környezet nem segítettek abban, hogy nagyon gyorsan belerázódjak a világba, és a regény elején az egyik hősnő, ha mindenképp ki akarjuk emelni, akkor a hősnő sem segített. Hála istennek ahogy halad előre a történet, úgy fejlődik a főszereplő is, és válik egyre kevésbé idegesítővé, de bevallom, az első 5-10%-ban nekem a főhős túl értetlen, túl hirtelen és túl felelőtlen volt.

Olyan 10% környékén éreztem azt, hogy beindult a történet, és innen igazából meg sem állt. Tele volt akcióval és izgalommal, és a fordulatokban sem volt hiány - és ami a legszebb, hogy a legnagyobb fordulat a végén jött. Mondhatom, hogy egyáltalán nem voltam felkészülve a csavarra, és te jó ég!



Ehhez még rátesz egy lapáttal, és talán nem spoilerezek túl nagyot, hogy ez nem az a YA fantasy, amiben a szereplők biztonságban vannak. Itt bizony tényleg fáj, és igen, több szereplő halálával is szembe kell nézni - de ez kifejezetten jó. Mert végig magasan vannak a tétek, és érezzük, hogy itt nem pasztell minden. 

Kifejezetten jót tett a történetnek az is, hogy Zélie mellé kapunk még több főszereplőt, ráadásul a négy szereplőt szépen párba lehet állítani. Két szegény és két királyi sarj, két "varázsló" és két "normális" ember. De szerencsére nincsenek beskatulyázva ezekbe a szerepekbe, főleg a két királyi sarjnál éreztem, hogy nagyon összetett karakterek, akik rengeteget változnak-fejlődnek a könyv során. Sok a bizonytalanságuk, viszont pont ezért nőnek kalandról kalandra - más kérdés, hogy örülünk-e annak, hogy merre változnak. 

És ha már szóba került a varázsló dolog, kifejezetten izgalmas a világ felépítése is. Most nem a könyvbéli kifejezéseket fogom használni, hogy mindenki számára könnyebben feldolgozható legyen, mi is a sztori alapja. Adott egy világ, amiben a hétköznapi emberek és a varázslók együtt éltek, és tudtak is egymásról. A jelenlegi világban viszont kiirtották a mágiát, az éppen uralkodó király megölette az összes felnőtt varázslót. A gyerekek bizonyos korukig nem kapják meg a képességeket, így ők életben maradhattak - hiszen a mágia kiirtásával hiába töltik be ezt a bizonyos életkort, már nem tesznek szert a képességre. A csavar a történetben, hogy ezeknek a gyerekeknek fehér a haja, így a külsejükön hordozzák a mágia jelét - és annak ellenére is, hogy már nem bírnak mágikus képességekkel, elnyomott sors vár rájuk. Mindenki alacsonyabb rendűnek tartja őket, és a király súlyos adókat vet ki rájuk, így szinte borítékolható, hogy előbb-utóbb rabszolgamunka vár rájuk. 

Igazából ez az, ami miatt igazán tanító jellegű a történet, és ezt tudjuk elég könnyedén párhuzamba állítani a feketék elnyomásával. Itt nem a bőrszín, hanem a hajszín a stigma - de pont ugyanaz a végeredmény. És kifejezetten tetszett a könyvben, hogy igazából azzal együtt, hogy az elnyomás ésa rasszizmus bemutatása nem titkoltan célja volt az írónőnek, nem erőltetett és nem egyoldalú a kérdés bemutatása. Nem feltétlen igaz az, hogy minden varázstalan "rasszista", és az sem borítékolható, hogy az elnyomottak nem áskálódnak egymás ellen. Különösen izgalmasnak találtam azt a karaktert - nem fogok spoilerezni -, aki amikor rájön a "varázslóságára", miközben egész életében arra nevelték, hogy a mágikus vérszomjasak és gonoszak, végig küzd saját magával. Egyfajta belső démonná válik számára ez a képesség, ami hiába természetes és hiába a része, próbálja elnyomni, pont, ahogy az életben is elnyomják ezt a népet. Imádtam. 

Összességében tehát abszolút nem bántam meg, hogy olvastam a könyvet. Kicsit lassan indul a történet, és eléggé oda kell figyelni a sztori elején, hogyan épül fel a világ és ki kivel van, de amikor ez kiforrja magát, onnantól izgalmas kalandok várnak - és egyébként szerelmi szálak is, de nem véletlen, hogy nem írtam bővebben ezekről, mert akár volt, akár nem, szerintem nem ez a lényeg. A csavarok pedig nagyon emlékezetesek, az tuti - nagyon várom a folytatást.

KEDVENC LETT



Nyereményjáték


Mostani játékunk megint a térképek körül forog. Bizonyára tudjátok - és majd látjátok is a könyvben -, hogy a Vér és csont gyermekei is megkapta a maga térképét. 
Ezt a térképet 12 darabra osztottuk, és az egyes darabokat elrejtettük a turné 7 állomáson, egy-egy szóra linkelve. A feladat egyszerű: a Rafflecopter dobozban találtok 3 kérdést, a térképdarabok alapján ezeket kell megválaszolni.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11.05 - Deszy könyvajánlója
11.07 - Sorok között blog
11.09 - Dreamworld
11.11 - Olvasónapló
11.13 - Kelly és Lupi olvas
11.15 - Always Love a Wild Book
11.17 - Nem félünk a könyvektől

Nincsenek megjegyzések