Breaking News

15 érdekes tény Luna Lovegoodról, amit nem biztos, hogy tudtál

Az oldal történetének egyik leglátogatottabb bejegyzése a 19 érdekesség Pitonnal kapcsolatban, amit nem biztos, hogy tudtál - így arra gondoltam, folytatjuk ezt a sorozatot, és Luna Lovegood születésnapját egy hasonló bejegyzéssel ünnepeljük meg.




1. Anti-Hermione


Furcsán hangzik, mert nem biztos, hogy erre gondolunk első körben, mindenesetre Luna Hermione ellentéte. Erre maga J. K. Rowling világított rá egyszer, amikor jelentette: "Az anti-Herimone. Hermione logikus és merev sok értelemben, míg Luna inkább tíz lehetetlen dolgot is elhisz még reggeli előtt"



2. Luna és Neville majdnem egy pár lettek


A filmben elég erősen kidomborították Luna és Neville kapcsolatát, és utaltak rá, hogy kettejük között van valami. Rowling ezzel nem foglalkozott túl sokat, még ha sokan úgy is gondolták, hogy ők bizony össze fognak jönni. Rowling maga is elismerte, hogy egy ideig gondolkozott rajta, hogy összehozza őket, de aztán rájött, hogy túl kényelmes megoldás lenne, és egyébként is: "Neville nagy eséllyel mindig kicsit riasztónak találná Luna furcsaságait". 



3. Luna Göthe Salmander unokájához ment hozzá


Amikor Rowling először felvázolta nekünk a róla készült dokumentumfilmben, hogy ki kivel jön össze, inkább csak kis kikacsintás volt a hardcore rajongók felé, amikor elárulta, Luna a Legendás állatok és megfigyelésük könyvet jegyző Göthe Salmander unokájához, Rolfhoz ment hozzá. Azóta viszont Göthének sokkal nagyobb szerep jutott a Legendás állatok filmeknek hála, így sokkal nagyszabásúbb arra gondolni, hogy az ő rokona lett.
Rita Vitorl szerint Luna az esküvőn egy flitterekkel és szivárványokkal díszített menyasszonyi ruhát viselt, ezüst unikornis szarvakkal díszített tiarát, amit még a férje is döbbenten nyugtázott. A ruhát a Reggeli Próféta olvasói megválasztották Az év legnevetségesebb viseletének.

4. Luna felfedezett új fajokat


Luna furcsa lényekről alkotott elképzelései elég őrültnek tüntetik fel őt a könyvekben, miközben nem egy bizonyíték van rá, hogy talán nem is olyan őrült, amilyennek sokan hiszik: ott vannak például a tesztrálok, akiket ugyan nem mindenki lát, de Luna igen, és valóban léteznek is. 
Így persze tökéletes párosításnak tűnik egy Salmanderrel összejönni, és bizony úgy tűnik, Luna és férje, Rolf kalandos, legendás lényekkel teli életet éltek. Rowling ugyanis a Bloomsbury webchat beszégletésén elárulta, hogy Luna magizoológus lett és több új fajt is felfedezett és osztályozott, bár azt végül el kellett fogadnia, hogy a morzsás szarvú szapirtyó az apja fantáziájának szüleménye volt csupán.



5. A neve nagyon is illik a személyiségéhez


Luna neve a latinban Holdat jelent - a Holdat pedig a történelem során gyakran ábrázolták úgy, hogy megőrjíti az embereket. Lunát furcsasága miatt sokszor cikizték is a Roxfortban, és Loony (bolond) becenévvel illették - nálunk ez lett a Lüke Lovegood. 



6. Eredetileg teljesen más szereplő volt


Az első könyvben, amikor Harry beosztási ceremóniája zajlik, észrevehettétek, hogy egy Moon, azaz Hold vezetéknevű szereplő is beosztásra kerül. Rowling később megerősítette, hogy a szereplőt eredetileg Lily Moonnak hívták volna - bár a keresztneve sosem derült ki, és azt végül Harry édesanyja kapta. 

Lily Moon sosem volt fontosabb szereplő, de miatta jutott eszébe Rowlingnak egy tündérszerű, álmodozó lány, aki később Luna lett.


7. Luna tagja "a nagy hetes"-nek


Rowling maga is nyilatkozott "a nagy hetesről", amikor az utolsó Harry Potter film premierjének eseményén megszólalt, és megköszönte az ezeket a szerepeket alakító színészeknek. Tudjuk, hogy Rowling szereti a 7-es számot, ami újra és újra felbukkan a HP könyvekben - de vajon észrevettétek-e, hogy a szereplők tekintetében is. 7 fontosabb diákszereplőt kaptunk: Harry, Ron, Hermione, Neville, Ginny, Draco és persze Luna.




8. Luna az első élő szereplő, akiről Harryék a gyereküket nevezték el


Tudjuk, hogy ami a korábbi szereplők utáni megemlékezést illeti, Harry és Ginny igazán nem spóroltak - mindhárom gyerekeküket 2-2 Harry számára fontos szereplőről nevezték el. A lányuk a Lily Luna keresztneveket kapta - így James, Sirius, Piton, Dumbledore és Lily után az ő nevét is viseli egy Potter, de ő az első olyan, aki ezt még meg is élte.


9. Lunának ikrei születtek


Ha már gyerekek: Lunának és Rolfnak ikerfiai születtek, akik a nem kevésbé boldondos Lorcan és Lysander neveket kapták.


10. Lunáék ott voltak a 2014-es Kviddics Világkupán


Rowling Pottermore-ra írt Kviddics Világkupás írásából kiderült, hogy Luna és Rolf is ott voltak a 2014-es versenyen, az ikreket viszont sajnos otthon kellett hagyniuk - rájuk a nagypapa vigyázott addig. Az eseményen Luna a 16 résztvevő ország zászlóiból varrt talárt viselt. A döntőn Dumbledore seregével és férjével együtt a VIP páholyban ültek, ahol végig fogták egymás kezét, ami nem kizárt, hogy azért volt így, mert Rolf próbálta visszatartani feleségét attól, hogy felvegye azt a bizonyos nagyon is ismerős drukker kalapját.



11. A színésznőnek komoly vetélytársai voltak Luna szerepéért


Evanna Lynch nem semmi konkurenciát utasított maga mögé, amikor bekerült a Harry Potterben. Luna szerepéért versenyben volt az azóta 3 Oscarra is jelölt Saoirse Ronan és Juno Temple is.




12. Alig több, mint 10 percet láthattuk a filmekben


Pont az előbb emeltem ki, hogy Luna tagja a nagy hetesnek, és valóban igazán lényeges karaktere a sorozatnak. Így még inkább meglepő lehet, hogy egy kb. 11 perces videóba bele lehet sűríteni Luna össze jelenetét a HP filmekből - újabb bizonyíték arra, mennyivel összetettebbek a könyvek, mint a filmek.

A videó:





13. A jellegzetes Luna fülbevalót maga Evanna készítette


A fülbevalót, amin Luna a Főnix rendjében visel és amit a promóciós fotókon is láthatunk, maga Evanna Lynch készítette.




14. Harry Potter nevű macskák


Evanna Lynch különböző Harry Potter szereplőkről nevezte el a macskáit: van egy Luna és egy Dumbledore nevű macskája is, és sajnos már elpusztult, de volt egy saját Csámpása is.



15. Vega vagy nem vega?


Evanna Lynch korábban arról nyilatkozott, hogy ő vegetáriánusként gondol Lunára, mert egyszerűen úgy érzem, morálisan nem lenne képes állatokat enni. Ennek ellenére a könyvekben Luna fogyaszt húsos ételt.

1 megjegyzés:

  1. Ezek nagyon jók, voltak! Én vérbeli Luna rajongó vagyok, és ezekközül volt, amit nem tudtam💗

    VálaszTörlés