Breaking News

Gyönyörű kiadást kap a Dűne magyarul

Bevallom őszintén, én még nem olvastam a zsánerben már klasszikusnak számító Dűne sorozatot, de minél többször hallottam róla - az utóbbi időben már csak a készülő adaptáció miatt is -, annál biztosabb voltam benne, hogy mindenképpen változtatnom kell ezen.

Most pedig a Gabo SFF Facebook oldalán bejelentették, új kiadásban érkezik náluk a kötet - ami egyszerűen gyönyörű lett!





A gyönyörű borító grafikája Molnár Márk, a tipográfia pedig Szabó Vince munkája.

A történetről így írnak a blogbejegyzésükben:

A hatalmas, ármánnyal és harccal teli univerzumban létezik egy bolygó, amelyet végtelen sivatagok uralnak. Gigászi homokférgek úsznak a homokban, és minden csepp víz értékes – talán még az emberi életnél is értékesebb. Egy világ, amely kegyetlen és halálos veszélyekkel teli, mégis a legfontosabb a galaxisban. Az életet meghosszabbító fűszer egyetlen forrása, amely nélkül az űrutazás megszűnne és az emberi civilizáció összeroppanna. Aki uralja a fűszert, az uralja az univerzumot. A bolygó neve Arrakis, de lakói, a vad fremenek csak úgy emlegetik: Dűne.


És hogy miért tartották fontosnak a kiadást?

Nagyon büszkén vagyunk, hogy egy újabb klasszikus és korszakalkotó sci-fi történet gondozásába kezdhetünk bele, ugyanis még idén érkezik SFF sorozatunkban Frank Herbert Hugo- és Nebula-díjas remekműve, a Dűne, jövőre pedig a szerző által írt folytatások.
Dűnét az egyik legfontosabb science fiction regénynek tartják és tartjuk mi is, olyan műnek, amely fél évszázaddal megírása után is hivatkozási pont, ma is elgondolkodtató olvasmány, amely több réteget rejt, ereje pedig túlmutat lebilincselő történetén. Herbert legfontosabb munkája a későbbi kötetekkel csak tovább mélyült, filozófiai, vallási, politikai és morális dilemmákkal és gondolatokkal telítődött, miközben végig megmaradt emberközpontúnak. Bár több ezer évet ölel fel, és távlatai az egész emberi evolúciót átfogják, szereplői mégis élők, a történet pedig olvasók millióit ragadta magával az évtizedek során. Hatása a sci-fire vitathatatlan, éppen ezért nem is csodálkozunk, hogy több adaptáció után most Denis Villeneuve (Eredet, Csillagok között, Szárnyas fejvadász 2049) vezetésével készítenek (két részes) mozifilmet többek között Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson és Oscar Isaac főszereplésével.


Az első Dűne kötet novemberben jelenik meg keménykötésben, Békés András fordításában, de új szerkesztésben. Ezután a kiadó tervei szerint 2-3 havonta kapjuk majd az újabb részeket.

1 megjegyzés:

  1. Én olvastam az régi Dűne kiadásokat, meg az Előjáték sorozatot is, ami az előzményeket, és a házak storyjait meséli el, még Paul születése előtt. Meg vannak folytatásai is a sorozatnak, amik bizony magyarul nem jöttek ki. Csak angolul. A szerző oldalát linkelem. https://www.dunenovels.com/novels /Aletha/

    VálaszTörlés