Breaking News

Elindult az idei Goodreads Choice Awards szavazás!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ha van olyan szórakoztató irodalmi díj, amit minden évben izgatottan várok, az a Goodreads Choice Awards szavazás. 



Azt gondolom, ez egy olyan szavazás, ahol nagyrészt reális eredmények szoktak születni, és kifejezetten szeretem azt, hogy ennyire szépen kategóriákra szedik az év kedvenceit - lehet válogatni bőven.

Az első körös válogató még 4 napig nyitott, addig lehet voksolni ITT

Én első körben kigyűjtöttem a YA kategóriákat, ami titeket, minket talán a legjobban érdekel, mindegyik másokat csekkolhatjátok a linken.

A két YA kategória kapcsán jó hír, hogy különösen a fantasy-sci-fi mezőnyben elég sok olyan akad, amik már magyarul is megjelentek vagy legalábbis várhatóak valamelyik kiadónál. Érdekesség, hogy a sokszoros nyertes Sarah J. Maas ezúttal nincs ott a mezőnyben (nem kimaradt, egyszerűen nem jelent meg jelölhető regénye), van viszont Cassandra Clare, Leigh Bardugo és Holly Black - izgalmas verseny lesz, és az elmúlt években talán először kevésbé borítékolható az eredmény.

Érdemes egyébként megjegyezni ezen a ponton, hogy Cassandra Clare idén duplázott: a Queen of Air and Darkness a YA kategória egyik nagy esélye, eközben Magnusék regényét, a Red Scrolls of Magicet felnőtt fantasy kategóriában jelölték, igaz, ott nagyon nagy verseny lesz.



A realisztikus YA regényeknél már sokkal vegyesebb a lista, és az is látszik, hogy a Goodreads válogatásába bekerültek szép számmal olyan könyvek is, amik nem érik a 4-es értékelést. Az is elég egyértelmű, hogy ideén sokkal több a politikai jellegű YA regény, mint az eddigi években, ami egyrészt nagyon diverzzé teszi a mezőnyt, másrészt nemzetközi szempontból talán kissé kevésbé érdekes - ugyanis láttuk, hogy nálunk például a fekete jogokkal foglalkozó történetek talán kevésbé ütnek, mint odakint. A romantikus YA sztorikból még mindig akad a piacon, a Five Feet Apart a "beteg romantikus" vonalat is képviseli, de azért van itt például thriller is, ami abszolút új trendnek látszik a YA könyvek között.




Persze érdemes megjegyezni azt is, hogy ez a mezőny még nincs kőbe vésve, hiszen nem csak ezekre a könyvekre lehet voksolni, ebben a fordulóban most még esély van újakat jelölni is - időnként elő szokott fordulni, hogy itt még nem kiemelt kötetek bekerülnek a következő fordulóba.


Azért néhány szót hadd ejtsek egy-két másik kategóriáról is: a romantikus könyvek között természetesen megint ott van Colleen Hoover, érdekesség viszont, hogy nem ő az, aki duplázni tudott, hanem L.J. Shen. Szintén érdekesség, hogy a kategóriában jelölt Red, White & Royal Blue szintén duplázott - a legjobb debütáló könyvek kategóriában is ott van. Mindkét szerzőről/könyvről tudjuk, hogy a Könyvmolyképzőnél érkeznek majd, a Red, White & Royal Blue-ról itt írtam.

Nincsenek megjegyzések