Breaking News

Indul a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár online

Szerdától vasárnapig, június 7-ig öt napon át ötven programmal várják a szervezők az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket az idei Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár digitális felületein.



A Margó Irodalmi Fesztiválon fellép többek között Grecsó Krisztián és Láng Zsolt, a Libri irodalmi díjak nyertesei, Bereményi Géza, Cserna-Szabó András, Erdős Virág, Zoltán Gábor, Fiala Borcsa, Háy János, Krusovszky Dénes, Ablonczy Balázs, Péntek Orsolya, az idei Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám, Selyem Zsuzsa, Spiró György, Szentesi Éva, Mécs Anna, Berta Ádám és Tompa Andrea - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
Mint írták, június 4-én lesz száz éve annak, hogy aláírták az első világháborút lezáró békeszerződést. Az évforduló alkalmából a Margó tematikus nappal készül, amelynek programjai különféle szempontok szerint járják körbe Trianon múltját és jelenét - miként élte meg ezt az időszakot az akkori társadalom, milyen lenyomatai vannak az irodalomban, milyen forgatókönyvek mentén alakulhatott volna még Magyarország sorsa. A fesztivál emléknapjának vendége lesz Ablonczy Balázs és Ungváry Krisztián történész, bemutatkozik Kötter Tamás második világháborús novelláit tartalmazó kötete, illetve a Cserna-Szabó András és Fehér Renátó szerkesztésében készült alternatív irodalmi Trianon-antológia.

A legfrissebb hazai könyvmegjelenések bemutatói mellett idén is jelentkezik a Margó Extra beszélgetéssorozat, amelyben művészeket, közéleti személyiségeket kérdeznek meg az olvasáshoz fűződő viszonyukról. Délutánonként Orvos-Tóth Noémi, Eke Angéla, Török-Illyés Orsolya és Mácsai Pál mesél arról, milyen hatással van életére, munkájára az irodalom. A Margó Extra speciális különkiadásában a Grecsó fivérekkel lesz beszélgetés, akiknek ősszel mutatkozik be a Várkert Bazárban Többet magunkról című közös produkciójuk.

A szervezők kiállításokra, színházba is invitálnak. Rendhagyó tárlatvezetés keretében be lehet járni a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza halálának századik évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítását vagy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Felesleges Pillangó című tárlatát. A Trianon emléknapra a Fortepan gyűjteményt állított össze korabeli fényképekből válogatva, estére a Katona József Színház színészei készülnek irodalmi műsorral. A fesztivál zárónapján, június 7-én a Trip hajó Karanténszínháza tart ősbemutatót: Tóth Krisztina egyfelvonásos felolvasószínházi előadásával ér véget a fesztivál.

Hétvégén számos gyerekprogram várja a családokat: szombaton a Szívünk rajta programban környezettudatosságra nevelő versekkel ismerkedhetnek meg a legkisebbek, a Dödölle című könyv meséit hallgatva Kis-Várday Júlia két kuktájával együtt lehet főzni. Vasárnap délelőtt Gryllus Vilmos koncertjéhez csatlakozhatnak a kicsik. A Bookline Szívünk rajta kezdeményezésének célja megkönnyíteni a szülők könyvválasztását, hogy gyerekeiknek az életkorukhoz és érdeklődésükhöz legmegfelelőbb címeket válasszák.

A fesztivál szervezői idén hatodik alkalommal keresik az év legjobb első prózakötetét: a Margó-díjra június 30-ig lehet nevezni. A korábbi díjazottak közül Mécs Anna Kapcsolati hiba című második novellás kötetét mutatja be június 7-én, a tavalyi nyertes, Fehér Boldizsár pedig a nyertes művével, A vak majommal érkezik a fesztiválra. A Margó-díj célja megmutatni a legerősebb pályakezdőket, a nyertes a díjjal 500 ezer forintot, a Bookline 15 millió forint értékű médiatámogatását, valamint próbafordítást kap.

A részletes napi program a www.margofeszt.hu/hu/fesztival oldalon található.

A fesztivál ideje alatt rendkívüli kedvezménnyel szerezhetik be a látogatók a nyári olvasnivalókat és a közkedvelt dedikálás sem marad el. Több mint tíz szerző könyvét dedikált változatban is meg lehet venni.


Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések