Breaking News

Whitney G.: Barátod: ​Carter {Értékelés + Nyereményjáték}

Whitney G.: Barátod: ​Carter

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából idén nyáron egy újabb Whitney G. regény kerülhet fel a magyar olvasók polcaira. A regény során ez alkalommal egy aranyos, ‘legjobb barátokból szerelmek’ típusú történet kibontakozását követhetjük végig. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 288
Fordító: Szarvas Szilvia
ISBN: 9789634577881
Sorozat: Barátod, Carter 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,08)
Olvass bele!
Megrendelési link
Barátok vagyunk.
Csak barátok. De tényleg…

Arizona Turner negyedik óta a legjobb barátom.
Akkor is az volt, amikor éppen „utáltuk” egymást.
Az első csókokon, az első randikon, az első csalódásokon át támogattuk egymást.
(Még az egyetemeink is pár perc távolságra voltak egymástól…)
Annyi éven át – mondjon bárki bármit –
sose léptük át azt a bizonyos határt.
Nem is gondoltam rá. Nem akartam rá gondolni.
Ám egy éjszaka minden megváltozott.
Legalábbis mindennek meg kellett volna változnia…
Barátok vagyunk. Csak barátok.
Mondogatom, amíg ki nem derül, tényleg „csak” a legjobb barátom-e…
Üde, szívderítő olvasmány tavaszi töltekezéshez, nyári strandoláshoz,
őszi lazuláshoz és téli kuckózáshoz.

Szurkolj te is a bimbózó románc hőseinek!


Az első mondat:


"Idegborzoló részletességgel emlékszem, mikor kezdődött ez az egész őrület."

Véleményem


A Barátod, Carterrel még angolul találkoztam először, amikor egyszer ingyenes volt az e-könyv változata Amazonon. Nagyon megtetszett a borító és a cím - utóbbi leginkább azért, mert imádom a levélregényeket, és az eredeti cím nagyon erősen utalt rá, hogy valami levelezés van itt is. (Egyébként nem levélregény a könyv, de valóban vannak benne levelek.)

Szóval nagyon örülök, hogy a kiadó megtartotta a borítót, a magyar címnek viszont kevéssé - értem, miért nem akarták a kissé hivatalosnak tűnő Üdvözlettel, Carter címet, de én akkor is szerettem.

A könyvet tehát angolul olvastam először - többször is egyébként, ugyanis felkerült azoknak a könyveknek a listájára nálam, amiket rosszabb pillanataimban előveszek, csak mert szeretem. Ezért is emeltem ki annak idején a kiadónak is, azzal együtt, hogy addigra már lecsapott a kiadó Whitney G. másik regényére, a Alapos kételyre. (Ami amúgy nagyon más, de azt is nagyon szerettem.)

A regény felépítése egyébként nem csak az itt-ott felbukkanó levelek-üzenetek miatt izgalmas. Minden egyes fejezet címe egy-egy dal ugyanis, méghozzá Taylor Swift egy-egy dalának címe. Mivel ez nem egy mai regény már, még ha nem is túl régi, lehet, hogy ez a része nem "öregedett" tökéletesen, hiszen ezek nem aktuális slágerek, ráadásul Taylor Swift azóta már elég sok kritikát kapott mindenfélékért, de az ötletet én nagyon szeretem. Igaz, még jobban örültem volna, ha a két különböző szemszög - a történetet felváltva ismerjük meg Carter és Arizona szemszögéből - két különböző előadóhoz kapcsolódott volna. Kissé furcsa a kemény pasi főszereplő neve fölött Taylor Swift számok címét látni. De az ötletet így is szeretem.





És akkor csapjunk bele a történetbe! Némi felvezetés után (amiből megtudjuk, hogy Carter családi élete eléggé terhelt és hogy Carter és Arizona ősellenségekből lettek legjobb barátok) a huszonéves Carter és Arizona életébe csöppenünk. Ők ketten már ezer éve ismerik egymást, és majdnem ilyen régen legjobb barátok. Szembemennek azzal a bizonyos sztereotípiával, miszerint férfi és nő között nem létezik barátság. Ők bizony jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, és bár mindkettejüknek vannak más barátai, mégis a legjobb barátot, azt, akire a legrosszabb helyzetben is támaszkodhatnak, a másik jelenti a számukra. Mindent meg tudnak beszélni egymással, tényleg elválaszthatatlanok.

Egy ponton viszont mindketten szinglik maradnak és veszélyes vizekre eveznek: megengedik maguknak, hogy szex legyen a dologból - de szigorúan kapcsolat nélkül. Ők csak legjobb barátok, akik időnként összejönnek egy-egy éjszakára. Gondolják ők, de persze az olvasó számára borítékolható, mi zajlik itt.

Valójában már ez előtt is érezni ezt. Minden egyes közös jelenetükben ott repkednek a szikrák, körülöttük mindenki látja, amit őket nem, ide értve az összes befuccsolt kapcsolatukat is. Én kifejezetten viccesnek találtam az érzést, hogy tudom, amit ők nem tudnak, még ha nem is volt atomfizika megfejteni a dolgokat.

Nem fogok hazudni: innentől kezdve a regény kb. háromnegyedéig eléggé egyértelműen mennek a dolgok azon az úton, amit mindenki elképzel. Viszont engem a kiszámíthatóság nem különösebben zavar romantikus könyvek esetében, ha a könyv jól van megírva.

Ez pedig itt teljesül. Carter és Arizona nagyszerűek együtt, és nálam még pont belefért kettejük tagadó szenvedése, nem éreztem, hogy eltúlzott, rétesként túlnyújtott lenne. Emellett nem lehet elmenni amellett, milyen izzó erotikus jeleneteik vannak.

A regény második felében viszont jön egy csavar, és wow. Nem mondom, hogy agyeldobós, de sok mindent megváltoztat. És ezért egyszerre imádom és gyűlölöm. Mindenesetre az biztos, hogy jót szórakoztam rajta, és Carter viselkedésén nagyon jól szórakoztam, sokszor hangosan felkacagtam - máskor meg olvadoztam.

Nem ragozom tovább, szerintem ez egy jó kis regény. Nem kell tőle valami világmegváltóra számítani, viszont nagyon jó kikapcsolódás egy szeretnivaló párossal.

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


Mostani játékunk során az állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyekben a szereplők közötti több éves barátság alakul át lassan valami többé. A rafflecopter dobozba kérjük írjátok be az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Ha az ember talál valakit, aki képes megnevettetni akkor is, amikor sírnia kellene, nos, abba bele kell kapaszkodni, mert ő az, aki örökre meg fogja változtatni az életét.”


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06/17 - Deszy könyvajánlója
06/19 - Sorok között
06/21 - Angelika blogja
06/23 - Fanni’s Library
06/25 - Veronika’s Reader Feeder
06/27 - Dreamworld (extra)
06/29 - Dreamworld
07/01 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések