Breaking News

KönyvKulinária - Újabb vajsör recept és láva kalács

A Halloween blogturné örömére a book tagen kívül egy újabb, duplareceptes KönyvKulinária bejegyzést is hoztam nektek, természetesen a Halloween témához kapcsolódva. Egy újabb vajsör receptet próbáltam ki, illetve megkövült lávának tűnő kalácsot is sütöttem.



KönyvKulinária - Vajsör recept 2.


Ha követitek az oldalt, emlékezhettek rá, hogy egy vajsör próbálkozásom már volt, méghozzá a KönyvKulinária rovat első részében

Akkor egy klasszikus, többszáz éves recept alapján készülő vajsörnek ugrottam neki, most pedig, Halloween alkalmából egy modernebb recept volt soron, amivel azért összességében gyakrabban találkozni, ha vajsörről van szó - és jobban hasonlít az íze a boltban vajsör néven kapható lónyálhoz is. (De erre még visszatérünk.)

Ha vajsör receptet kezdtek keresgélni a neten, a legtöbbször olyan receptbe futtok bele, ami használ egy cream soda nevű dolgot. A cream soda nálunk brit boltokban és kisboltokban szerezhető be leginkább, hiszen nálunk nem egy elterjedt dolog. Nagyon röviden egy vaníliás, szénsavas üdítőitalról van szó, amit bevallom, én nem szeretek. (Ezért is tartottam az ilyen vajsör receptektől, de azért a reményem halt meg utoljára.)




Szóval a legtöbb vajsör recept a vaníliás íze és a szénsavassága miatt a cream sodát használja, valamilyan vajkaramellás kiegészítéssel.

Én a könnyebbség kedvéért most ezek közül egy magyar oldalon is elérhető receptet választottam, méghozzá a StreetKitchen oldaláról. (És nem először csalódtam ottani receptben, sajnos.)

A receptet tehát a linkre kattintva érhetitek el, nagyjából ezt követtem, bár nem vettem túlságosan szigorúan azért, illetve én bolti tejszínhabot nyomtam rá, mert annyi habtejszínem már nem volt, meg a tejszínt amúgy is hozzá tudom képzelni. 

A recept egyébként nagyon egyszerű, cukrot kell karamellizálni egy kis vízzel, aztán mehet bele egy kis vaj, egy kis tejszín és egy csipet só. Ezután a poharak aljába kerül a szirupból és ezt kell felönteni a cream sodával.

A hozzávalók összekészítve (bár a cream soda lemaradt)



Itt már majdnem készen van a szirup:




Alapvetően tejszínhabot ír a tetejére a recept, de gondoltam, azért megmutatom, hogy amikor beleöntitek a cream sodát, magától is nagyon felhabzik:




És akkor itt meg is állok egy pillanatra, ugyanis ezen a ponton jött részemről a kóstoló. És hát, maradjunk annyiban, hogy a sörös változat jobb volt, és mivel nem vagyok nagy sörivó, nem nagyon gondoltam, hogy ezt a mondatot én valaha le fogom írni.

A cream soda vaníliás íze nagyon átütő, a szénsavassága is nagyon megvan, nekem így a karamellás-tejszínes sziruppal még túl sok is a szénsavasság. És alapvetően is, a művaníliaíz mellett az zavart nagyon, hogy hiába a zsíros tejszínből készült alapszirup, még így sem volt igazán krémes állaga az egésznek. 

Ráadásul ha hagyjátok egy kicsit felkeverés nélkül, a két réteg szét is válik, alul egy átlátszós cream soda réteg marad, a szénsav pedig feltolja a tetejére a tejszínes részt:



Összességében nekem nem vált be, és főleg nem annyira, hogy érdemes legyen emiatt cread sodára vadászni. A sörös változat szerintem sokkal finomabb, bár még az sem hozza nekem azt az élményt, amit az elképzelt vajsörömtől elvárok. 

Mindenesetre azért kapott tejszínhabréteget, amikor a páromnak felvittem és felkerült a Halloween vacsink kínálatára - a sütőtöklé, a Halloween sültkrumpli és Halloween nuggets, a Halloween chips, gumicukor és csoki mellé.










KönyvKulinária - Láva kalács


A láva kalács ötletére Csorba Anita Facebook oldalán találtam rá, és mivel annyira tetszett, ahogyan kinéz, mindenképp el akartam készíteni.

A legnehezebb része a sütésnek a fekete ételfesték beszerzése volt, azt ugyanis egyik boltban sem találtam helyben, szóval végül internetről kellett megrendelnem. 

A receptet itt most nem fogom külön leírni, Csorba Anita remek videót készített belőle. Annyit tennék csak hozzá, hogy ez a láva kalács azért frissen a legfinomabb, másnaposan, harmadnaposan már nem annyira, mert egyrészt megszikkad, másrészt a rizslisztes réteg megkeményedik kicsit és mivel alapból is az a kevésbé finom... 

Illetve azt is hozzá kell tenni, hogy ez egy natúr kalács, az eredeti receptben nincs semmiféle ízesítés, még kakaópor sem. Így bár nagyon jól mutat, önmagában azért nem az a villogós sütemény, mindenképp javaslok hozzá vajat és lekvárt fogyasztani.

A saját kis láva kalácsaim:









A recept:





Idén egyébként nagyon élem a Halloweent, kész Halloween dekorációkkal és tök alakú kenyérrel is kísérleteztem - mindkettőn van még mit dolgoznom, de neki fogok szaladni még mindkettőnek, ez biztos.






A Halloween blogturnéról





Üdvözlet minden szellemnek, vámpírnak,  vérfarkasnak, boszorkánynak, és az összes egyéb entitásnak a Blogturné Klub szellemes Halloween turnéján! 
Nem tudod mit csinálj Halloweenkor? Tarts velünk, segítünk kitalálni! Kövesd az egész napos turnénkat, mely során szuper könyveket, filmeket, finomságokat és egyéb kreatív ötleteket ajánlunk, hogy az év legborzongatóbb ünnepe valóban szuperül sikerüljön. Inspirálódj, játssz, és vidd haza fantasztikus nyereményeink egyikét! 


Nyereményjáték


Csokit vagy csalunk! Játékunk során virtuális csokivadászatra invitálunk benneteket. Ehhez mérten a turné minden állomásán olvashattok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, hogy valóban valamilyen csokival kínálunk benneteket, vagy csalunk. Csokinak számít minden szilárd halmazállapotú, ehető édesség, csalásnak pedig a hasonlatok, valamint a folyadékok. Ha úgy vélitek, csalunk, ezt a szót írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, ha pedig valódi finomságra bukkannátok, a csoki szót.
Figyelem! A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.

“Néhány perccel később Foster belép a könyvtárba. Kihúzza a székét, leül, aztán egy kis fehér papírpoharat tesz a monitorom elé.
– Mi ez? – kérdezem, a váratlan finomságra utalva.
– Hoztam neked forró kakaót extra tejszínhabbal. “ 


a Rafflecopter giveaway


A blogturné állomásai


09:00 Booktastic Boglinc - Könyvjelzők
10:00 Deszy könyvajánlója - Vajsör & lávasüti
10:00 Deszy könyvajánlója - Booktag
11.00 Utószó - Tökfaragás
13:00 Hagyjatok! Olvasok! - Boszorkányos könyv- és filmvajánló
14:00 Könyvvilág - Madarak a dobozban
15:00 Olvasónapló - Baljós hangulatú gyerekkönyvek
18:00 Dreamworld - DIY
19:00 Csak olvass! - Szemgolyós muffin
20:00 Fanni’s Library - Top 5 vámpíros könyv
21:00 Veronika’s Reader Feeder - Sütőtökös pite

Nincsenek megjegyzések