Breaking News

Az Animus kiállt az illegális letöltések ellen

Bizonyos időközönként felreppen egy-egy botrány az illegális letöltések kapcsán, de sajnos az a szomorú tapasztalat, hogy akárhányszor beleáll egy szerző vagy kiadó a témába, jellemzően nem jár jól vele, hiába van igaza és hiába szól mellette a jog is. 

De talán pont ezért becsülöm nagyon, amikor valaki igenis kiáll az igazáért, és a következményeket vállalva, bátran kimondja: az illegális letöltések problémát jelentenek neki.



Eddig talán Maggie Stiefvater esettanulmánynak is beillő kísérlete volt a kedvencem a témában, ha ezt a bejegyzést befejezitek, mindenképp olvassátok el azt is. 

Most épp az Animus volt elég "tökös", hogy kiálljon és kimondja az igazságot. Alulra beillesztem a Facebook bejegyzésük eredetijét, de bemásolom a teljes szöveget is, a kényelmesebb olvashatóság kedvéért:

Kedves mindenki. 🙂 
Ti vagytok nekünk a legfontosabbak, hűséges olvasóink, kritikusaink, ismeretlen ismerőseink. Ezért egy kis segítséget kérnénk tőletek. 
Az utóbbi időben ismét megsokasodtak az illegális könyvletöltős blogok, Facebook csoportok, ami számunkra nagyon elszomorító. 
Nem csak azért, mert így rengeteg ember munkája válik ingyenesen hozzáférhetővé, hanem azért is, mert sokan még mindig nem látják át, mivel is jár, ha megkárosítják a kiadókat, szerzőket. 
Több alkalommal kényszerültünk itt is abba a helyzetbe, hogy magyarázkodnunk kellett, amiért egy-egy sorozatot vagy egy szerző sokadik kötetének nem folytatjuk a kiadását. 
Ez több okból is előfordulhat. 
Az egyik ok, hogy egyszerűen nincs érdeklődés, nem veszik elegen, ezért sajnos veszteségbe fordul át a kiadás, és le kell vele állnunk, hacsak nem akarjuk pár éven belül bezárni a kiadót.
A másik, amikor egy szerző vagy sorozat annyira közkedvelt lesz, hogy rengeteg helyre kerül ki illegálisan, így megkezdődik a letöltögetés és a könyv valós fogyása megáll. Mi pedig csak azt látjuk, hogy nem veszik, nem fogy, ezért kénytelenek vagyunk fájó szívvel abbahagyni a kiadását.
Egy könyv megjelentetése rengeteg költséggel és kockázattal jár. Kezdve a jogok megvásárlásánál, ott van ugye a szerző, ki kell fizetni a fordítót, szerkesztőt, korrektort, nyomdát, marketinget. Óriási költség, és egy-egy kedvenc megjelentetésén nagyon sokan és sokat dolgoznak a kollégák.
Az illegális letöltésnél sem a kiadóhoz nem jut el a bevétel, amiből dolgozik, sem a szerzőhöz, aki magát a történetet megalkotta. 
Tudjuk, hogy sajnos maga a könyv nem olcsó. De van számos lehetőség arra, hogy mindenki hozzájuthasson a kiszemelt kedvenchez, illegális letöltések nélkül. (Könyvtár, e-könyv, akciók, kiárusítások,...)
Mindig nagyon sajnáljuk, ha egy-egy könyvet vagy szerzőt nem tudunk nektek elhozni, vagy folytatni a kiadását, mert a végén a cél mégiscsak az lenne, hogy ti, olvasóink újabb és újabb olvasás élménnyel gazdagodjatok. 
Ezért szeretnénk arra kérni titeket, hogy segítsetek nekünk, hogy ez az üzenet minél többekhez eljusson, osszátok meg a posztunkat, és ha ti magatok is találkoztok illegálisan feltöltött könyvekkel, figyelmeztessétek erre az oldal tulajdonosát. 
Köszönjük nektek előre is a segítséget és azt is, hogy velünk vagytok, és hogy áldoztok a könyveinkre. ❤️

Az eredeti bejegyzés:
 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett nekem is, Stiefvater csavaros "trükkje" pedig zseniális szerintem.

    VálaszTörlés