Breaking News

Új helyszínen lesz a Könyvfesztivál, búcsúzhatunk a Millenáristól




Vidékiként a Könyvfesztiválra nem is találhattak volna nekem jobb helyet, mint a Millenáris. 

Csak egy megálló a Déli pályaudvar, de ha valaki a sok könyv vásárlása mellett spórolni szeretne, gyalog is könnyen megjárható a Déli-Millenáris távolság. Ez pedig nem csak anyagi okokból fontos, hanem időben is - nagyon nem mindegy, hogy az egy óra vonatút mellett kell-e még oda-vissza bumlizgatnom a városban, főleg, ha épp úgy adódik, hogy munka miatt esetleg csak fél napra tudok kiugrani.

Az sem utolsó szempont, hogy a Mammut és a Széll Kálmán tér közelsége miatt elég jó helyeket találni étkezéshez is, ha esetleg valaki nem szeretné kiállni a helyben lévő kilométeres sorokat és háromszor annyit fizetni egy ebédért.

És talán a legfontosabb, ami miatt jobban szeretem a Könyvfesztivált a Könyvhétnél: a rossz idő esetén nagyon hasznos a zárt tér, de semmi sem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amikor a jó kis tavaszi-napos időben bandákban telepedtek le a csodálatosan zöld fűbe, és élvezitek a jó időt - és persze kacsák!

Nem gondoltam, hogy a tavalyelőtti Könyvfesztivál, a vírus előtti utolsó Könyvfesztivál lesz az utolsó, ahol élvezni tudom ezt.

Pedig sajnos így van.

A Magyar Narancson jelent meg a hír, miszerint kvázi száműzték a Könyvfesztivált a Millenárisról. Így bár idén amúgy is elmaradna a fűben napozás, tekintve a késő őszi időpontra, ha nem így lenne sem élvezhetnénk a megszokott környezetet.


A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál több mint 10 év után hagyja el a Millenárist, a járvány miatt idén novemberre tolt rendezvényt új helyszínen tartják.

A hagyományosan áprilisban és 2008 óta a Millináris Parkban megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén a járványhelyzet miatt novemberben lesz, még hozzá új helyszínen, a Magyar Állami Operaházhoz tartozó, kőbányán lévő Északi Járműjavító helyén kialakított Eiffel Műhelyházban, tudta meg a Narancs.hu. 

A 27. nemzetközi könyvfesztivált eredetileg április 22. és 25. között lett volna, de amikor március közepén a kormány a pandémia miatt megtiltotta a 100/500 főnél nagyobb látogatottságú beltéri/kültéri rendezvényeket, lefújták. Az új időpontot november 4. és 7. között jelölték ki, a tervek tervek szerint akkor már gond nélkül megtarthatják a Műhelyház belső tereiben a beszélgetős programokat is, előzetes regisztrációval. 

Minden jel arra mutat, hogy a könyvfesztivál azért szorult ki a Millenárisról, mert a kormány új Álmok álmodói kiállításának nagy helyigénye átformálja a Millenáris programprofilját is. 


Ennél részletesebben a dologről a fent linkelt cikkben olvashattok.

Dühös vagyok. És szomorú. A Könyvfesztivál kérdés nélkül a kedvenc könyves rendezvényem volt az évben, és annak, hogy a Könyvhetet ilyen könnyen maga mögé szorította, hatalmas szerepe volt a helyszínnek. 

Szóval marad a zárt tér és a bumlizás... Előtte viszont azért lesz még egy őszi Könyvhét is.

Nincsenek megjegyzések